Eltűnhetnek az útmenti reklámtáblák


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A 224/2011. (X. 24.) Korm.rendelet szerint a lakott területeken kívül, az utak mentén álló reklámtáblák többségét el kell távolítani, de a településeken felállított hirdetőtáblák jó része is jogellenesnek minősülhet. A szabályszegőket bírságolják.

A kormányrendelet szerint jogellenes az a reklámtábla, amely:

a)közvilágítási-, villany- és telefonoszlopon van

b)a közút területén, a közút felett, az út műtárgyán, az út tartozékán van, a közút úttesten kívüli burkolatlan területe, a járda, a gyalogút és a kerékpárút kivételével

c)a közút lakott területen kívüli szakasza mellett a közút tengelyétől számított ötven méteren, autópálya, autóút és főútvonal esetében száz méteren belül áll, illetve, ha ezen távolságon kívül elhelyezett reklám célú berendezés 4 négyzetméternél nagyobb

A közút kezelői felmérik a hozzájuk tartozó útszakaszokat, a jogellenes reklámok tulajdonosait (első körben azokat, akiknek az ingatlanán áll, második körben azokat, akik a reklámtábla birtokosai) felszólítja azok eltávolítására; ennek elmaradása többször is büntethető.

A kormányrendelet október 24-től hatályos, és e szerint kell eljárni folyamatban lévő ügyekben is.

Forrás: 224/2011. (X. 24.) Korm.rendelet


Kapcsolódó cikkek

2023. június 1.

Tovább adóztatja a befektetéseket a kormány

A 15 százalékos kamatadó mellett 13 százalékos szochót kell fizetni július elsejétől számos, megtakarítási formából származó jövedelem után – vette észre a szerda éjszaka közölt kormányrendeletet a Portfolio.

2023. június 1.

Áfa a digitális korban – az Európai Bizottság új adócsomagja

Új javaslatcsomagot tett közzé 2022 decemberében az Európai Bizottság az általános forgalmi adóztatást illetően, amely nem csak az uniós tagállamok fő bevételi forrása, de egyben az EU költségvetésének legfontosabb finanszírozási forrását is jelenti. A hatásvizsgálatokon pozitív véleményt kapott javaslatok az áfarendszerben több olyan módosítást tartalmaznak, amelyeket nemcsak ismerni kell, de amelyek komoly szakmai-gyakorlati felkészülést, és informatikai fejlesztéseket is igényelnek mind adózói, mind adóhatósági oldalon. Az Áfa-kalauz cikkének célja a módosítási javaslatok indokainak és célkitűzéseinek bemutatása, valamint a tervezet lényegi rendelkezéseinek összefoglalása.