Egyszerűsödött egyes jövedéki termékek közterületi értékesítése


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A sör, csendes és habzóbor, egyéb csendes és habzó erjesztett ital, köztes alkoholtermék és alkoholtermék alkalmi rendezvényen történő értékesítésének előzetes bejelentési kötelezettsége megszűnt.

A jövedéki kiskereskedőnek – a sör, csendes és habzóbor, egyéb csendes és habzó erjesztett ital, köztes alkoholtermék és alkoholtermék – alkalmi rendezvényen, közterületi értékesítés keretében, vásáron vagy piacon történő értékesítésére vonatkozó – az állami adó- és vámhatóság felé történő – előzetes bejelentési kötelezettsége[1] 2021. július 1-től megszűnt.[2].

Ettől kezdve a NAV_ J33-as számú elektronikus nyomtatványon a fentiek szerinti kitelepülést már nem kell bejelenteni.[3]

Tekintettel arra, hogy az Országos Kereskedelmi Nyilvántartási Rendszer adatai nyilvánosak és bárki által – így a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által is – megismerhetőek és hozzáférhetőek, ezért a kitelepülési tevékenység ellenőrizhetősége, az előzetes bejelentés nélkül is megmarad.

(nav.gov.hu)


[1] a jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény 70. § (3) bekezdés, illetve a jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 45/2016. (XI. 29.) NGM rendelet 41. § (3) bekezdés

[2] az egyes adótörvények módosításáról szóló 2020. évi CXVIII. törvény 88. § f) pont, valamint a jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 45/2016. (XI. 29.) NGM rendelet módosításáról szóló 23/2020. (XII. 30.) PM rendelet 6. § 5. pont

[3]A korábbi bejelentési kötelezettség alapja a jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény 70. § (3) bekezdése, 71. § b) pont bb) alpont, illetve a jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 45/2016. (XI. 29.) NGM rendelet 41. § (3) bekezdése volt.


Kapcsolódó cikkek

2020. augusztus 27.

Aktualitások a jövedéki adózásban

Az Adó szaklap írása a jövedéki szabályozás területén az elmúlt időszakban felmerült aktuális kérdésekkel, ügyekkel foglalkozik.
2020. november 17.

Adó- és bürokráciacsökkenést hoz az őszi adócsomag

Kedden az Országgyűlés elfogadta az őszi adócsomagot. Jóval kedvezőbb lesz a kiva, ingyenessé válik sok ügyintézés, a NAV számos cégnek áfabevallás-tervezetet készít, és egyszerűsödik a hipa-bevallás. A pálinka-szabadságharc megnyerése nyomán adómentes lesz az otthoni magán- és bérfőzés.