Lenyúlja a kormány a nyugdíjakat?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Akadnak olyan vad értelmezései a magánnyugdíj-pénztári átutalások felfüggesztésének, hogy az állam ellopja a nyugdíjakat, de ezek aligha felelnek meg a valóságnak. Bár a kormány lépésének sok a kritikusa – még például a jobboldali érzelmű közgazdász, Mellár Tamás is -, a magánnyugdíjpénztári pillér teljes megszüntetése is védhető álláspont lenne, de egyelőre erről nincs szó.

Nem államosítják a magánpénztárakat, de megváltoztatják olyan módon a szabályozást, hogy az állami nyugdíjrendszer váljon uralkodóvá – legalábbis ez szűrhető le a kormánypolitikusok eddigi nyilatkozataiból.

Az APEH a magánnyugdíj-pénztári átutalásokat november 1-jétől 2011. december 31-ig felfüggeszti, és a rendszer jövőjéről, az állami rendszerbe való visszalépés lehetőségéről még idén törvényt alkotnak- derült ki Orbán Viktor szerdai beszédéből.

A Fidesz e tervéről előzetesen semmi sem jelent meg a sajtóban, ami mutatja, a párt gondosan ügyel arra, mit szivárogtat ki előre. Lapunk júniusban írt arról, hogy a kormányzati ötletek közül a magánnyugdíjpénztárak államosítása látszana igazán alkalmasnak a hiánycélok tartására, és az adócsökkentések fedezésére egyszerre, Matolcsy akkor cáfolta, hogy a kormánynak ilyen tervei lennének.

Forrás: FigyelőNet


Kapcsolódó cikkek

2024. június 19.

Varga Mihály: Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben az uniós országok között

Az Európai Unión belül Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést 2010 óta: az áfarés mértéke 22 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke pedig 40 százalékról 35 százalékra csökkent – jelentette ki Varga Mihály az Adóigazgatások Európai Szervezete (IOTA) éves közgyűlésének szerdai nyitó napján Budapesten.