Figyelem! Jövő héten itt az első fontos adózási dátum


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy hét múlva itt az első fontos dátum a személyi jövedelemadózásban (szja): február 15-ig kell nyilatkozni arról, ha valaki munkáltatói adómegállapítást vagy adóhatósági adómegállapítást (adam) szeretne igénybe venni. Aki egyikre sem tart igényt, annak május 21-éig önállóan kell benyújtania bevallását az adóhatósághoz. Az egyéni vállalkozóknak és az áfa fizetésére nem kötelezett magánszemélyeknek február 15-éig kell szja bevallásukat elkészíteniük.

Egy tavaly decemberi törvénymódosításnak köszönhetően az idén mégsem szűnt meg a munkáltatói adómegállapítás lehetősége, tehát az adam választására jogosultak továbbra is megkérhetik munkahelyüket szja bevallásuk elkészítésére. A munkáltató azonban eldöntheti, hogy ezt vállalja-e.

Ha igen, a magánszemély március 20-áig adhatja át az adó megállapításához szükséges igazolásokat, illetve az adókedvezmények érvényesítéséhez, az önkéntes pénztári átutaláshoz szükséges nyilatkozatokat. A munkáltatónak május 21-éig kell elkészítenie az adómegállapítást és arról kiadni az igazolást a magánszemélynek. A munkáltatónak június 11-éig, elektronikus úton kell továbbítania az adómegállapítást az adóhatósághoz, a munkavállalóval pedig a legközelebbi fizetéskor, de legkésőbb június 20-áig el kell számolnia.

Ha a munkáltató nem vállalja az adómegállapítást, az adózó kérésére köteles közreműködni az adamra vonatkozó nyilatkozat továbbításában, amit március 12-éig, elektronikus űrlapon kell megtennie. Ha valakinek egyidejűleg több munkáltatója is van, nyilatkozatát annak adhatja át, aki a tételes egészségügyi hozzájárulás megfizetésére kötelezett. A munkáltatónak a nyilatkozatot alaki szempontból felül kell vizsgálnia (ez gyakorlatilag a munkáltató által is nyilvántartott személyes adatok egyeztetését jelenti) és ha szükséges, ki kell javítania. Ha a nyilatkozat a munkáltató érdekkörében felmerülő okból hibás, hiányos vagy késedelmes, az adóhatóság bírságot szabhat ki rá.

Az adamot kérő nyilatkozatot február 15-éig közvetlenül az adóhatósághoz is be lehet nyújtani, ehhez a 06530-as számú nyomtatványt kell kitölteni, amit az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) honlapjáról is le lehet tölteni. Aki az okmányirodában regisztráltatta magát, az internetes program segítségével kitöltött nyilatkozatot elektronikus úton is benyújthatja. Az APEH május 21-éig postázza az elkészített adóbevallást a magánszemély részére. Az adóhatóság által megállapított adókülönbözetet június 20-áig kell megfizetni, s eddig az időpontig utalja ki az adóhatóság is a visszatérítendő adót (nyugdíjjárulékot).

A munkaviszonyban álló magánszemély akkor kérheti a munkáltatói adómegállapítást, ha az adóévben a munkaviszonyból származó jövedelmét ugyanazon munkaviszonyban vagy kizárólag időrendben egymást követő időszak(ok)ban fennálló munkaviszonyban szerezte, a társas vállalkozás, polgári jogi társaság munkaviszonyban nem álló tagja pedig akkor, ha az adóévben kizárólag attól a társaságtól szerzett bevallási kötelezettség alá eső jövedelmet, amelytől az adómegállapítást kéri. Mindkét körnél feltétel az adamra való jogosultság.

Az adam választásának ugyanakkor számos kizáró oka van, ezeket az APEH részletesen ismerteti honlapján. Így nem kérhet például adóhatósági adómegállapítást az, aki az adóévben olyan adóköteles társadalombiztosítási ellátást (táppénzt, gyed-et stb.) kapott, amelyet nem a munkáltatója, hanem az OEP valamely kirendeltsége folyósított, vagy aki az adóévben adóköteles munkanélküli ellátást (keresetpótló járadékot stb.) kapott. Kizárták az adamból azokat is, akik felsőoktatási tandíj vagy számítógép vásárlására tekintettel adókedvezményt kívánnak érvényesíteni, nyugdíj-előtakarékossági nyilatkozat alapján adójuk átutalásáról kívánnak rendelkezni, vagy olyan bevételt is szereztek, amelyre az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) szerinti adózást választották.

Forrás: VilággazdaságKapcsolódó cikkek

2022. szeptember 29.

Figyelem: szeptember 30-ig lehet visszaigényelni a külföldi áfát

Péntekig van lehetőségük az áfalevonásra jogosult hazai vállalkozásoknak arra, hogy benyújtsák a külföldi áfa visszaigénylésére vonatkozó visszatérítési kérelmeiket – hívja fel a hazai vállalkozások figyelmét a Mazars. A nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló vállalat összefoglalójából kiderül: a szeptember 30-ai jogvesztő határidőig uniós és unión kívüli országokból is kérhetnek visszatérítést 2021-es vásárlásaik után a magyar áfaalanyok.

2022. szeptember 28.

A munkaerőpiacra lépők után járó szochó-kedvezmény

A szociális hozzájárulási adóból adókedvezmény vehető igénybe a szakképzettséget nem igénylő és mezőgazdasági munkakörben foglalkoztatottak, a munkaerőpiacra lépők, a három vagy több gyermeket nevelő nők, a megváltozott munkaképességű munkavállalók, valamint a közfoglalkoztatott személyek, továbbá a kutatók foglalkoztatása után. Bemutatunk egy érdekes jogesetet is.

2022. szeptember 28.

A láncértékesítés szabályai az áfa rendszerében (1. rész)

A láncértékesítés során ugyanaz a termék úgy vált tulajdonost többször is egymást követően, hogy a termék az első szereplőtől végül a láncolat utolsó szereplőjéhez kerül fizikailag. Ezeknek az ügyleteknek azért van különös jelentősége, mert gyakran megesik, hogy a termék a folyamat eredményeképpen átlépi egy, vagy akár több ország határát, valamint az áfatörvény speciális teljesítésihely-szabályt rendel az ilyen típusú ügyletekhez.