Egyre nő az APEH hatásköre


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Januártól az illetéktartozás is végrehajtható, miután az APEH átvette az illetékhivtalokat. Vagyonosodási vizsgálatra leginkább a 100 milliós vagyonnal rendelkezők számíthatnak, és a multikat sem kíméli majd az adóhatóság.

Az illeték és a járulék is ide tartozik

Januártól megsokszorozódtak az APEH feladatai: átvették az illetékhivatalokat az önkormányzatoktól, a magánnyugdíj-pénztári és a járulékbevallások teljes körű kezelését, s első hallásra meghökkentő mennyiségű vagyonosodási vizsgálatot kell lefolytatniuk, miközben az elektronikus bevallásra való átállást is minél kisebb zökkenőkkel illene levezényelni – írja legfrissebb számában a Figyelő. Mindez a hatáskörök növelésével is jár, ami a hétköznapokban úgy csapódik le, hogy ezentúl például az illeték is végrehajtható, azaz adótartozás módjára beszedhető.

A múlt év végén 12 ezernél valamivel kevesebben dolgoztunk az APEH-nél, mostanra megközelítettük a 14 ezret – nyilatkozta Szikora János APEH-elnök a lapnak a hatáskör-növekedés személyi feltételeiről. Hozzátette: az átvett állományok felett csupán egy 500 fős pluszkeretet kaptunk, kimondottan a vagyonosodási vizsgálatok miatt megsokszorozódó feladataink elvégzésére.

100 milliós vagyon lehet a határ

„Objektív értékhatár nincs, de legalább 100 milliós nagyságrendekben gondolkodunk” – mondta a Figyelőnek Szikora János a hivatal új feladatainak egyikéről, a vagyonosodási vizsgálatokról. Az APEH-elnök szerint a tízezer vizsgálatnak majdnem a felét a fővárosban végzik el.

Szikora János szerint, ha valakinek milliárdos vagyona van, de százmilliós nagyságrendű adóterhet fizet be, azzal nem foglalkoznak. Csupán olyankor lépnek, ha a vagyon és a bevallott jövedelem között ellentmondás feszül, már ha az óvatos duhaj nem élt az elmúlt év végéig az önrevízió lehetőségével, amellyel megelőzhette a kellemetlen kérdéseket. Az amnesztia megvásárlásából mintegy 25 milliárd forint vándorolt az államkasszába.

A multikat is szorongatják

Nem a szerkezeti és hatásköri változások, hanem a nemzetközi szabályozás átvétele miatt fordulhat elő, hogy egyes cégek is kiszolgáltatottabbá válnak az adóhatóságnak – hívták fel a lap figyelmét multinacionális társaságokkal foglalkozó adótanácsadók. Szerintük a kapcsolt vállalkozások közötti transzferárak területén megváltozott ármegállapítási gyakorlat nyomán az APEH – elvileg – a csillagos égig emelheti díjait.

A múlt év végi jogszabályi változás lehetővé tette, hogy a kapcsolt vállalkozások előzetes megállapodást kössenek az adóhatósággal egymás közötti tranzakcióik szokásos piaci áráról, ártartományáról. Az adózó kérelme alapján az APEH határozatában hagyja jóvá az ügylet során alkalmazható árat vagy árképzési módszert, ám a tanácsadók szerint előfordulhat, hogy menet közben emelik a tarifát – a legalacsonyabb 5 millióról akár a maximumnak számító 50 millió forintra is. Ugyanakkor Szikora János állítja: az önkényeskedés kizárt.

Forrás: Figyelő


Kapcsolódó cikkek

2024. június 21.

NGM: nem a szegénység, hanem az óvatosság miatt fogyaszt keveset a lakosság

Az elmúlt napokban látott napvilágot az Eurostat friss adatközlése, miszerint a magyar háztartások fogyasztása az uniós átlag 70 százalékát éri el. Az adatot többen helytelenül értelmezve, a közvéleményt tudatosan félrevezetve úgy állították be, hogy Magyarország az unió legszegényebb országa, ami teljességgel nonszensz és szándékos hazugság – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).