Elfogadták a büdzsé összegző módosító javaslatát


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az elfogadott javaslatok változatlanul hagyták a büdzséterv 1,8 százalékos, GDP-arányos hiánycélját.

Az Országgyűlés hétfőn 123 igen szavazattal, 49 nem ellenében elfogadta a jövő évi költségvetés összegző módosító javaslatát.

Az indítvány rögzíti az államháztartás központi alrendszerének jövő évi bevételi és kiadási főösszegét, előzőleg az Országgyűlés Költségvetési bizottsága csak olyan módosító indítványokat támogatott, amelyek az eredeti törvényjavaslathoz képest a központi büdzsé hiányát nem változtatták meg.

A kormány úgy állította össze a költségvetési törvényjavaslatot, hogy 4,1 százalékos GDP-bővüléssel számol jövőre 2,7 százalékos infláció mellett, és az ideinél alacsonyabb, 1,8 százalékos GDP-arányos hiánycélt tervez.

A költségvetési bizottság által elfogadott összegző módosító javaslat a központi alrendszer jövő évi bevételi főösszegét 19 580 milliárd 364,6 millió forintban, a kiadási főösszegét 20 578 milliárd 798,5 millió forintban állapította meg, mind a bevételi, mind a kiadási oldal 267,5 millió forinttal nőtt.

Az eredeti törvényjavaslathoz képest a büdzsé hiányát változatlanul 998 milliárd 433,9 millió forintban határozza meg a módosító javaslat, a kormányzati szektor uniós módszertan szerinti (ESA) deficitje a GDP 1,8 százaléka.

A büdzsé három részre tagolódik, a központi alrendszeren belül a hazai, nullszaldós működési költségvetés jövő évi kiadásai és bevételei 16 578 milliárd 886,5 millió forintra rúgnak, mindkét tételt 7 milliárd 362,5 millió forinttal csökkentette az elfogadott módosító javaslat.

A hazai felhalmozási költségvetés bevételi főösszege 1642,151 milliárd forint, kiadási főösszege 2 044,252 milliárd forint lett, hiánya pedig 402,101 milliárd forint maradt. Mind a bevételi, mind a kiadási főösszeg 7,63 milliárd forinttal nőtt.

A harmadik tétel, az európai uniós fejlesztési költségvetés 2019. évi bevételi főösszegét 1359,326 milliárd, kiadási főösszegét 1955,659 milliárd forintban, hiányát 596,332 milliárd forintban állapították meg.

A módosítások közül az egyik legjelentősebb az, hogy a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. által állami viszontgarancia mellett vállalt készfizető kezesség állománya 2019. december 31-én nem haladhatja meg a 750 milliárd forintot, az eredeti javaslatban 100 milliárd forinttal kevesebb, 650 milliárd forint szerepelt. A növelést azzal indokolták, hogy a kis- és középvállalkozások (a kkv-szektor, különösen mikrovállalkozások) hitelhez jutásának elősegítése érdekében indokolt a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. állami viszontgarancia mellett vállalható kezességállományának emelése.

Az összegző módosítás 14 milliárd 568 millió forintos, nullszaldós átrendezést hajt végre, a biztosítási adó összegét ennyivel csökkenti 67 milliárd 425,7 millió forintra, míg a baleseti adót ennyivel növeli 16 milliárd 968 millió forintra.

“A reformáció 500. évfordulójának méltó megünnepléséért Alapítvány” 2017. október 29-én avatta fel Budapest XVI. kerületében a reformáció 500. évfordulójára készített emlékművét. A beruházás első ütemében az emlékművet, a kilátótornyot és a kávézó pavilont adták át. A beruházás második ütemében építik ki a parkterületet, a játszóteret, a parkolókat és a görög nézőteret, a módosító javaslat az ehhez szükséges 395 millió forint forrást biztosítja.

Az összegző módosítás a kormányzati struktúraváltással összefüggésben az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Bethlen Gábor Alap mint fejezet közötti átcsoportosítást is tartalmazza. Ennek alapján a Határtalanul! program támogatását célzó 5 milliárd 645,1 millió forint működési kiadás és 21 millió forint felhalmozási kiadás a minisztériumtól a Bethlen Gábor Alaphoz kerül át.

Az összegző módosítások között szerepel, hogy a fővárosi kerületekben még meglévő, belterületi szilárd burkolat nélküli, így például földutak szilárd burkolattal történő ellátására 10 milliárd forintot szánnak. Ez a módosítás azért fontos, mert a kormány 2018 márciusában határozott a Budapest fővárosi kerületek, valamint a budapesti agglomerációs települések belterületi, még szilárd burkolattal nem rendelkező útjainak szilárd burkolattal történő ellátásáról, ezt legkésőbb 2022. december 31-ig kell befejezni.

A Kárpát-medencei magyarság helyben maradását és kulturális identitásának megőrzését, valamint a magyar nemzettudat erősítését segíti, hogy a Rákóczi Szövetség támogatását 1 milliárd forinttal növeli meg a módosító javaslat.

Az összegző módosítás a Salgótarjáni úti Zsidó Temető esetében felmerülő helyreállítási feladatokhoz 1 milliárd 100 millió forintot biztosít.

Az elnöklő Jakab István a szavazás után közölte: az egységes költségvetési törvényjavaslatot Kövér László házelnök megküldi a Költségvetési Tanács elnökének, a testület pedig három napon belül tájékoztatja a parlament elnökét a véleményéről. A költségvetés zárószavazása az Országgyűlés pénteki napirendjén szerepel.

(MTI)Kapcsolódó cikkek

2021. szeptember 17.

Nem tisztességes bírságkedvezményért elvenni a jogorvoslati jogot

„Fogadd el még akkor is, ha nem érzed jogszerűnek, mert fele annyit fizetsz.” Ez akár egy NAV hirdetés szlogenje is lehetne. És talán nem is lenne különös mindez, ha nem arról lenne szó, hogy a NAV egy hatósági jogalkalmazó, és az ezeknek a szlogeneknek teret engedő jogszabály az adóigazgatási eljárás szabályrendszere.

2021. szeptember 17.

Dante-700 – Dante élete (1. rész)

Dante, a világirodalom egyik legnagyobb alakja 700 éve hunyt el. Főműve, az Isteni színjáték nehéz olvasmány, de ennek ellenére az értő irodalmárok a legmagasztosabb jelzőkkel illetik. Nem véletlenül, hiszen a nyugati kultúrára gyakorolt hatása egyedülálló, az irodalom, a zene, a képzőművészet, a filmművészet egyaránt sokat merített Dante nagyeposzából.