Egyre keményebben takarékoskodnak a magyarok


Az idei évben a magas infláció, a recessziós gazdasági környezet miatt óvatosabbá váltak a háztartások. Egy részük azonban a fizetések emelkedése mellett igyekezett növelni a tartalékait – közölte saját adatai alapján a K&H.

Az idei harmadik negyedévben 3,4 millió forintra nőtt a megkérdezettek háztartásainak átlagos megtakarítása a K&H kutatása szerint, ami az előző év azonos időszakának átlagához viszonyítva közel 11 százalékos emelkedést jelent. Ez mérsékeltebb növekedés, mint a korábbi években látott 19 és 24 százalék, ami részben az idei bizonytalanabb gazdasági környezettel és az inflációs nyomással magyarázható.

A pénzintézet rendszeresen figyeli a 20-65 éves, városban élő, legalább középfokú végzettségű népességet nem, kor, régió, városméret szerinti reprezentáló lakosok anyagi helyzetét. A legfrissebb adatokból pedig az látható, hogy szeptemberben a fizetés mellett az egyéb bevételeket is magában foglaló nettó összjövedelem a megkérdezettek háztartásaiban több mint 550 ezer forintot tett ki szemben az egy évvel korábbi 514 ezer forinttal, azaz 7 százalékos volt az emelkedés.

A havi kilengéseket kiegyensúlyozó negyedéves adatok szerint az idén július és szeptember vége között ezen háztartások nettó összjövedelme meghaladta az 539 ezer forintot, ami az egy évvel korábbi 503 ezer forinthoz képest hasonló mértékű, 7,1 százalékos emelkedésnek felel meg. 2020 harmadik negyedévében ugyanez az összeg 394 ezer forint volt, 2021-ben 434 ezer forintnál járt. Ebből következik, hogy két- és hároméves időtávon 24, illetve 37 százalékos növekedést könyvelhettek el a K&H saját kutatásában szereplő háztartások.

Óvatosságra utal, hogy az anyagi helyzet függvényében a háztartások igyekeztek növelni a tartalékaikat. Az idén – a negyedéves átlagok alapján – az előző hónapról 69-71 ezer forintot tudtak félretenni. A harmadik negyedévben a megtakarítások összege átlagosan meghaladta a 3,4 millió forintot. Ez 11 százalékos bővülést jelent, ami magasabb az összjövedelmek emelkedésének üteménél. Ugyanakkor a korábbi évekhez képest sokkal visszafogottabban gyarapodtak a megtakarítási összegek: 2020 és 2021 harmadik negyedéve között 19 százalékkal 2,5 millióra, egy évre rá 24 százalékkal 3,1 millió forintra nőtt ez az összeg.


Kapcsolódó cikkek

2023. október 31.

A magyarok fele takarékoskodik rendszeresen egy banki felmérés szerint

Az emberek közel fele, 49 százaléka szokott rendszeresen takarékoskodni, közülük pedig a legtöbben 100 ezer forint alatti összeget tesznek félre havonta – derül ki az MBH Bank által végzett reprezentatív kutatásából, amely a magyar lakosság takarékoskodási szokásait vizsgálta. A kutatás rámutatott, hogy a megkérdezettek közel fele több mint három havi jövedelmének megfelelő megtakarítással rendelkezik. A megtakarítók 44 százaléka helyezi el bankban a félre tett pénzét, de a magas inflációs környezet ellenére az emberek negyede még mindig otthon tartja a megtakarításait.
2023. június 2.

Az adóemelés célja nem az állam adóbevételeinek növelése a szaktárca szerint

Az intézkedések célja nem az állam adóbevételeinek növelése, hanem az állampapír-kereslet fokozása, az állampolgárok pénzügyi tudatosságának megerősítése. Meg kell védeni a családokat, ösztönözni és segíteni kell, hogy a háztartások megtakarításai megőrizzék reálértéküket – írta pénteken a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM)a Magyar Bankszövetség csütörtökön  megjelent sajtóközleményére reagálva, amelyben többek között a „versenysemleges szabályozást” kérte számon.
2022. december 14.

Hovege.hu: a magyarok túlnyomó többsége anyagi helyzetének drasztikus romlására számít

A lakosság több, mint négyötöde szerint rossz irányba mennek a dolgok Magyarországon. Az ősszel zárult, országosan reprezentatív felmérés szerint a lakosság kétharmada úgy látja: kevesebb pénze jut a jövőben élelmiszerre, a társadalom jelentős része az egészségén, gyógyszereken, szűrővizsgálatokon is spórolni akar, függetlenül ezek hosszú távú hatásától – ezek a Hóvége.hu kutatásának legfontosabb eredményei.