Elhunyt dr. Kátai András


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Dr. Kátai András (1946–2023) az Adó lapok korábbi főszerkesztője volt.

Dr. Kátai András a közgazdasági egyetem elvégzése után a Belkereskedelmi Minisztériumban helyezkedett el, majd a kiskereskedők érdekvédelmi szervezetében (KISOSZ) mintegy másfél évtizeden keresztül gazdasági vezetői posztot töltött be. E minőségében aktív résztvevője volt az 1987–1991-es adóreform előkészítésének, bevezetésének. Közben – munka mellett – a jogi egyetemet is elvégezte. A rendszerváltást követően könyvelő, könyvvizsgáló vállalkozást indított, amely cég – fia révén – ma is működik.

Az Adó és Adó-kódex lapok korábbi kiadójában 1993-ban kapott főszerkesztői megbízást, amelyet több mint két évtizedig – 2002–2014 között már a Wolters Kluwer-nél – folytatott. A korábban Adóakadémia néven ismert, éveken át működő szakmai előadássorozat ötletadója, működésében is úttörő szerepet vállalt, alkalmanként maga is tartott előadásokat.

Az adóigazgatás-ügyfél kapcsolat modernizálásának egyik kezdeményezője és lelkes támogatója volt. Precíz, megbízható és lelkiismeretes munkatársként gondolunk vissza rá.

Szabadidejét szerettei, felesége, három gyermeke és négy unokája körében töltötte, rendszeresen teniszezett és rajongott a filmekért.

Szeretettel és tisztelettel emlékezünk rá.
Kapcsolódó cikkek

2024. április 18.

A személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát felajánlók milliárdokról dönthetnek

Legtöbben személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát gyermekek gyógyítására és állatmenhelyekre szánják, a támogatott szervezeteknek óriási segítséget jelentenek az adóforintok, a felajánlók évről évre milliárdok sorsáról dönthetnek – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az közleményben.

2024. április 18.

A közhatalmi tevékenység és az áfa

Az általános forgalmi adó elveit és rendszerét vizsgálva, mindig meg kell állapítani, hogy az ügyletben résztvevő felek adóalanynak minősülnek-e, illetve tevékenységük gazdasági tevékenységnek minősül-e, ugyanis, csak ebben az esetben merülhet fel áfafizetési kötelezettség.

2024. április 18.

Kapcsolt vállalkozások közötti ingyenes juttatások a társasági adóban

Az ellenérték nélkül adott támogatások, juttatások, térítés nélkül átadott (pénz)eszközök vonatkozásában a Tao-törvény különbséget tesz atekintetben, hogy az ingyenes átadás adománynak minősül-e, és ha nem, a támogató oldaláról vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költségnek tekinthető-e. Elmerülünk a részletekben.