Étel- és italautomaták: több állami forrás

Szerző: Ado Online
Dátum: 2017. július 20.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kormány további legfeljebb 1,44 milliárd forint forrást hagyott jóvá az élelmiszer-automaták felügyeleti egységgel történő ellátásához nyújtandó támogatáshoz – derül ki a Magyar Közlönyben szerdán közzétett kormányhatározatból.


A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) korábban közölte: a kormány februárban határozott arról, hogy az étel- és italautomaták üzemeltetői költségvetési támogatást kapnak az automatafelügyeleti egység beszerzéséhez, 1,8 milliárd forintot biztosítanak erre a célra. A most jóváhagyott 1,44 milliárd forint többletforrásról a nemzetgazdasági miniszternek kell gondoskodnia a felmerülés ütemében.

Az étel- és italautomaták felügyeleti egységének támogatásáról szóló NGM-rendelettervezet szerint a kormány felügyeleti egységenként 120 ezer forint támogatást ad a felügyeleti egység beszerzéséhez.  

A szaktárca korábban arról tájékoztatott, hogy az adóhatóság ellenőrzési tapasztalatai szerint a gépek jelentős részét az adók megfizetése nélkül üzemeltetik, ezért van szükség az automatafelügyeleti egységre, amelynek segítségével az adóhivatal éppúgy nyomon tudja követni az étel- és italautomaták forgalmát, mint a pénztárgépekét. Közölték, már az első lépésben bevezetett regisztráció is fehérítette a szektort, ennek köszönhetően a nem legálisan működő étel- és italautomaták majd 20 százalékát (mintegy 5 ezret) még 2015-ben leszerelték az üzemeltetők. 

 

A kormány a Magyar Postát jelölte ki az étel- és italautomaták felügyeletére, a posta a szolgáltatást július elsején indította, az étel- és italautomaták üzemeltetőinek július 31-ig szerződést kell kötniük. Menedékes felügyeleti szolgáltatóként a posta feladata a hatóságilag bevizsgált és engedélyezett műszaki berendezés, az automatafelügyeleti egység felszerelése, működtetése, amely a regisztrált étel- és italautomaták adatait továbbítja az adóhivatalnak. Az országszerte működő 30-32 ezer automata további üzemeltetésének feltétele az automatafelügyeleti egység beszerelése.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek:


Fantomcégekkel csalta az áfát az őrző-védő bűnszervezet
2021. június 21.

Egy őrzés-védelemmel foglalkozó bűnszervezetet számolt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), amely fizetendő áfáját úgy csökkentette, hogy bevételeit egy strómanok vezette, gyakran váltott fantomcégekből kiépített hálózaton keresztül futtatta át.

A globális minimumadóról egyeztetett az adószakma
2021. június 21.

Az Adó-Tanácskozás online ülésén a résztvevők egyetértettek abban, hogy a 15 százalékos minimumadó bevezetése nemcsak Magyarország, hanem az egész Európai Unió versenyképességét veszélyeztetné – közölte Izer Norbert.

Orbán: az adóemelés méreg
2021. június 18.

A miniszterelnök szerint Magyarország nemzeti érdeke, hogy ne fogadjon el kívülről ráerőltetett adószabályokat.