Elvetették a bankadót


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A G20-csoport hétvégi skóciai tanácskozásán elutasították Gordon Brown brit kormányfő a pénzügyi tranzakciók megadóztatásáról szóló javaslatát

Terhelje illeték a globális pénzügyi tranzakciókat, mert társadalom számára elfogadhatatlan, hogy ha a pénzügyi szektor jól működik, annak hozadékából csak kevesek részesülnek, a csőd költségeit azonban mindenki kénytelen viselni – javasolta Gordon Bown a G20-csoport tanácskozásán.

A világ 19 legnagyobb fejlett és feltörekvő gazdasága, valamint az EU alkotta Húszak, tárgyalásán résztvevő pénzügyminisztereket és jegybankárokat valószínűleg meglepte a javaslat. Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter a Sky News hírtelevíziónak adott interjúban gyakorlatilag nyíltan elvetette a brit ötletet, mondván: az Egyesült Államok ezt a megoldást nem tudja támogatni. Szerinte olyan rendszer kialakítása szükséges, amely biztosítja, hogy a veszteségeket ne az adófizetőknek kelljen állniuk, és a befektetők se élhessenek abban a hitben, hogy a kormányok mindig kihúzzák őket az általuk okozott bajból.

Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója úgy fogalmazott, hogy egy ilyen adófajta bevezetése számos okból nagyon nehéz, gyakorlatilag lehetetlen. Szerinte a globális pénzügyi tranzakciókat nagyon nehéz mérni, így az ilyen adót nagyon könnyű kikerülni.

Az ötlet egyébként nem először merül fel a G20-csoporton belül a gazdasági-pénzügyi válság kitörése óta. Nemrég az előző német kormány pénzügyminisztere, Peer Steinbrück a Financial Timesban azt írta, hogy a válságra adott politikai válaszlépéseknek tartalmazniuk kell a költségvetési tehermegosztás új formáit.

A banki tranzakciók megadóztatásának ötletét James Tobin amerikai közgazdász már az 1970-es évek elején felvetette, ám ez az adófajta a piaci szereplők és a politika ellenállása miatt azóta sem terjedt el.

Forrás: FigyelőNet


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

Matolcsy az inflációról: a kormány olajjal oltotta a tüzet

Egyetértve és együttműködve a jegybanki törekvésekkel a kormány az infláció letörését tekinti legfontosabb gazdaságpolitikai feladatának – jelentette ki a pénzügyminiszter csütörtökön, a 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitónapján, Egerben. A jegybankelnök ugyanakkor úgy vélte: az „inflációs sokk” mélyén az ország gazdasági-pénzügyi függése rejlik, mely 2014 óta nőtt a meghatározó területeken.

2023. szeptember 22.

A magánszálláshely-szolgáltatás adózása – az áfa-szabályok (3. rész)

A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás az általános forgalmi adó rendszerében ingatlan bérbeadásnak minősül. Az ingatlan bérbeadás az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés l) pontja értelmében adómentes szolgáltatás, ugyanakkor ez az adómentesség az ingatlanok idegenforgalmi, turisztikai célú hasznosítására már nem terjed ki. Tisztázzuk még az ingatlan-bérbeadás és a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás közötti különbséget.