Élénkülő aktivitás jellemzi a cégfelvásárlási piacot Közép- és Kelet-Európában


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Csak a rekordokat döntő 2021-es évihez képest csökkent az üzletkötési aktivitás, az M&A-piac továbbra is dinamikusan fejlődik – derül ki a Mazars és a Mergermarket közös idei jelentéséből, amely átfogó képet ad a 2022-ben megvalósult regionális vállalati összeolvadásokról és felvásárlásokról. A KKE-régióban az M&A-ügyletek számát és értékét tekintve is kisebb volumenű volt a visszaesés, mint nyugaton; Magyarországon az ötszörösére, több mint 3 milliárd euróra nőtt a tavalyi üzletkötések összértéke, bár ennek jelentős részét a Vodafone felvásárlása teszi ki. A Mazars szakértői szerint a külső kockázatok mérséklődtek, a befektetők aktívan keresik a lehetőségeket itthon is.

Közép- és Kelet-Európában továbbra is élénk a tranzakciós piac annak ellenére, hogy az összeolvadási és felvásárlási ügyletek száma és értéke is csökkent a 2021-es adatokhoz képest 5, illetve 21 százalékkal – állapítja meg a jelentés. A régióban tavaly 846 tranzakciót bonyolítottak le összesen 39,2 milliárd euró értékben. 2021-ben a 889 tranzakció összértéke elérte a 67,5 milliárd eurót, emlékeztet a Mazars, a csökkenést azonban két fontos tényező figyelembevételével kell értékelni.

Egyfelől a járvány utáni 2021-es év kivételes számokat produkált, amit lehetetlennek tűnt felülmúlni, ugyanakkor a régióban 2022-ben létrejött tranzakciók mennyisége és összértéke így is magasabb, mint a közelmúlt bármelyik más évében. Másrészt az M&A-piac globálisan is erős ellenszéllel találta szemben magát kivétel nélkül a világ minden részén. Éppen ezért figyelemre méltó, hogy a KKE-régióban az ügyletek számát és értékét tekintve is kisebb volumenű volt a visszaesés, mint a fejlett nyugat-európai és észak-amerikai gazdaságokban. Közép- és Kelet-Európa vonzó célpontot jelent a nemzetközi befektetők számára, és a határon átnyúló tranzakciók aránya is tovább emelkedett 64 százalékra, ami 2015-ig visszamenőleg a legmagasabb arány.

„2023 minden bizonnyal kihívásokkal teli év lesz – hangsúlyozta Michel Kiviatkowski, a Mazars pénzügyi tanácsadásokért felelős közép-kelet-európai vezetője. – Mégis úgy gondolom, hogy van okunk az optimizmusra. Ezt támasztja alá a régió vállalkozásainak minősége, az üzletkötők kreativitása, valamint a 12 térségbeli uniós ország számára elérhető több mint 100 milliárd euró az EU Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközéből.”

Rekorder magyar adat – kis szépséghibával

Magyarországon 2022-ben mintegy 3,1 milliárd euró összértékű tranzakciót bonyolítottak le, ami közel az ötszöröse az egy évvel korábbi összegnek. Az ügyletek száma azonban nem változott: 2022-ben és 2021-ben egyaránt 49 tranzakciót jelentettek be. A kiugróan magas érték döntő része egyetlen tranzakcióból, a Vodafone Magyarország 1,8 milliárd eurós felvásárlásából származik. A magyar állam 49 százalékos részesedést szerzett a távközlési vállalatban a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-n keresztül.

A magyarországi M&A-piac egyik figyelemre méltó jellemzője a hazai pénzek egyre növekvő állománya. A piacon korábban domináns külföldi és regionális alapok mellett megjelent a hazai magántőkeszektor is, a családi vállalkozások és a regionális vállalatok felvásárlások révén növekednek.

„A hazai piac az elmúlt években beérett, és egyre inkább hasonlít a nyugat-európaira” – hangsúlyozta Gál Balázs, a Mazars Pénzügyi Tanácsadási Szolgáltatások igazgatója, rámutatva, hogy 2023 elején ismét erőre kapott a tranzakciós piac. „2022 őszétől erőteljes bizonytalanság vette körül a magyar vállalkozásokat a kirobbanó energiaárak, a meredeken emelkedő munkabérek és a globális recesszió körüli várakozások miatt. Az utóbbi hónapokban azonban ezek a kockázatok jelentősen mérséklődtek, a cégtulajdonosok pedig ismét elkezdtek gondolkodni azon, hogy elérkezett az optimális pillanat a kiszállásra, a cég eladására.”

Gál Balázs hozzátette: „Egyelőre bőséges a szabad tőke a piaci szereplőknél, a stratégiai és a magántőke-befektetők egyaránt aktívan keresik a befektetési lehetőségeket. A megélénkült aktivitás abban is érezhető, hogy jelentősen megnőtt a kereslet tranzakciós tanácsadási szolgáltatásaink iránt.”

A tanulmány további fontos megállapításai:

A közép- és kelet-európai országok között a megkötött ügyletek összértékét és számát tekintve is Lengyelország (235 tranzakcióval) és Ausztria (120 tranzakcióval) vezeti a mezőnyt. A tranzakciós értéket tekintve Magyarország áll a harmadik helyen.

A technológiai szektor tovább szárnyal: az üzletkötések száma (108) 13 százalékkal elmaradt ugyan a 2021-ben elért rendkívüli szinttől (124), mégis ez az egyik legmagasabb éves ügyletszám, amelyet az ágazatban eddig feljegyeztek.

A KKE-piac értékelésével kapcsolatban a Mergermarket adatai azt mutatják, hogy a közép- és kelet-európai régióra vonatkozó értékelési szorzó mediánja minden ágazatban 8,5x volt a 2021–22-es időszakban. Ez csak csekély mértékben marad el a nyugat-európai 8,9x értéktől. A jelentős konvergencia a közép- és kelet-európai medián többszörös emelkedését, valamint a nyugat-európai érték többszörös csökkenését jelzi.

A magántőke (Private Equity) aktivitásával kapcsolatban a jelentésből kiderül, hogy a 2021-es rekordszámú üzletkötés után tavaly igencsak lanyhult az aktivitás. Az üzletkötések száma 31%-kal csökkent az előző évihez képest, a teljes tranzakciós érték pedig 66%-kal zsugorodott: 2022-ben 3,4 milliárd euró volt, szemben az egy évvel korábbi 9,9 milliárd euróval. A tavaly megkötött 97 tranzakció azonban még így is az egyik legmagasabb szám, amit a 2015 és 2020 közötti években regisztráltak a régióban.


Kapcsolódó cikkek

2021. szeptember 6.

Cégfelvásárlási láz a globális vállalati szektorban

A hétfőn ismertetett legfrissebb adatok alapján éves rekord felé tart a globális vállalati szektor által bejelentett egyesülési és felvásárlási ügyletek (M&A) összértéke, amely, amely trend fő hajtóereje az olcsó finanszírozás és a vállalatok kiugró profitja.