Elfogadták az újabb különadókat


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Elfogadták a válságadókat, így az érintett három ágazat, a távközlési, az energetikai szektor és a kiskereskedelmi láncok december 20-ig kötelesek befizetni a 2010-re előírt különadót.

Az adó alapja a törvény alapján az adóköteles tevékenységből származó nettó árbevétel. A
nettó árbevétel a számviteli törvény hatálya alá tartozó adóalany esetén a számviteli törvény szerinti nettó árbevétellel, a számviteli törvény hatálya alá nem tartozó, egyszerűsített vállalkozói adó alanya (eva-alany) esetében az áfa nélküli bevétel, a személyi jövedelemadóról szóló törvény hatálya alá tartozó esetén a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti áfa nélküli bevétellel egyezik meg.

A jogszabály abból indul ki, hogy a nettó árbevétel fejezi ki leginkább a vállalkozás terjedelmét,
tartalmát tekintve mögötte áll az adózó számviteli, illetve egyszerűsített vállalkozói adóban, személyi jövedelemadóban vezetett nyilvántartása, bizonylatai. Tehát adószámítási,
adminisztrációs, egyszerűségi szempontból is ez a legelőnyösebb mutató.

Az adó mértéke a Javaslat szerint – figyelemmel az eltérő adóköteles tevékenységi kör jellegére, hatásaira, s az ágazaton belül az egyes adózók eltérő teherviselő képességére – az első két tevékenységi körbe tartozókra sávosan progresszív, a harmadik tevékenységcsoportba
tartozókra lineáris.

A bolti kiskereskedelmi tevékenység esetén 500 M Ft adóalapig 0 %, 500 M Ft és 30 Mrd Ft között 0,1 %, 30 Mrd Ft és 100 Mrd Ft között 0,4 %, a 100 Mrd Ft feletti részre pedig 2,5 %.

Távközlési tevékenységet végzők esetén 500 M Ft adóalapig 2 %, 500 M Ft és 5 Mrd Ft közötti részre 4 %, 5 Mrd Ft feletti rész után 6,5 %.

Az energiaellátók által folytatott vállalkozási tevékenység esetén 1,05 % az adó mértéke.

A törvény értelmében tehát nem kell tehát adót fizetni az alacsonyabb adóteher-viselő képességgel rendelkező, relatíve alacsony árbevételű, bolti kiskereskedelmi tevékenységet végző mikro-, és kisvállalkozásoknak, őket bevallás-benyújtási kötelem sem terheli.

2010-ben először december 20-ig kell bevallani és befizetni az adót.

Forrás: A kihirdetés előtt álló törvényjavaslat szövege


Kapcsolódó cikkek

2024. május 28.

Május 31. – több mint háromszázezer vállalkozást érintő határidő

Az elmúlt három évet vizsgálva, rendre közel negyedmillió vállalkozás nyújtja be a pénzügyi beszámolóját májusban az OPTEN adatai szerint. Év elejétől május végéig jellemzően 5 cégből 4 leadja a beszámolóját. A pénzügyi beszámolóra vonatkozó határidő elmulasztása komoly szankciókkal járhat.

2024. május 28.

Csoportos társaságiadó-alany tagjainak nyilatkozata a jövedelem-(nyereség-)minimumról

„A”, „B” és „C” társaság 2023. január 1-je óta csoportos társaságiadó-alanyként működnek, a csoportkép-viselői feladatokat „C” társaság látja el. A 2023-as adóévről szóló bevallás összeállítása során merült fel az a kérdésünk, hogy a csoportos társaságiadó-alanynak kell-e alkalmaznia a jövedelem-(nyereség-)minimum szabályokat, vagy azokat a csoporttagoknak kell figyelembe venniük az egyedi adóalap megállapítása során. A 2329 jelű nyomtatvány NY-01-es lap 30. sorában a csoportképviselő kinek (mely adózónak) a vonatkozásában nyilatkozik a jövedelem-(nyereség-)minimum szabályok alkalmazásáról?