Félév haladék a dupla áfafizetésre?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kormánypárti képviselői önálló indítványként 2014. június 4-én benyújtott adózási saláta törvényjavaslat fél évvel elhalasztaná az úgy nevezett időszaki elszámolású ügyletek áfa-kezelésének változásait. Az indítvány szerint az új szabályokat 2014. június 30. helyett, csak az olyan 2014. december 31-ét követően kezdődő elszámolási időszak esetén kellene először alkalmazni, amely tekintetében a fizetés esedékessége 2014. december 31-ét követő időpont.


Időszaki elszámolású ügylet minden folyamatos teljesítésű szolgáltatás, mint pl. bérbeadás, takarítás, könyvelés vagy azok termékértékesítések (autóipar, élelmiszeripar, gyógyszer-kereskedelem stb.), ahol a felek időszakosan, például havonta, negyedévente számolnak el.

Eddig ilyen esetben a fizetési határidő és az áfa szerinti teljesítési idő egybeesett. 2014 júliusától, illetve ha a most tervezett halasztás rendben hatályba lép 2015 januárjától azonban az érintett elszámolási időszak utolsó napja lesz a teljesítés időpontja, azaz az áfa-fizetési kötelezettség megállapításának időpontja is.

2014. június 24.: SZÁMVITEL A GYAKORLATBAN

Több ponton módosult a számviteli törvény, az új szabályok a 2014. évi üzleti évtől kötelezően alkalmazandók.

Szakmai képzésünk keretében felkészülhet a változásokra, megtudhatja, hogyan kell elszámolni a behajtási költségátalányt, a pénztárgépek beszerzéséhez kapott állami támogatást vagy a transzferár-korrekciót, értesülhet arról is, hogy hogyan módosultak a beszámolókészítés szabályai felszámolás és végelszámolás során.

Jöjjön el 2014. június 24-én szakmai konferenciánkra! Tegye fel kérdését szakértő előadónkank, Saxné dr. Andor Ágnesnek!

Helyszín: Wolters Kluwer Kft. Előadóterme, 1117 Budapest Prielle Kornélia u. 21-35.

Bővebb információk és jelentkezés itt

A változás egyrészt előrehozott áfa-finanszírozást tesz majd szükségesé ezeknél az ügyleteknél is. Azaz a vállalkozó már azelőtt köteles lesz az áfát megfizetni, mielőtt a vevő az ellenértéket megtérítené számára.

Másrészt a bevezetést követő hónapokban kettős áfa-finanszírozási kötelezettséget is ró majd az új szabály az érintettekre, hiszen a régi szabály miatti és az új szabály miatti áfa fizetési kötelezettség összetorlódik.

A szabály változás miatt a vállalkozások egy részének két elszámolási időszakban keletkezett -– vagyis feltehetőleg kétszeres mennyiségű -– áfát kell majd befizetniük.

Ezért azoknak a vállalatoknak, akiknek éves forgalma nem haladja meg a 125 millió forintot, érdemes a pénzforgalmi elszámolási módot választaniuk. A többieknek a 2015-ös szerződésekben kikötött speciális fizetési határidők jelenthetnek megoldást, illetve végső soron az adóhatóság felé méltányossági kérelem nyújtható be.

Az időszaki elszámolású ügyletek kezelésének változása mindezeken túl többletadminisztrációval is jár majd, hiszen gyakrabban kell majd önellenőrzést végezniük azoknak a vállalkozásoknak, akik pl. elszámolási ár alapján számláznak és áraikat később kiigazítják, ugyanis az árnövekmény miatt a jövőben kötelező lesz önellenőrzést végezniük. A számlázási programok felkészítése az új módszerre szintén több időt igényel majd.

A bejegyzés szerzője Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner Magyarország vezető tanácsadója. Az Adózásról érthetően blog az Adó Online szakmai partnere.

 

A bejegyzés szerzője a LeitnerLeitner Magyarország szakértője.

Az Adózásról érthetően blog az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2023. november 29.

Újkatás vállalkozó számlázhat-e adószámos magánszemélynek (bérbeadó, szállásadó)?

Egy újkatás egyéni vállalkozónak lehet-e bevétele adószámos magánszemélytől? Legyen szó egy airbnb-ző szállásadóról, lakást kiadó bérbeadóról vagy akár őstermelőről. Bár már több, mint egy éve szigorították a KATA feltételeit, még mindig vannak félreértések. Íme a teljeskörű és érthető válasz a Tudatosadózótól, majd ráadásként egy állásfoglalás a NAV-tól. Van egy varázsmondat, amit a bölcs újkatás minden számlájára ráírt, 100%-os védőpajzsot húzva az újkatája köré. 

2023. november 29.

Áfa és átalakulás

Adózás szempontjából lehetséges a nem kedvezményezett átalakulás és a kedvezményezett átalakulás. Nem kedvezményezett átalakulások esetében adóalap módosító tételeket szükséges figyelembe venni. A társaságiadó-törvény adókedvezményeket biztosít a kedvezményezett átalakulás választása és feltételeinek teljesülése esetére. A szabályozáson túl érdekes jogesetet ismertetünk.