Elvetették a bankadót


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A G20-csoport hétvégi skóciai tanácskozásán elutasították Gordon Brown brit kormányfő a pénzügyi tranzakciók megadóztatásáról szóló javaslatát

Terhelje illeték a globális pénzügyi tranzakciókat, mert társadalom számára elfogadhatatlan, hogy ha a pénzügyi szektor jól működik, annak hozadékából csak kevesek részesülnek, a csőd költségeit azonban mindenki kénytelen viselni – javasolta Gordon Bown a G20-csoport tanácskozásán.

A világ 19 legnagyobb fejlett és feltörekvő gazdasága, valamint az EU alkotta Húszak, tárgyalásán résztvevő pénzügyminisztereket és jegybankárokat valószínűleg meglepte a javaslat. Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter a Sky News hírtelevíziónak adott interjúban gyakorlatilag nyíltan elvetette a brit ötletet, mondván: az Egyesült Államok ezt a megoldást nem tudja támogatni. Szerinte olyan rendszer kialakítása szükséges, amely biztosítja, hogy a veszteségeket ne az adófizetőknek kelljen állniuk, és a befektetők se élhessenek abban a hitben, hogy a kormányok mindig kihúzzák őket az általuk okozott bajból.

Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója úgy fogalmazott, hogy egy ilyen adófajta bevezetése számos okból nagyon nehéz, gyakorlatilag lehetetlen. Szerinte a globális pénzügyi tranzakciókat nagyon nehéz mérni, így az ilyen adót nagyon könnyű kikerülni.

Az ötlet egyébként nem először merül fel a G20-csoporton belül a gazdasági-pénzügyi válság kitörése óta. Nemrég az előző német kormány pénzügyminisztere, Peer Steinbrück a Financial Timesban azt írta, hogy a válságra adott politikai válaszlépéseknek tartalmazniuk kell a költségvetési tehermegosztás új formáit.

A banki tranzakciók megadóztatásának ötletét James Tobin amerikai közgazdász már az 1970-es évek elején felvetette, ám ez az adófajta a piaci szereplők és a politika ellenállása miatt azóta sem terjedt el.

Forrás: FigyelőNet


Kapcsolódó cikkek

2024. május 24.

Az Európai Tanács új szabályokról állapodott meg a forrásadó-eljárásokra vonatkozóan

A Tanács megállapodásra jutott a kettős adóztatás alóli mentességre irányuló gyorsabb és biztonságosabb eljárásokról, amelyek hozzá fognak járulni a határokon átnyúló befektetések fellendítéséhez és az adóvisszaélések elleni küzdelemhez. Az úgynevezett FASTER-kezdeményezés célja, hogy a forrásadó-eljárásokat biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye az EU-ban a határokon átnyúlóan működő befektetők, a nemzeti adóhatóságok és a pénzügyi közvetítők, például a […]

2024. május 24.

Varga Mihály: a kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett

A kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett, az elmúlt évtizedben a magyar gazdaság teljesítménye nőtt, miközben az adóelvonás mértéke csökkent – mondta a pénzügyminiszter a Magyarország tíz legnagyobb adózója elismerés átadó ünnepségén pénteken, Budapesten.

2024. május 24.

A közvetett adózás rendszere Egyiptomban (1. rész)

Egyiptom modern áfa-szabályozása 2016-ra datálható, ekkor lépett életbe az új áfa-törvény, amely felváltotta a korábbi termék-szolgáltatás jellegű adót. A törvény két jelentős módosításon esett át, először 2020-ban, majd 2022-ben.