Elmaradhat a tranzakciós illeték csökkentése


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kormány idén a családvédelmi intézkedésekre és a demográfiai programra fókuszál.

A törvényalkotási bizottság foglalkozott az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat módosító indítványaival. A gazdasági bizottság azt kezdeményezte, hogy hagyják el a törvényjavaslat azon rendelkezését, amely a lakossági átutalások 20 ezer forintot meghaladó részére egységes illetékmértéket, évi 800 forintot határozna meg.

A szocialista Varga László azt firtatta, mi a korábban bejelentett adócsökkentés visszavonásának oka, illetve külön szavazást kért a módosító javaslatról.

Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára csak annyit mondott, hogy a kormány támogatja a rendelkezés elhagyását. Azt a bizottság kormánypárti többsége meg is szavazta.

A gazdasági bizottság részletes vitát lezáró bizottsági módosító javaslatából – amely az Országgyűlés honlapján olvasható – kiderül: a kormány idén a családvédelmi intézkedésekre és a demográfiai programra fókuszál, ezek prioritást élveznek költségvetési szempontból is. “A törvényjavaslat szerinti módosítás hatása nem illeszkedik a fenti célokhoz és kedvezőtlenül érintheti a kormány által meghatározott prioritások megvalósítását” – indokolták a rendelkezés elhagyását.

(MTI)Kapcsolódó cikkek

2022. szeptember 29.

Figyelem: szeptember 30-ig lehet visszaigényelni a külföldi áfát

Péntekig van lehetőségük az áfalevonásra jogosult hazai vállalkozásoknak arra, hogy benyújtsák a külföldi áfa visszaigénylésére vonatkozó visszatérítési kérelmeiket – hívja fel a hazai vállalkozások figyelmét a Mazars. A nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló vállalat összefoglalójából kiderül: a szeptember 30-ai jogvesztő határidőig uniós és unión kívüli országokból is kérhetnek visszatérítést 2021-es vásárlásaik után a magyar áfaalanyok.