Év végére recesszió az amerikai gazdaságban?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Fed előző elnöke, a nagy tekintélyű Alan Greenspan szerint az amerikai gazdaság az év végére a visszaesés fázisába is kerülhet. Greenspan szerint 2001. óta van fellendülés az országban és egy idő után a recessziót előidéző elemek a gazdaságban jelentkeznek és ˝már kezdjük látni is ezeket˝.

Az ex Fed-elnök szerint ilyen jelként kell értelmezni, hogy a vállalati nyereségráták már inkább stabilizálódnak, azaz nem nőnek, ami egyértelmű jele annak, hogy egy adott gazdasági ciklus a végéhez közeledik. Igaz, nagyon nehéz előre jelezni ezek alapján, mit hoz a jövő, de nem zárható ki 2007. végére a recessziós időszak beköszönte, miközben a legtöbb előrejelző beéri azzal, hogy némi lassulást jövendöl 2008. elejére. A közgazdászok amerikai szövetsége által végzett felmérés szerint a gazdasági szakemberek átlagban erre az évre 2,7 százalékos gazdasági növekedést jósolnak.

Greenspan egyelőre nem lát továbbgyűrűző gazdasági következményt az amerikai ingatlanpiac lelassulásában, de ez a piac a lelassulás szakaszát éli meg.

Forrás: PrivátBankárKapcsolódó cikkek

2022. június 24.

Hamisított órákra csapott le a NAV

Több mint hétmillió forint értékben órát és csaknem egymillió forint értékben cigarettát találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy furgonban az M1-es autópálya Komárom-Esztergom megyei szakaszán.

2022. június 24.

Jönnek az ispánok – a középkor feltámadása?

A Kormány képviseletében Varga Mihály pénzügyminiszter benyújtotta az Országgyűlésnek Magyarország 2023. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvényjavaslatot. Az előterjesztés számos törvényben a kormánymegbízottról főispánra módosítja a kormányzat megyei elöljáróinak megnevezését. Kérdés, hogy valóban csak elnevezésbeli változásról van-e szó, vagy egy új kormányzati stílusról.