Eltűnhetnek az útmenti reklámtáblák


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A 224/2011. (X. 24.) Korm.rendelet szerint a lakott területeken kívül, az utak mentén álló reklámtáblák többségét el kell távolítani, de a településeken felállított hirdetőtáblák jó része is jogellenesnek minősülhet. A szabályszegőket bírságolják.

A kormányrendelet szerint jogellenes az a reklámtábla, amely:

a)közvilágítási-, villany- és telefonoszlopon van

b)a közút területén, a közút felett, az út műtárgyán, az út tartozékán van, a közút úttesten kívüli burkolatlan területe, a járda, a gyalogút és a kerékpárút kivételével

c)a közút lakott területen kívüli szakasza mellett a közút tengelyétől számított ötven méteren, autópálya, autóút és főútvonal esetében száz méteren belül áll, illetve, ha ezen távolságon kívül elhelyezett reklám célú berendezés 4 négyzetméternél nagyobb

A közút kezelői felmérik a hozzájuk tartozó útszakaszokat, a jogellenes reklámok tulajdonosait (első körben azokat, akiknek az ingatlanán áll, második körben azokat, akik a reklámtábla birtokosai) felszólítja azok eltávolítására; ennek elmaradása többször is büntethető.

A kormányrendelet október 24-től hatályos, és e szerint kell eljárni folyamatban lévő ügyekben is.

Forrás: 224/2011. (X. 24.) Korm.rendelet


Kapcsolódó cikkek

2024. május 24.

Az Európai Tanács új szabályokról állapodott meg a forrásadó-eljárásokra vonatkozóan

A Tanács megállapodásra jutott a kettős adóztatás alóli mentességre irányuló gyorsabb és biztonságosabb eljárásokról, amelyek hozzá fognak járulni a határokon átnyúló befektetések fellendítéséhez és az adóvisszaélések elleni küzdelemhez. Az úgynevezett FASTER-kezdeményezés célja, hogy a forrásadó-eljárásokat biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye az EU-ban a határokon átnyúlóan működő befektetők, a nemzeti adóhatóságok és a pénzügyi közvetítők, például a […]

2024. május 24.

Varga Mihály: a kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett

A kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett, az elmúlt évtizedben a magyar gazdaság teljesítménye nőtt, miközben az adóelvonás mértéke csökkent – mondta a pénzügyminiszter a Magyarország tíz legnagyobb adózója elismerés átadó ünnepségén pénteken, Budapesten.

2024. május 24.

A közvetett adózás rendszere Egyiptomban (1. rész)

Egyiptom modern áfa-szabályozása 2016-ra datálható, ekkor lépett életbe az új áfa-törvény, amely felváltotta a korábbi termék-szolgáltatás jellegű adót. A törvény két jelentős módosításon esett át, először 2020-ban, majd 2022-ben.