Elfogadták a civil törvényt


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A parlament december 5-i ülésén elfogadta az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló új törvényt.

A jogszabály összefogja a civil szervezeteket érintő alapvető kérdéseket, pontosítja a civil szervezet fogalmát, egyértelműsíti a közhasznúságot, rögzíti az egyes kötelezettségeket, bevezet egy egységes, bárki számára elérhető közhiteles nyilvántartást. Ezzel az igazságügyi tárrca indokolása szerint nem csak az aktívan részt vevők, hanem a nyilvánosság számára is átláthatóvá és követhetővé válik a civil szervezeti tevékenység.

Az eddigi gyakran kiskapukat engedő szabályok helyett a gazdasági társaságokra vonatkozó szabályokhoz hasonló rendelkezések fogják biztosítani a csak papíron működő civil szervezetek kiszűrését. Az új szabályozás rögzíti, hogy a cégnyilvánosságról, a bírósági eljárásról és végelszámolásról szóló, valamint a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló törvényt kell alkalmazni a civil szervezetekre a gazdasági társaságok analógiájára. Így nem maradnak észrevétlenül alvó, nem működő civil szervezetek.

A civil szervezeteket továbbra is a megyei (fővárosi) bíróság veszi nyilvántartásba. A nyilvántartásba vételi eljárásáról külön jogszabály fog rendelkezni. Az új nyilvántartási szabályok szerint – hasonlóan a cégeljáráshoz – a civil szervezeteknek is lehetőségük lesz szerződésminta alapján megalakulni és elektronikusan kell majd benyújtani a nyilvántartásba vétel iránti kérelmeket is. A szerződésminta alapján alakult szervezetek kérelmét az eljáró bíróság 15 napon belül elbírálja majd. A nyilvántartásban szereplő adatok országosan egységes, elektronikus, bárki számára ingyenesen hozzáférhető közhiteles nyilvántartásban elérhetők lesznek.

Fontos újdonság, hogy a jövőben a civil szervezeteknek is letétbe kell helyezniük számviteli beszámolójukat és – amennyiben rendelkeznek saját honlappal – a beszámolót saját honlapjukon is közzé kell tenniük. A letétbe helyezés ugyanúgy elektronikus úton történik majd, mint a gazdasági társaságoknál. A beszámolót az üzleti évet követő év május 31-ig kell letétbe helyezni és közzétenni elektronikusan, a nyilvántartást vezető bíróságnál. A közhiteles nyilvántartást vezető szerv a letétbe helyezett beszámolót a nyilvántartáshoz kapcsolt módon közzéteszi, és lehetővé teszi adatainak lekérdezését a Civil Információs Portálon. Amennyiben a szervezet nem tesz eleget a letétbe helyezési és közzétételi kötelezettségének, és ezt egy éven belül sem pótolja, bekezdése szerinti közhiteles nyilvántartást vezető szerv törvényességi ellen őrzési eljárás lefolytatása céljából értesíti az ügyészséget. A jövőben csak az a civil szervezet kaphat majd költségvetési támogatást, amely eleget tett a letétbe helyezési és közzétételi kötelezettségének.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 25.

A magyarok több mint háromnegyede rendszeresen adományoz

A magyarok több mint háromnegyede rendszeresen adományoz, csaknem egyharmaduk fél évente, 17 százalékuk havonta egyszer jótékonykodik – mondta a Visa Magyarországért felelős területi vezetője hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

2023. szeptember 25.

A Booking-botrány mélyére ás a Gazdasági Versenyhivatal

Még korántsem került pont a Booking-ügy végére. A Gazdasági Versenyhivatal augusztus 24-én indította el gyorsított ágazati vizsgálatát az online szálláshelyfoglalás és a szálláshely-szolgáltatás hazai piacán. A vizsgálati jelentéstervezet elkészítésének eredeti határideje 2023. szeptember 24-én járt volna le, de a hatóság ezt egy hónappal meghosszabbította, mivel a piaci folyamatok teljes feltárásához és értékeléséhez további időre van szükség.