Ma dönthet a Ház a válságadókról és a veszélyhelyzet meghosszabbításáról


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Országgyűlés akár már ma elfogadhatja a válságadók bevezetéséről szóló kormánypárti képviselői önálló indítványt és az év végéig meghosszabbíthatja az október 6-án a vörösiszap-katasztrófa miatt Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Vas megyében kihirdetett veszélyhelyzetet. A miniszterelnök napirend előtt a második akcióterv részleteit ismerteti.

A kormány a pénteki ülésén tárgyalta a jövő évi adótörvény-javaslatot és a második akciótervet, előbbit szombaton a nemzetgazdasági miniszter be is nyújtotta a parlamentnek. A kormányszóvivő aznap jelezte: Orbán Viktor a hétfői napirend előtti felszólalásában részletesen is beszámol majd a második akciótervről.

Az Országgyűlés tervezett napirendje szerint a válságadók bevezetéséről szóló képviselő indítványt és a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló határozati javaslatot is a házszabálytól eltéréssel tárgyalnák, közvetlenül az interpellációs időszak után. Erről a képviselők szavaznak, a döntéshez négyötödös többség kell. A válságadók bevezetéséről szóló törvényjavaslatnál – amelyet pénteken nyújtott be Rogán Antal és Lázár János (Fidesz) – a házszabálytól való eltérést csak az LMP nem támogatja.

A törvényjavaslat az Orbán Viktor kormányfő által szerdán bejelentett válságadók mértékét rögzíti, amelyet a távközlési, a telekommunikációs és az energetikai szektor, illetve a kereskedelmi áruházláncok fizetnének be a költségvetésbe. A cégeknek az idei adót december 20-ig kell megállapítaniuk, bevallaniuk és megfizetniük.

Ugyancsak ma kezdenék tárgyalni és házszabálytól eltéréssel el is fogadnák az október 6-án kihirdetett veszélyhelyzet meghosszabbításának engedélyezéséről szóló határozati javaslatot, amely kezdeményezi, hogy az Országgyűlés az év végéig hosszabbítsa meg a vörösiszap-katasztrófa miatt Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Vas megyében elrendelt veszélyhelyzetet. (A jelenlegi szabályok szerint a kormány 14 napra hirdethet veszélyhelyzetet, ennek meghosszabbítása az Országgyűlés hatáskörébe tartozik.)

Forrás: MTI


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.

2024. június 20.

Illeték: cserét pótló vétel

Életünk során adunk-veszünk dolgokat, akár ingatlanokat is. Változunk is változtatunk. Abban az esetben, ha ingatlant szerzünk ellenérték fejében, általában vagyonszerzési illetéket kell fizetni. Az ingatlan szerzése, átruházása, hasznosítása jogi esemény is, mely akár csere formájában is megvalósulhat. Jelen cikkben az illetéktörvényben szereplő csere, illetve cserét pótló vétel szabályait, érdekességeit mutatjuk be.

2024. június 19.

Varga Mihály: Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben az uniós országok között

Az Európai Unión belül Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést 2010 óta: az áfarés mértéke 22 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke pedig 40 százalékról 35 százalékra csökkent – jelentette ki Varga Mihály az Adóigazgatások Európai Szervezete (IOTA) éves közgyűlésének szerdai nyitó napján Budapesten.