Egységes az adóhatóság nyilvántartása


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Január elsejétől egységes a NAV nyilvántartása, vagyis összeolvadt a két elődszervezet, az APEH és a Vám- és Pénzügyőrség ügyfél-nyilvántartási rendszere – olvasható a adóhivatal honlapján. A hatóság szerint ezzel csökkennek az adminisztrációs terhek és egyszerűsödik az ügyintézés.

A nyilvántartások integrációja azon az elven nyugszik, hogy egy vámazonosító számhoz (VPID-szám) kizárólag egy adóazonosító szám (adóazonosító jel vagy adószám) tartozhat. Ugyanez a kapcsolat visszafelé nem él: vámazonosító száma magánszemélynek, egyéni vállalkozónak és gazdálkodó szervezetnek is lehet. Vagyis előfordulhat, hogy egy magánszemélynek egyszerre két VPID-száma van, egyrészt magánszemélyként, másrészt az egyéni vállalkozók nyilvántartásában szereplő magánszemélyként. Az integrált nyilvántartás eredményeként a jövőben a vámhatóság felhasználhatja az adóhatósági nyilvántartásban szereplő adatokat, így az adatbejelentést elegendő kizárólag az adó- vagy a vámhatóság felé megtenni.

Az idei évtől az ügyfél kérelme alapján a vám- és pénzügyőri igazgatóságok mellett az adóigazgatóságok is adhatnak ki VPID-számot. További lényeges változás, hogy mind magánszemélyeknek, mind egyéb adóalanyoknak a NAV bármelyik megyei (fővárosi) adóigazgatósága adhat vámazonosító számot. Az adóhatóság és a vámhatóság részére történő adatbejelentésre is alkalmas egységesített nyomtatványokon lehet vámazonosító számot kérni; e mellett továbbra is mód van kizárólag vámazonosító szám kérésére közvetlenül a vámhatóságtól, ún. egyszerűsített adatlapokon.

További részletek a NAV honlapján, az alábbi linken.

Forrás: NAV


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 27.

Kreatív pályázatot hirdet az Adóhatóság

 Kreatív pályázatot hirdet 10-23 éves fiataloknak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A Megosztod? című pályázatra adózási témájú alkotásokat várnak.

2023. szeptember 27.

Adóellenőrzés: adózói jogok és kötelezettségek (2. rész)

Az eljárás és az ellenőrzési határidő megindulását követően, egészen a vizsgálatok befejezéséig érvényesülniük kell mindazoknak a jogoknak és kötelezettségeknek, amelyekkel a jogszabályok az adózót és az adóhatóságot felhatalmazzák, illetve előírnak. Az adózói jogok és kötelezettségek az Air.-ban, míg az adóhatóság jogai és kötelezettségei az Adóig. vhr.-ben kerültek szabályozásra.