Jön a fordított áfafizetés – energiaadó a lakosságnál?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az általános forgalmi adóval való visszaéléseket fordított áfafizetéssel szorítaná vissza az építőiparban a pénzügyi tárca. A változás várhatóan csak a cégeket érintené, a magánszemélyeket nem.

Várhatóan januártól az építőipar egyes területein is bevezetik a fordított áfafizetést, amelyet tavaly januártól a hulladékkereskedelemben alkalmaznak. Ezt a lépést is tartalmazza az új áfatörvény, amelyet a Pénzügyminisztérium dolgozott ki. A fordított fizetési rendtől a pénzügyi tárca azt várja, hogy bevezetésével visszaszorul az általános forgalmi adó visszaigényléséből eredő csalások száma. A fordított áfa arra utal, hogy az ellenkezője a jelenlegi gyakorlatnak – magyarázta érdeklődésünkre Lőcsei Tamás, a PricewaterhouseCoopers cégtársa.

Normál esetben az eladó kiállít egy áfás számlát a vevőnek. Utóbbi az áfás összeget fizeti meg. Az eladó a beszedett áfát átutalja az adóhatóságnak, ahonnan később egy részét vissza is igényelheti. Előfordul azonban, hogy egyes eladók visszaélnek ezzel, és a befolyt áfát nem fizetik be. A fordított megoldásnál az eladó olyan számlát állít ki, amelyen nem tünteti fel az áfát, így a vevő csak a vételárat fizeti ki. Az áfát a vevő magának számítja fel, és fizeti be a költségvetésbe. Így az áfa összege el sem jut az eladóhoz, vagyis nem fordulhat elő olyan visszaélés, hogy az eladó nem fizeti meg a vevőtől beszedett áfát. Ezáltal pedig fehéredne a gazdaság. A tervek szerint egyes építőipari tevékenységeknél – az építési, szerelési munkáknál, illetve az ingatlanhoz kapcsolódó takarításnál, karbantartásnál, bontásnál – vezetnék be a fordított áfát. Ebbe a körbe tartozna a tervek szerint az építőipari munkaerő-kölcsönzés is. Fordított áfát kell fizetniük a vállalkozásoknak ingatlan értékesítésekor, ha az egyébként áfamentes ingatlanügyleteknél választották a társaságok az áfázást.

Várhatóan a fordított verzió csak a vállalkozásokat érinti majd, mivel a magánszemélyek nem tekinthetők áfaalanynak. Igaz, az elképzelések szerint egy speciális esetben mégis áfafizetésre köteleznék a magánszemélyeket. Mégpedig akkor, ha építési telket vagy két évnél nem régebbi lakást, házat vagy üdülőt értékesítenek. De ez esetben normál áfafizetésről lenne szó, vagyis az eladónak kellene az áfa összegét beszedni és befizetnie az államhoz.

Forrás: Világgazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. május 21.

NAV: éjfélkor jár le az szja-bevallási határidő

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni hívta fel a figyelmet kedden a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

2024. május 21.

Szja: vármegye és BKK-bérlet térítése

A cég budapesti székhellyel rendelkezik, és a budapesti munkavállaló BKK bérlet helyett Pest vármegyei bérletet vásárol. Kérdés, hogy elszámolható-e adómentesen a vármegyebérlet a BKK bérlet helyett, illetve Budapest közigazgatási határán kívülről munkába járáshoz igénybe vett vármegyebérlet elszámolható-e számla nélkül adómentesen?