Egyre kevésbé számíthatnak a civilek az szja egy százalékokra


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az elmúlt öt évben csaknem hatszázezerrel kevesebben rendelkeztek adójuk egy százalékáról hazai civil szervezetek számára – írja a Világgazdaság a Nemzeti Adó-és Vámhivatal legfrissebb statisztikáira hivatkozva.

Idén az Országos Mentőszolgálat Alapítványnak ajánlották fel legtöbben adójuk egy százalékát – tudta meg a Világgazdaság.

A NAV adatai szerint a Nemzeti tehetségprogram mellett csaknem 28 ezer civil kedvezményezett, valamint 114 egyház részesül az szja 1 százalékos felajánlásából 2020-ban – olvasható a lap cikkében. Az adózók körében még mindig népszerűek a gyermekek fejlődését, gyógyítását, valamint az állatok védelmét szolgáló alapítványok, egyesületek.

Az adóhivatal statisztikáiból az is kitűnik, hogy évről évre csökken a civil szervezeteket támogatók köre, miközben egyre többen jelölnek meg kedvezményezettként egyházakat – derül ki a lap cikkéből.


Kapcsolódó cikkek

2020. szeptember 3.

A nonprofit szervezetek és az adótörvények viszonya  

Az egyesületek, alapítványok (civil szervezetek), köztestületek, közalapítványok [együtt: nonprofit szervezetek] alapítására, működésére vonatkozó legfontosabb szabályokat a Ptk. és a Civil törvény határozza meg. E szervezetek is az egyes adókötelezettségekről rendelkező adótörvények és a számviteli törvény hatálya alá tartozó gazdálkodók. Új szervezeti forma 2019. március óta a vagyonkezelő alapítvány, amelyet külön törvény is szabályoz. Az adójogi jogszabályok, valamint a Civil törvény rendelkezéseinek viszonyát tisztázza az alábbi, Kúria által hozott döntés.
2019. október 17.

Bevallások a civil térben

A nonprofit szervezetek világát könyveléstechnikai és adózási szempontból bemutató cikksorozatot indít az Adó Online. Első írásunk a közhasznúsági beszámoló készítésének apró trükkjeit mutatja be.