Elcsípnék az adóelkerülőket


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Megtakarítások. Kampányt indított az adózás alóli kibúvók felszámolására a megtakarítások után külföldön elért kamatjövedelmek esetében az Európai Bizottság.

Kovács László illetékes biztos konzultációkat kezdett azokról az intézkedéstervezetekről, amelyekkel megszigorítanák a megtakarításokra 2005 júniusa óta érvényes direktívát. (Ez az irányelv adókötelessé teszi a megtakarításokat mindenütt, ahonnan nem akarják kiadni a megtakarítók adatait.) A szándék az, hogy rákényszerítsék az adóelkerülőket: hazájukban adózzanak – írja a Financial Times.

Hamar nyilvánvalóvá vált ugyanis, hogy az alig kétéves direktíva könnyen elbukhat. Az EU-val e téren együttműködő Svájc – a világ legnagyobb offshore pénzügyi központja – mindössze 100 millió eurónyi adót szedett be az első hat hónapban. Kovács László amiatt is aggódik, hogy a megtakarítók továbbmennek a pénzükkel Hongkongba és Szingapúrba, ahova nem terjed ki az uniós szabályozás, ezért kölcsönös megállapodásra törekszik a két nagy ázsiai pénzügyi központtal.

A biztosnak eredetileg 2008 júniusában kellene jelentést tennie a direktíva működéséről, ám vannak olyan feltevések, hogy már ezt megelőzően lépne a legnyilvánvalóbb kibúvók felszámolása érdekében. Az erre vonatkozó javaslatok közé tartozik, hogy új kötelezettségként írnák elő az uniós bankoknak, jelentsék – vagy tartsák vissza a más országokban – nem EU-s fiókjaikon keresztül – elért kamatjövedelmeket.

Forrás: Világgazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. május 21.

NAV: éjfélkor jár le az szja-bevallási határidő

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni hívta fel a figyelmet kedden a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).