Egyszerre szigorodik és enyhül az szja


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Pénzügyminisztérium (PM) közleménye szerint többen rosszul értelmezték a személyi jövedelemadóban (SZJA) az adójóváírás változásait: nem szigorításról, hanem enyhítésről van szó. Bár az adózók jól járnak ezzel a változással, az szja szigorodni is fog: a koalíciós szerződés a kedvezmények szűkítéséről szól.

Az adó-jóváírás segítségével a kisebb jövedelműek csökkenthetik a befizetendő adójukat. A jövedelem növekedésével azonban az alsó sávhatár átlépése után az érvényesíthető adó-jóváírás fokozatosan csökken, „kifuttatják”, végül megszűnik. A csökkenésnek az ütemét lassítaná az adó-jóváírás új szabályozása.

A PM példája szerint, aki ma havi 150 ezertől 175 ezer forintig keres, az ha 5 ezer forintos fizetésemelést kap, az adórendszer miatt ebből csak 1450 forintot tehet zsebre. (Ebből 900 forint csökkenés származik abból, hogy csökken az igénybevehető jóváírás mértéke, ez változna 450 forintra.)

Valamivel jobban járunk

A PM által frissen közölt sávhatárok alapján kiszámolható, hogy az adózók valóban jobban fognak járni. Míg ma az adózó másfélmillió forint éves jövedelemnél még éppen jogosult igénybe venni a teljes, 108 ezer forint alap adó-jóváírást, jövőre az összevont adó-jóváírásból 113580 forinttal csökkenthető a befizetendő adója. (Összevonják ugyanis az alap és kiegészítő adójóváírás összegét, ami így 136 080 forint lesz, s ebből vonják az 1 250 ezer forint fölötti rész 9 százalékát, így kapjuk meg az összeget.)

Ráadásul a jövedelem növekedésével kisebb mértékben csökken az igénybe vehető adó-jóváírás, mint eddig. (Nem a jelenlegi 18, hanem csak 9 százalékkal kell csökkenteni az alsó sávhatár feletti összeget.) További előny, hogy mivel a sáv 1 250 ezer és 2762 ezer forint éves jövedelem között lesz (eddig 1 500 ezer és 2 100 ezer forint között volt), olyan magasabb jövedelműek is élhetnek az adójóváírás kedvező lehetőségével, akik eddig nem tehették meg.

A minimálbéreseknek mindegy

Megjegyezhető ugyanakkor, hogy az adójóváírás intézménye azért jött létre, hogy a minimálbért adómentessé tegye. Ennek a funkciójának az adójóváírás idén már nem felel meg, s a rendszer átalakítása után sem fog. A legalacsonyabb jövedelműek tehát nem tapasztalhatnak kedvező változást.

Az szja szigorodásával is számolni kell, mert a koalíciós szerződés 3. számú melléklete félreérhetetlenül fogalmaz: az szja kedvezmények szűkítését, átalakítását említi.

Forrás: FigyelőNet


Kapcsolódó cikkek

2024. április 19.

A vélelmezett értékesítőkre vonatkozó szabályok alkalmazása – forgatókönyvek (8. rész)

A vélelmezett értékesítők minősége szinte kimeríthetetlen tárházát jelenti a témával foglalkozó cikkeknek. A következőkben olyan konkrét forgatókönyvekkel fogunk foglalkozni, amelyek a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó rendelkezések alkalmazására vonatkoznak. Ezek a forgatókönyvek sematikusan mutatják be, hogy a vélelmezett értékesítővé váló elektronikus felületekre az áfa, és adott esetben a vám tekintetében milyen feladatok hárulnak.

2024. április 18.

A személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát felajánlók milliárdokról dönthetnek

Legtöbben személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát gyermekek gyógyítására és állatmenhelyekre szánják, a támogatott szervezeteknek óriási segítséget jelentenek az adóforintok, a felajánlók évről évre milliárdok sorsáról dönthetnek – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az közleményben.

2024. április 18.

A közhatalmi tevékenység és az áfa

Az általános forgalmi adó elveit és rendszerét vizsgálva, mindig meg kell állapítani, hogy az ügyletben résztvevő felek adóalanynak minősülnek-e, illetve tevékenységük gazdasági tevékenységnek minősül-e, ugyanis, csak ebben az esetben merülhet fel áfafizetési kötelezettség.