Elengedett követelés az szja-ban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Adókötelezettséget megalapozó bevétele keletkezhet a magánszemélynek minden olyan esetben, amikor valamilyen értékkel bíró dolgot ingyenesen vagy kedvezményesen megszerez, vagy bármilyen más módon gazdagodik. Az Adó szaklap 2010/14. számában megjelent írás az elengedett követeléssel kapcsolatos adókötelezettség, illetve az adómentesség szabályait ismerteti gyakorlati példákon keresztül.

Ha a magánszemélynek egy felvett kölcsön miatt tartozása van, vagy bármilyen okból – például szerződés alapján, illetve a szerződésben foglaltak nem teljesítése, vagy a szerződéstől való elállás miatt – fizetési kötelezettsége keletkezik, és a kötelezettség jogosultja annak teljesítésétől eltekint, akkor a magánszemély gazdagodik, hiszen a követelést vagy annak egy részét nem kell megfizetnie. Végső soron tehát az elengedés révén bevételt szerez. Fizetési kötelezettség tartozás, kölcsön felvételéből, igénybe vett szolgáltatásból vagy bármilyen más jogügyletből eredően például a hitelt, szolgáltatást nyújtó kifizetővel, hatósággal, munkáltatóval, de más magánszeméllyel szemben is fennállhat. Az elengedett tartozást, mint nem pénzben megszerzett bevételt kifejezetten meg is említi az Szja-törvény.

Az adómentesség esetei
Adómentes a magánszemély részére más magánszemély által juttatott vagyoni érték. Ebből következően, ha a valaki tartozik egy másik magánszemélynek, és ezt a tartozását elengedik (jogosult lemond a követeléséről), akkor a bevételszerzés megvalósul ugyan, de adókötelezettség nem keletkezik. (Szja-törvény 1. számú mellékletének 7.2. pontja)

A jelenlegi gazdasági és társadalmi nehézségekre tekintettel 2010. január 1-jétől adómentessé vált a közüzemi szolgáltatás szolgáltatója, valamint a hitelintézet, pénzügyi vállalkozás által – az azonos helyzetben lévőket egyenlő elbánásban részesítő elv betartásával – részben vagy egészben elengedett követelést (akkor is, ha a követelés elengedése egyezség keretében történik), amennyiben az adós nyilatkozata szerint a tartozás elengedése az ő és családja megélhetési ellehetetlenülését előzi meg (Szja-törvény 1. számú melléklet 7.15. pont).

Az említett pont alapján ugyancsak adómentes lett a hitelintézet, befektetési szolgáltató, pénzügyi vállalkozás pénzügyi szolgáltatásból, kiegészítő pénzügyi szolgáltatásból, befektetési szolgáltatásból vagy azt kiegészítő szolgáltatásból származó, 10 ezer forintot meg nem haladó követelésének az elengedése is, feltéve, hogy az elengedéssel a követelés a magánszeméllyel szemben végérvényesen megszűnik.

Adómentes továbbá az Szja-törvény 1. számú mellékletének 7.9. pontja szerint az állami költségvetés terhére elengedett (átvállalt) kötelezettség, ha a magánszemély a kötelezettség alapján korábban nem számolt el bevételt. A magánszemély az ilyen kötelezettség alapján rendelkezésére álló forrásból teljesített kiadás alapján az elengedéstől (átvállalástól) kezdődően költséget nem számolhat el. Abban az esetben tehát, ha például a magánszemélynek az említett források terhére jogosulatlanul folyósított ellátást, folyósított támogatást vissza kell fizetnie, és ezt a kötelezettségét elengedik, akkor ez az összeg az említett feltételekkel adómentes.

Az adózás rendjéről szóló törvény szerint a magánszemély kérelme alapján az őt terhelő adótartozást, valamint a bírság- vagy pótléktartozást az adóhatóság mérsékelheti vagy elengedheti, ha azok megfizetése az adózó és a vele együtt élő közeli hozzátartozók megélhetését súlyosan veszélyezteti. Az APEH által elengedett kötelezettség (adótartozás) összegét a jövedelem számítása során nem kell bevételként figyelembe venni. Ez a szabály alkalmazható bármely más hatóság által jogszabály alapján elengedett köztartozás esetében is.

Az előzőekben nem említett minden más esetben azonban a kifizető által elengedett tartozás, illetve követelés összege adóköteles. Szűcs Józsefné cikke ismertet néhány életszerű példát is, amelynek az áttekintése segítséget nyújthat a szabályok gyakorlati alkalmazásához.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 21.

Hamis mosószert terjesztő céget buktatott le a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) budapesti pénzügyi nyomozói egy több ezer tonna mosószerrel „ügyeskedő” elkövető felelősségre vonását kezdték meg iparjogvédelmi jogok megsértése miatt, és egy börtön elől bujkáló nőt is megtaláltak.

2023. szeptember 21.

NAV: érkeznek az adószámla-értesítők

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) október végéig megküldi az adószámla-értesítőket magánszemély és egyéni vállalkozó ügyfeleinek, az adószámla-egyenlegéről csak az kap értesítést, akinek ötezer forintnál több tartozása, vagy ezer forintnál több túlfizetése van, illetve 2022-re késedelmi pótléka keletkezett – közölte az adóhatóság csütörtökön.