Elektronikus Nemzeti Jogszabálytár


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Új, a jogalkotás rendjét szabályozó törvénytervezetet készített a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, amelyben Nemzeti Jogszabálytár felállítását is javasolják. Az őszi törvényalkotási programban szereplő tervezetet a kormány eddig még nem tárgyalta.

Az Alkotmánybíróság ez év végével megsemmisítette a jelenleg hatályos jogalkotási törvényt, ezért eddig az időpontig újra kell szabályozni a jogalkotás rendjének törvényi szabályait. Az új törvény elsősorban a jogszabály tartalmi követelményeire koncentrál, és szűkebben tárgyalja a jogszabályok előkészítésének eljárási jellegű vonatkozásait. A tartalmi kérdések körében többek közt – a jogalkotási gyakorlatban felmerült problémákra is választ adva – a hatály, a felhatalmazás, a módosítás és a hatályon kívül helyezés lényeges kérdéseit rendezi – derül ki a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium tájékoztatójából.

Részletesebben határoznák meg a jogszabályok kihirdetésének rendjét és a Magyar Közlöny funkcióját. A tervezet egyértelművé teszi a jogalkotó, az aláíró (hitelesítő), illetve a hivatalos lap szerepét és felelősségét a jogszabály kihirdetése, mint alkotmányos aktus elvégzésének folyamatában. A törvénytervezet megállapítja a helyesbítés máig hiányzó szabályait, amely kizárólag a jogalkotó által megalkotott és a kihirdetett szöveg közötti eltérés esetében lesz megengedett, és kizárólag a jogszabály hatálybalépése előtt (egyértelművé téve, hogy ezt követően már csak módosításra kerülhet sor). Ha a jogszabály hatálybalépése és hatályvesztése valamely jövőbeli feltételtől függ – annak érdekében, hogy a Magyar Közlönyből a feltétel minden esetben megállapítható legyen – az új törvényben előírnák, hogy a Magyar Közlönyben közzétett közleményben szerepeljen a feltétel bekövetkezte naptári napjának a megállapítása. A jogalkalmazást is elősegítő, megállapító közlemény tájékoztató jellegű lenne, a jogszabály hatálybalépésére vagy hatályvesztésére nem hatnak ki.

Fontos új eleme a törvénytervezetnek az elektronikus Nemzeti Jogszabálytár felállítása, amely a kormányzati portálon bárki által ingyenesen hozzáférhető módon tartalmazza a jogszabályokat, egységes szerkezetben és időállapotok szerint kereshető módon. A Törvények és Rendeletek Hivatalos Gyűjteménye és az ötévenként kiadott Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye helyett jön majd létre a szintén elektronikus módon működő Nemzeti Jogszabálytár, amely felváltja a jelenleg működő Hatályos Jogszabályok Elektronikus Gyűjteményét is.

A Nemzeti Jogszabálytár a központi jogszabályok tekintetében a későbbi időállapotok szerinti keresés lehetőségét is biztosítaná, valamint tartalmazná felmenő rendszerben az önkormányzati rendeletek egységes szerkezetű szövegét is. Ennek megfelelően 2011. január 1. után az első évben csak az újonnan megalkotott vagy módosított rendeletek egységes szerkezetű szövegét kell feltölteni a Nemzeti Jogszabálytárba. Kellő felkészülési idő biztosítása mellett 2012. január 1-től tennék elérhetővé a központi jogszabályok tekintetében a korábbi időállapotokat, valamint e dátumtól kell valamennyi hatályos, illetve a jövőben hatályba lépő önkormányzati rendelet egységes szerkezetű szövegét központilag elérhetővé tenni. 2013. január 1-től pedig az önkormányzati rendeletek tekintetében is biztosítanák a kereshetőséget.


Kapcsolódó cikkek

2024. június 19.

Varga Mihály: Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben az uniós országok között

Az Európai Unión belül Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést 2010 óta: az áfarés mértéke 22 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke pedig 40 százalékról 35 százalékra csökkent – jelentette ki Varga Mihály az Adóigazgatások Európai Szervezete (IOTA) éves közgyűlésének szerdai nyitó napján Budapesten.