Ma dönthet a Ház a válságadókról és a veszélyhelyzet meghosszabbításáról


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Országgyűlés akár már ma elfogadhatja a válságadók bevezetéséről szóló kormánypárti képviselői önálló indítványt és az év végéig meghosszabbíthatja az október 6-án a vörösiszap-katasztrófa miatt Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Vas megyében kihirdetett veszélyhelyzetet. A miniszterelnök napirend előtt a második akcióterv részleteit ismerteti.

A kormány a pénteki ülésén tárgyalta a jövő évi adótörvény-javaslatot és a második akciótervet, előbbit szombaton a nemzetgazdasági miniszter be is nyújtotta a parlamentnek. A kormányszóvivő aznap jelezte: Orbán Viktor a hétfői napirend előtti felszólalásában részletesen is beszámol majd a második akciótervről.

Az Országgyűlés tervezett napirendje szerint a válságadók bevezetéséről szóló képviselő indítványt és a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló határozati javaslatot is a házszabálytól eltéréssel tárgyalnák, közvetlenül az interpellációs időszak után. Erről a képviselők szavaznak, a döntéshez négyötödös többség kell. A válságadók bevezetéséről szóló törvényjavaslatnál – amelyet pénteken nyújtott be Rogán Antal és Lázár János (Fidesz) – a házszabálytól való eltérést csak az LMP nem támogatja.

A törvényjavaslat az Orbán Viktor kormányfő által szerdán bejelentett válságadók mértékét rögzíti, amelyet a távközlési, a telekommunikációs és az energetikai szektor, illetve a kereskedelmi áruházláncok fizetnének be a költségvetésbe. A cégeknek az idei adót december 20-ig kell megállapítaniuk, bevallaniuk és megfizetniük.

Ugyancsak ma kezdenék tárgyalni és házszabálytól eltéréssel el is fogadnák az október 6-án kihirdetett veszélyhelyzet meghosszabbításának engedélyezéséről szóló határozati javaslatot, amely kezdeményezi, hogy az Országgyűlés az év végéig hosszabbítsa meg a vörösiszap-katasztrófa miatt Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Vas megyében elrendelt veszélyhelyzetet. (A jelenlegi szabályok szerint a kormány 14 napra hirdethet veszélyhelyzetet, ennek meghosszabbítása az Országgyűlés hatáskörébe tartozik.)

Forrás: MTI


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

Matolcsy az inflációról: a kormány olajjal oltotta a tüzet

Egyetértve és együttműködve a jegybanki törekvésekkel a kormány az infláció letörését tekinti legfontosabb gazdaságpolitikai feladatának – jelentette ki a pénzügyminiszter csütörtökön, a 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitónapján, Egerben. A jegybankelnök ugyanakkor úgy vélte: az „inflációs sokk” mélyén az ország gazdasági-pénzügyi függése rejlik, mely 2014 óta nőtt a meghatározó területeken.

2023. szeptember 22.

A magánszálláshely-szolgáltatás adózása – az áfa-szabályok (3. rész)

A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás az általános forgalmi adó rendszerében ingatlan bérbeadásnak minősül. Az ingatlan bérbeadás az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés l) pontja értelmében adómentes szolgáltatás, ugyanakkor ez az adómentesség az ingatlanok idegenforgalmi, turisztikai célú hasznosítására már nem terjed ki. Tisztázzuk még az ingatlan-bérbeadás és a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás közötti különbséget.