Szélesedik az extraprofitadó befizetésére kötelezett energiavállalatok köre Romániában


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kiterjesztette a bukaresti képviselőház azon energiavállalatok körét, amelyeket 60 százalékos extraprofitadó befizetésére köteleznek Romániában. A román média szerint a szerdán megszavazott jogszabállyal az OMV Petromot vették célba a törvényhozók.

A képviselőház azt a decemberben elfogadott sürgősségi kormányrendeletet módosította, amely a  nyerskőolaj-, földgáz-, szén- és finomítói ágazatban tevékenykedő vállalatokra vetett ki extraprofitadót az EU Tanácsának októberben elfogadott, a magas energiaárak kezelését célzó vészhelyzeti beavatkozásról szóló rendelete alapján. A fosszilis tüzelőanyag-ágazatnak a 2022. és 2023. évi profit azon része után kell 60 százalékos „szolidaritási hozzájárulást” fizetnie, amely több mint 20 százalékkal meghaladja a 2018-2021-es időszak éves átlagnyereségét.

Romániában nagy médiavisszhangot keltett, és a kormánykoalíció pártjai között is bűnbakkeresést eredményezett az OMV Petrom bejelentése, miszerint rá nem vonatkozik a extraprofitadóról szóló rendelet, ugyanis tavalyi üzleti forgalmának kevesebb mint 75 százaléka származott a nyerskőolaj-, földgáz-, szén- és finomítói ágazatból. Ezt már csak azért is felháborítónak tartották a témában állást foglaló politikusok, mivel az osztrák OMV-csoporthoz tartozó cég, amelyben a román államnak 20 százalékos részesedése van, rekordszintű, 10,3 milliárd lejes (790 milliárd forint) nyereséggel zárta a 2022-es évet, ami 260 százalékkal haladja meg a 2021-ben elért profitot.

A sürgősségi kormányrendeletet most egy sor pontosítással egészítették ki a törvényhozók. Megszabták, hogy a 75 százalékos küszöbérték elérésének ellenőrzése során annak a nyerskőolajnak az értékét is figyelembe kell venni, amelyet az adott vállalat kitermelt, de még nem értékesített, vagy amelyet a cégcsoporton belül működő más üzletágainak adott tovább (például már feldolgozott üzemanyagként értékesített). A cégcsoporton belüli hasznosítás esetén – a belső könyvelésében alkalmazott áraktól függetlenül – a kőolaj nemzetközi (a londoni tőzsdén közzétett) piaci árán kell a számításokat végezni.

Az OMV Petrom szerdán közleményben bírálta a bukaresti képviselőház döntését, alkotmányellenesnek minősítve a kihirdetésre váró jogszabályt, arra hivatkozva, hogy az visszamenőleges hatályú. Az olajipari vállalat felhívta a figyelmet, hogy 2022-ben az előző évinél 60 százalékkal több, 20 milliárd lejnyi adót és illetéket fizetett be a román államkasszába, amelyből 2 milliárd lej olyan illeték volt, amelyet 2022-ben vezetett be a román állam.
A vállalat jelezte, hogy jövőbeni beruházásai az adóterhek és törvényi feltétlek kiszámíthatóságától és stabilitásától függnek.

Az OMV Petrom várhatóan a nyáron hoz döntést arról a – koncessziós partnerével, a Romgaz román állami földgáztársasággal közösen megvalósítandó – négymilliárd eurós beruházásról, amely a mintegy 100 milliárd köbméter gáztartalékot rejtő fekete-tengeri Neptun Deep földgázmező kitermelésének megkezdéséhez szükséges.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2022. szeptember 6.

Extraprofit és egyéb adók

Megjelent az Adó szaklap legújabb lapszáma, amely egy hosszabb cikkben részletesen taglalja az extraprofit adókat. Ezenkívül pedig találhatunk írásokat az utólagos adóalap-csökkentésrőlis, de akár az értékcsökkenésről a tao rendszerében.