Tovább szorítanák az adóprést a kormánypártok


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Durván emelkednének a termékdíjak, 30-ról 35 százalékra nő az eva, ha egyáltalán marad az adónem, a bioetanol jövedéki adója majdnem megduplázódna, jönne a közlekedési adó fideszes és KDNP-s módosító indítványok alapján. Nem sújtaná viszont chipsadó a Túró Rudit és a kakaóitalport, de a lekvárokat és a szörpöket igen.

A kormány 450 milliárd forinttal növelné az adóterheket a benyújtott adócsomagjával, de fideszes és kereszténydemokrata országgyűlési képviselők a beadott módosító javaslatokkal százmilliárd forintnál is nagyobb összeggel még tovább emelnék az adóbevételeket.

A legnagyobb hatású az a közlekedési adó lenne, amelyet vállalkozásokra vetnének ki, és lényegében a most is hatályban levő iparűzési adót másolná le, de a mérték nagyvárosokban egy, más településeken fél százalék lenne az iparűzési adó maximális kétszázalékos mértékével szemben. Az ebből befolyó, az [origo] számítása szerint minimum százmilliárd forintos bevételt a tömegközlekedés finanszírozására használná a kormány, vagyis lényegében a BKV-hoz, a MÁV-hoz, a Volánokhoz kerülne a pénz.

A kormánypárti honatyák néhány adónövelő terve ismertté vált szerdán és csütörtökön, így például az, hogy Koszorús László eltörölné az evát, L. Simon László 25 százalékos „pornóadót” vezetne be, a mainál lényegesen szabadabbá tenné az önkormányzati adókivetést Rogán Antal, és ugyanő 27 százalékos szociális hozzájárulási adóra nevezné át a most 27 százalékos tb-hozzájárulást. Ezzel már nevében is adóvá alakítanák a korábban még járulékként szereplő költségvetési bevételt.

Folytatás az origo-n, az alábbi linken.

Forrás: origo


Kapcsolódó cikkek