Előnyös bánásmód: adókedvezmény külföldieknek


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nagy Britannia egyre növekvő népszerűségnek örvend mind pénzügyi, mind kulturális és oktatási téren. Egyre több külföldi munkaerő áramlik ide más nemzetekből, hogy itt kamatoztassa szaktudását, és képességeit. Vajon a szakmai fejlődés reménye, vagy a külön nekik szánt adókedvezmények csábítják őket…

A nemzetközi bankok és pénzügyi intézmények egyre több szakértőt küldenek Londonba dolgozni, emellett folyamatosan növekvő számú étterem vagy akár nyelviskola működik külföldi alkalmazottakkal. London egyre nyilvánvalóbban jelentős pénzügyi központtá válik.

A munkával rendelkezők magas száma mellett vonzó lehet az is, hogy a betelepült külföldi állampolgárok adókedvezményeket kapnak azok után a bevételek után, amiket a más országban tartott tőke után kapnak, jelentős összegeket megtakarítva a kedvező elbánás miatt. A helyieknek viszont meg kell fizetni a kötelező jövedelemadót az ilyen jellegű bevételekre.

Egy eredetileg külföldi személy, aki Nagy Britanniába települt, és külföldön tartja a pénzét, az az után kapott kamatra nem köteles adót fizetni. Ez vonatkozik a jövedelemadóra, az örökösödési illetékre, és a nyereségadóra is. A kérdés csak az, hogy ezt a britek meddig fogják elnézni az adóhatóságoknak…

Magyarországon szintén lehet ilyen kedvezményeket találni, ezek viszont a külföldi vállalatokra vonatkoznak. Egyes térségekben az ipar fejlesztése érdekében a külföldi tőke nem köteles bizonyos ideig iparűzési adót fizetni, amivel előnybe kerül a magyar cégekhez képest. Ezek a vállalkozások nagyszámú munkaerőt szívnak fel, vagyis hasznosnak tekinthető az adókedvezmény.

Abban az esetben viszont, mikor lejár a határidő, és megszűnik az az időszak mikor nem kell iparűzési adót fizetni, nagyon könnyen fogják magukat, és tovább állnak más, olcsóbb, tőlünk keletre lévő országba. Vagyis az adókedvezmények csak ideiglenesen jelentenek megoldást a hátrányosabb helyzetű régiókra nézve, ami eddig megoldatlan problémát jelent hazánknak…

Forrás: PénzcentrumKapcsolódó cikkek

2022. december 2.

Nemzetközi számlagyár vezetője ellen emeltek vádat

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség vádat emelt egy az Egyesült Államokban elfogott férfi és 43 társa ellen, akiket azzal gyanúsítanak, hogy fiktív számlákkal 4,7 milliárd forint forgalmi adót csaltak el – közölte a főügyészség helyettes sajtószóvivője.

2022. december 2.

Orbán: a globális minimumadó munkahelygyilkos adóemelés

A globális minimumadó “munkahelygyilkos adóemelés”, ezért a kormány nem járul hozzá, hogy Magyarországon bevezessék – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.