Elhunyt dr. Kátai András


Dr. Kátai András (1946–2023) az Adó lapok korábbi főszerkesztője volt.

Dr. Kátai András a közgazdasági egyetem elvégzése után a Belkereskedelmi Minisztériumban helyezkedett el, majd a kiskereskedők érdekvédelmi szervezetében (KISOSZ) mintegy másfél évtizeden keresztül gazdasági vezetői posztot töltött be. E minőségében aktív résztvevője volt az 1987–1991-es adóreform előkészítésének, bevezetésének. Közben – munka mellett – a jogi egyetemet is elvégezte. A rendszerváltást követően könyvelő, könyvvizsgáló vállalkozást indított, amely cég – fia révén – ma is működik.

Az Adó és Adó-kódex lapok korábbi kiadójában 1993-ban kapott főszerkesztői megbízást, amelyet több mint két évtizedig – 2002–2014 között már a Wolters Kluwer-nél – folytatott. A korábban Adóakadémia néven ismert, éveken át működő szakmai előadássorozat ötletadója, működésében is úttörő szerepet vállalt, alkalmanként maga is tartott előadásokat.

Az adóigazgatás-ügyfél kapcsolat modernizálásának egyik kezdeményezője és lelkes támogatója volt. Precíz, megbízható és lelkiismeretes munkatársként gondolunk vissza rá.

Szabadidejét szerettei, felesége, három gyermeke és négy unokája körében töltötte, rendszeresen teniszezett és rajongott a filmekért.

Szeretettel és tisztelettel emlékezünk rá.
Kapcsolódó cikkek

2023. június 2.

Az adóemelés célja nem az állam adóbevételeinek növelése a szaktárca szerint

Az intézkedések célja nem az állam adóbevételeinek növelése, hanem az állampapír-kereslet fokozása, az állampolgárok pénzügyi tudatosságának megerősítése. Meg kell védeni a családokat, ösztönözni és segíteni kell, hogy a háztartások megtakarításai megőrizzék reálértéküket – írta pénteken a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM)a Magyar Bankszövetség csütörtökön  megjelent sajtóközleményére reagálva, amelyben többek között a „versenysemleges szabályozást” kérte számon.

2023. június 2.

Kiemelten ellenőrzi az automatákat a NAV

A NAV a korábbi ellenőrzések tapasztalatai alapján 2023. június 1-től fokozottan ellenőrzi a kezelőszemélyzet nélküli automata berendezéseket.

2023. június 1.

Maradnak és változnak a különadók 2024-ben

A bankok állampapír-vásárlással csökkenthetik extraprofit-adójukat, a nagy kiskereskedelmi láncok terhelése tovább nő – szerda éjszaka megjelent kormányrendeleteket ismertetett a Portfolio.