Euróval a zsebben: megéri fizetés előtt váltani


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bár a lehetőség több helyen is adott, mégsincs nagy tolongás azért, hogy valaki az EU közös valutájával fizessen az áruházak kasszáinál. Az eurót is elfogadó üzletek azonban csak abban egységesek, hogy a visszajárót forintban adják.

Az euró magyarországi bevezetése még várat ugyan magára, de több helyen, így éttermekben, kávézókban, ruhaboltokban, és áruházakban is lehet már az EU közös valutájával fizetni.

A lehetőség tehát megvan néhány helyen, de hogy megéri-e élni vele, vagy egyáltalán észre vesszük-e az említett szolgáltatást, az már valóban más kérdés. Vajon a legtöbb helyen szemrebbenés nélkül tudomásul veszik, ha így szeretnénk fizetési kötelezettségünknek eleget tenni, vagy inkább csak fennakadást okozunk? Eurót is elfogadó üzletek a Privátbankár kosarában.

Faggatózásunkat a Nyugati téri Westend City Center Match üzletében kezdtük. A boltvezető, becenevén, ˝Vezér˝ sajnos semmilyen adattal nem szolgálhatott azzal kapcsoltban, hogy náluk hányan veszik igénybe a szolgáltatást, mert az ilyen adatok kiadásához nekik központi engedély szükséges. Annyit viszont elárult, hogy „inkább kevesebben, mint többen” fizetnek náluk euróval. A kasszáknál egyébként egy tábla hívja fel a vásárlók figyelmét arra, hogy a boltban kizárólag euró bankjegyeket fogadnak el, és forintban adnak vissza.

A menedzser azt is elmondta, hogy a Match üzletlánc nem minden boltjában lehet forinton kívül más pénznemben is fizetni, de ezt az állítást később megcáfolták, ugyanis a Blahán található Match áruházban azt a felvilágosítást kaptuk, hogy minden boltra érvényes az eurós fizetési lehetőség. Itt ugyan nem voltak olyan szépen keretezett, figyelemfelkeltő hirdetőtáblái a szolgáltatásnak, de azért, ha nehezen is, de – fizetést követően – rábukkantunk a kasszasoron kívül a pakolópultnál a háromnyelvű információs plakátokra.

A Match-os árfolyamok egyébként meglehetősen fixnek tűntek, vagyis az 1 euró 240 forint kiírás helyett nem jellemző, hogy olyan sokszor újat nyomtatnának.

A Match-on kívül minden Kaiser’s, Interspar és Spar áruházban is megadatik a lehetőség a fogyasztóknak az uniós fizetőeszköz választására. Ráadásul ezeken a helyeken nem csak a bankjegyeket fogadják el, hanem a fémpénzt is. Vagyis minden cent számít!

Forrás: PrivátBankárKapcsolódó cikkek

2022. december 8.

Elemzés: ideiglenesen jó irány a Robin Hood adó emelése, később finomhangolni kell

Tegnap este a Magyar Közlönyben megjelent a 496/2022. (XII. 7.) Korm. rendelet, amely a 2023-as évre váratlanul 31-ről 41%-ra emelte az energiaellátók jövedelemadóját, azaz a “Robin Hood adót”. Az emelés jelen formájában kizárólag a jövő évre szól, de a korábbi átmenetinek szánt intézkedések példák alapján érdemi esély látszik rá, hogy esetlegesen hosszabb távon is emelt szinten ragad az adókulcs.  Ugyanezen jogszabályban szerepel egyébként a MOL számára megállapított extraprofit adó 95%-ra emelése is – áll a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda elemzésében.