Év végére recesszió az amerikai gazdaságban?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Fed előző elnöke, a nagy tekintélyű Alan Greenspan szerint az amerikai gazdaság az év végére a visszaesés fázisába is kerülhet. Greenspan szerint 2001. óta van fellendülés az országban és egy idő után a recessziót előidéző elemek a gazdaságban jelentkeznek és ˝már kezdjük látni is ezeket˝.

Az ex Fed-elnök szerint ilyen jelként kell értelmezni, hogy a vállalati nyereségráták már inkább stabilizálódnak, azaz nem nőnek, ami egyértelmű jele annak, hogy egy adott gazdasági ciklus a végéhez közeledik. Igaz, nagyon nehéz előre jelezni ezek alapján, mit hoz a jövő, de nem zárható ki 2007. végére a recessziós időszak beköszönte, miközben a legtöbb előrejelző beéri azzal, hogy némi lassulást jövendöl 2008. elejére. A közgazdászok amerikai szövetsége által végzett felmérés szerint a gazdasági szakemberek átlagban erre az évre 2,7 százalékos gazdasági növekedést jósolnak.

Greenspan egyelőre nem lát továbbgyűrűző gazdasági következményt az amerikai ingatlanpiac lelassulásában, de ez a piac a lelassulás szakaszát éli meg.

Forrás: PrivátBankárKapcsolódó cikkek

2022. december 2.

Nemzetközi számlagyár vezetője ellen emeltek vádat

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség vádat emelt egy az Egyesült Államokban elfogott férfi és 43 társa ellen, akiket azzal gyanúsítanak, hogy fiktív számlákkal 4,7 milliárd forint forgalmi adót csaltak el – közölte a főügyészség helyettes sajtószóvivője.