Euróval a zsebben: megéri fizetés előtt váltani


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bár a lehetőség több helyen is adott, mégsincs nagy tolongás azért, hogy valaki az EU közös valutájával fizessen az áruházak kasszáinál. Az eurót is elfogadó üzletek azonban csak abban egységesek, hogy a visszajárót forintban adják.

Az euró magyarországi bevezetése még várat ugyan magára, de több helyen, így éttermekben, kávézókban, ruhaboltokban, és áruházakban is lehet már az EU közös valutájával fizetni.

A lehetőség tehát megvan néhány helyen, de hogy megéri-e élni vele, vagy egyáltalán észre vesszük-e az említett szolgáltatást, az már valóban más kérdés. Vajon a legtöbb helyen szemrebbenés nélkül tudomásul veszik, ha így szeretnénk fizetési kötelezettségünknek eleget tenni, vagy inkább csak fennakadást okozunk? Eurót is elfogadó üzletek a Privátbankár kosarában.

Faggatózásunkat a Nyugati téri Westend City Center Match üzletében kezdtük. A boltvezető, becenevén, ˝Vezér˝ sajnos semmilyen adattal nem szolgálhatott azzal kapcsoltban, hogy náluk hányan veszik igénybe a szolgáltatást, mert az ilyen adatok kiadásához nekik központi engedély szükséges. Annyit viszont elárult, hogy „inkább kevesebben, mint többen” fizetnek náluk euróval. A kasszáknál egyébként egy tábla hívja fel a vásárlók figyelmét arra, hogy a boltban kizárólag euró bankjegyeket fogadnak el, és forintban adnak vissza.

A menedzser azt is elmondta, hogy a Match üzletlánc nem minden boltjában lehet forinton kívül más pénznemben is fizetni, de ezt az állítást később megcáfolták, ugyanis a Blahán található Match áruházban azt a felvilágosítást kaptuk, hogy minden boltra érvényes az eurós fizetési lehetőség. Itt ugyan nem voltak olyan szépen keretezett, figyelemfelkeltő hirdetőtáblái a szolgáltatásnak, de azért, ha nehezen is, de – fizetést követően – rábukkantunk a kasszasoron kívül a pakolópultnál a háromnyelvű információs plakátokra.

A Match-os árfolyamok egyébként meglehetősen fixnek tűntek, vagyis az 1 euró 240 forint kiírás helyett nem jellemző, hogy olyan sokszor újat nyomtatnának.

A Match-on kívül minden Kaiser’s, Interspar és Spar áruházban is megadatik a lehetőség a fogyasztóknak az uniós fizetőeszköz választására. Ráadásul ezeken a helyeken nem csak a bankjegyeket fogadják el, hanem a fémpénzt is. Vagyis minden cent számít!

Forrás: PrivátBankár


Kapcsolódó cikkek

2024. február 20.

Még egy hónapig kérhető az szja-bevallási tervezetek postázása

Még egy hónapig, március 18-áig lehet kérni az szja-bevallási tervezet postázását az adóazonosító jel és születési dátum megadásával többféle módon is, március 15-étől pedig mindenki megnézheti online az szja-bevallási tervezetét, legegyszerűbben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ügyfélportálján, vagy az eSZJA-oldalán – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfőn közleményében.

2024. február 20.

Az egykori katás ügyfelek nagy része más adónemben működteti vállalkozását

A vállalkozások száma 2022 óta nagyjából százezerrel 724 ezerre nőtt a Számlázz.hu-nál, azonban a katások a korábbinál jóval kisebb mértékben képviseltetik magukat. Míg 2022-ben 261 ezer vállalkozó mondta magát katásnak, jelen pillanatban 40 ezren vannak azok, akikről biztosan lehet tudni, hogy ezt az adónemet választották. A többi ügyfél sem tűnt el, csak jellemzően más adónemet választott. Lassan, de növekedik az új katások köre is: az utóbbi egy évben (2023 február és 2024 februárja között) ötezerrel ismét nőtt a számuk.