Előnyben a juttatást adó cégek


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Versenyhátrányba kerülhet az a cég, amelyik nem biztosít béren kívüli juttatásokat, még akkor is, ha a vállalkozások egy része kénytelen volt átalakítani a közelmúltban saját juttatási politikáját – derül ki egy nemrég közzétett felmérésből.

Továbbra is népszerűek a vállalkozások által dolgozóik számára adható béren kívüli juttatások, jóllehet a természetben adható támogatások adózásának változása miatt számos munkáltatónak kellett átgondolnia saját rendszerét.

A Mercer Magyarország által végzett felmérés szerint a megkérdezett vállalkozások több, mint hatvan százaléka biztosít nyelvi és szakmai továbbképzést dolgozóinak, valamint körülbelül ugyanennyi biztosít számukra mobiltelefont, amelyet természetesen magánbeszélgeteskhez is használhatnak.

A Mercer vezetési tanácsadója szerint a juttatások nem csak a meglévő munkavállalók ösztönzését, lojalitásának megőrzését szolgálják, hanem sokkal inkább az új dolgozók vonzását. Az a vállalkozás, amelyik nem fordít elegendő figyelmet a béren kívüli támogatások rendszerére, könnyen versenyhátrányba kerülhet az emberi erőforrás terén. Ennek oka, hogy az aspiránsok az állásinterjúkon már nem csak a fix fizetés mértékére kérdeznek rá, hanem a juttatások mértékére is.

A leggyakoribb juttatás az étkezési jegy, valamint nagy arányban fordul elő a csoportos életbiztosítás keretében nyújtott kockázati életbiztosítás mindenki számára elérhető juttatásként. Nagy segítséget jelenthet a családnak, különösen több gyermek esetén az utalvány formájában adható iskolakezdési támogatás. Elterjedt még a közlekedési támogatás (bérlet) adása is, emellett viszonylag sok cég nyújt úgynevezett benzinpénzt a naponta ingázó dolgozóknak, ezzel is kihasználva a jelenlegi kilométerenkénti kilenc forint költségtérítés adómentességét.

Forrás: Origo


Kapcsolódó cikkek