Félév haladék a légitársaságoknak a késés miatti kártérítés bevezetésére


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Fél év türelmi időt adott kedden az Európai Bizottság a légitársaságoknak és az uniós országoknak az utasoknak járó kártérítések ügyében. Két év óta joguk van pénzbeli kompenzációra azoknak, akiket kár ért repülőjáratok késése vagy törlése miatt, kivéve a rendkivüli helyzeteket, mint például az ítéletidő.

A kártérítés összege akár 600 euró is (csaknem 150 ezer forint) lehet, a távolságtól függően, amennyiben a járatot törlik, vagy az utas azért nem jut fel a gépre, mert a légitársaság több helyet adott el.

Az EU-előírás értelmében a rövid távú járatokon 2 órás késés, közepes járaton 3 órás, hosszú távú járaton 4 órás késés esetén az utasnak ételt kell kapnia, sőt, ha kell, szállást és továbbutazási lehetőséget kell biztosítáni a számára.

Az Európai Bizottság vizsgálata szerint az utasokat gyakran nem tájékoztatják jogaikról. A kártérítési előírás 2005. februári életbe lépésétől 2006 szeptemberéig 18 ezer utas tett panaszt, de csak az esetek 14 százalékában kapott az utas kártérítést.

A Bizottság a következő hat hónap alatt rendszeresen ellenőrzi, hogy a légitársaságok késések esetén tájékozatják-e az utasokat a jogaikról, és fizetnek-e kártérítést. Ha fél év múltán nem javul a helyzet, akkor a Bizottság azokhoz a jogi eljárásokhoz folyamodik, amelyeket az EU-s szabályok megsértése esetén alkalmazhat – hívta fel a figyelmet a Bizottság.

Forrás: Uno


Kapcsolódó cikkek

2024. február 23.

Energiahatékonysági beruházások adókedvezménye – még nem késő élni vele

Az energiahatékonysági beruházásokkal összefüggő adókedvezmények rendszere jelentősen átalakult tavaly év végén és ez nehéz helyzetbe hozza a cégeket. Egyúttal fontos hangsúlyozni, hogy a folyamatban lévő beruházások esetén még nem késő élni az adókedvezmény adta lehetőséggel – olvasható a Niveus Consulting Group közleméényében.

2024. február 23.

E-kereskedelem: a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó szabályok alkalmazása – forgatókönyvek (1. rész)

A vélelmezett értékesítők minősége szinte kimeríthetetlen tárházát jelenti a témával foglalkozó cikkeknek. A következőkben olyan konkrét forgatókönyvekkel fogunk foglalkozni, amelyek a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó rendelkezések alkalmazásáról szólnak. Ezek a forgatókönyvek sematikusan mutatják be, hogy a vélelmezett értékesítővé váló elektronikus felületekre az áfa, és adott esetben a vám tekintetében milyen feladatok hárulnak.