Étel- és italautomaták: több állami forrás


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kormány további legfeljebb 1,44 milliárd forint forrást hagyott jóvá az élelmiszer-automaták felügyeleti egységgel történő ellátásához nyújtandó támogatáshoz – derül ki a Magyar Közlönyben szerdán közzétett kormányhatározatból.


A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) korábban közölte: a kormány februárban határozott arról, hogy az étel- és italautomaták üzemeltetői költségvetési támogatást kapnak az automatafelügyeleti egység beszerzéséhez, 1,8 milliárd forintot biztosítanak erre a célra. A most jóváhagyott 1,44 milliárd forint többletforrásról a nemzetgazdasági miniszternek kell gondoskodnia a felmerülés ütemében.

Az étel- és italautomaták felügyeleti egységének támogatásáról szóló NGM-rendelettervezet szerint a kormány felügyeleti egységenként 120 ezer forint támogatást ad a felügyeleti egység beszerzéséhez.  

A szaktárca korábban arról tájékoztatott, hogy az adóhatóság ellenőrzési tapasztalatai szerint a gépek jelentős részét az adók megfizetése nélkül üzemeltetik, ezért van szükség az automatafelügyeleti egységre, amelynek segítségével az adóhivatal éppúgy nyomon tudja követni az étel- és italautomaták forgalmát, mint a pénztárgépekét. Közölték, már az első lépésben bevezetett regisztráció is fehérítette a szektort, ennek köszönhetően a nem legálisan működő étel- és italautomaták majd 20 százalékát (mintegy 5 ezret) még 2015-ben leszerelték az üzemeltetők. 

 

A kormány a Magyar Postát jelölte ki az étel- és italautomaták felügyeletére, a posta a szolgáltatást július elsején indította, az étel- és italautomaták üzemeltetőinek július 31-ig szerződést kell kötniük. Menedékes felügyeleti szolgáltatóként a posta feladata a hatóságilag bevizsgált és engedélyezett műszaki berendezés, az automatafelügyeleti egység felszerelése, működtetése, amely a regisztrált étel- és italautomaták adatait továbbítja az adóhivatalnak. Az országszerte működő 30-32 ezer automata további üzemeltetésének feltétele az automatafelügyeleti egység beszerelése.

(MTI)Kapcsolódó cikkek

2022. július 1.

800 éves az Aranybulla – Püspökök, várispánok (7. rész)

II. András király nem egységes szabályozásként adta ki az Aranybullát, az gyakran csak kiegészítette egyéb intézkedéseit, döntéseit. Ez azt is jelenti, hogy nem kis jelentősége van annak is, hogy mit nem tartalmazott a kiváltságlevél. Ez nem kis mértékben jelenti a végrehajtott adóreformot is. Az adóintézkedések egy része csak utalásszerűen tartalmaz hátrányos intézkedéseket az egyház és a várispánok kárára.

2022. június 30.

Nem titkolózhatnak sokáig a multik az adóparadicsomokról

Az EU végül kihirdette azon irányelvet, amely alapján a 750 millió eurónál nagyobb éves árbevétellel rendelkező multinacionális cégcsoportok számára adatszolgáltatást írnak elő – derül ki a Niveus közleményéből.