Fordított áfa a mobiltelefonokra is?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az áfacsalók elleni „csodafegyver” következő célpontja valószínűleg az Európai Bizottság 2009-es javaslatában is szereplő négy termék lesz.


A napokban derült ki, hogy április 1-jén mégsem lép hatályba a fordított adózás a sertéságazat és egyes takarmányok tekintetében.Felmerül a kérdés, hogy melyik ágazat következik. Mivel a legtöbb áfa szabály az EU-ban egységes, a fordított adózással kapcsolatos változásokat is Brüsszelből érdemes várni.

A Bizottság egy 2009-es javaslatában a mobiltelefonok, az integrált áramkörű eszközök, a parfümök, a nemesfémek, illetve az üvegházhatású gázok kereskedelmét javasolta bevonni a fordított adózás hatálya alá. 2010-ben az üvegházhatású gázok vonatkozásában a javaslatból döntés született, és idén valószínűleg a többi termékre is bevezetik a fordított adózást.

A fordított adózás lényege és értéke

A főszabály szerint az értékesítő áfát hárít át a vevőre, majd a számlán szereplő áfát az eladó megfizeti, a vevő pedig levonja. A legelterjedtebb áfacsalások úgy történnek, hogy az eladó nem fizeti meg az adót, a vevő pedig levonja azt, tetemes bevételkiesést okozva ezzel a tagállamok adóhatóságainak. Utóbbiak, a brüsszeli döntéshozókkal együtt az ilyen visszaélések leghatékonyabb ellenszerét a fordított adózásban látják: a fordított adózás alá vont ügyleteknél az eladó áfát nem tartalmazó számlát állít ki, mert az adófizetésre a vevő kötelezett (a vevő adólevonási joga továbbra is megmarad). Mivel ezekben az esetekben az adófizetés és az adólevonás is a vevőnél van, az áfa levonásba helyezése vagy visszaigénylése és meg nem fizetése gyakorlatilag kizárt – vagy pontosabban: hatalmas a lebukás kockázata.

A fordított adózás bizonyítottan képes felszámolni a visszaéléseket és az áfacsalásokat: a hulladékkereskedelem, az építőipari szolgáltatások évekkel ezelőtti, de még csak tavaly júliustól érvényes, a legfontosabb mezőgazdasági termékek fordított adózás alá vonása is a korábban az ágazatban megtelepedett csalók tömeges és gyors eltűnését eredményezte. Az áfával kapcsolatos visszaélések elleni „csodafegyverrel” tehát sorozatban lő a NAV, a következő célpont pedig valószínűleg a Bizottság 2009-es javaslatában is szereplő négy termék lesz.

Mobiltelefonok, az integrált áramkörű eszközök

A javaslat a következőképpen határozta meg a fordított adózás alá vonandó termékeket:

  1. mobiltelefonok, azaz olyan eszközök, amelyeket engedélyezett hálózatokhoz kapcsolódó használatra készítettek vagy alakítottak ki, és meghatározott frekvenciákon működtetnek, függetlenül attól, hogy van-e további felhasználási lehetőségük;
  2. integrált áramkörű eszközök, úgy mint mikroprocesszorok és központi egységek a végtermékbe való beépítés előtti állapotukban.

A javaslat eredeti célja az volt, hogy a tagállamok 2014. szeptember 31-ig, legalább két évre vezessék be és alkalmazzák a fordított adózást. A hangsúly a tagállamok közös akciójának összehangoltságán, illetve a kezdeményezés tesztjellegén volt.

Mérlegképes Kreditkártya

Szerezze meg Ön is kötelező kreditpontjait Kiadónk minőségi képzésein! További részletekért kattintson ide!

Rodin rendezvények – Transzferár szabályozás – 2013.04.18. További részletek itt.

Gyűlnek a felhők

Tavaly júniusban Hollandiában bevezették a fenti két termékcsoportra a belföldi fordított adózást – 10 ezer euró összérték fölött (az egy megrendeléshez tartozó számláknál az összértéket kell figyelembe venni). Mivel más tagállam (egyelőre) nem követte a hollandok példáját, a holland csalók valószínűleg a többi államban tudják folytatni tevékenységüket – emiatt is javasolta a Bizottság az ilyen akciók összehangolását.
Ha nem születik meg időben a brüsszeli döntés a mobiltelefonok és az integrált áramkörű eszközök fordított adózás alá vonásáról, a tagállamok egyesével, „fájdalomtűrő” képességük függvényében fogják azt bevezetni. Nem az a kérdés, lesz-e nálunk is fordított áfázás ezekre a termékekre, hanem az, hogy mikor. Az első dominó eldőlt.

A bejegyzés szerzője Ágoston Péter, az RSM DTM Hungary Zrt. Nemzetközi adóképviseleti-vezetője. Az RSM DTM blog az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2024. február 23.

Energiahatékonysági beruházások adókedvezménye – még nem késő élni vele

Az energiahatékonysági beruházásokkal összefüggő adókedvezmények rendszere jelentősen átalakult tavaly év végén és ez nehéz helyzetbe hozza a cégeket. Egyúttal fontos hangsúlyozni, hogy a folyamatban lévő beruházások esetén még nem késő élni az adókedvezmény adta lehetőséggel – olvasható a Niveus Consulting Group közleméényében.

2024. február 23.

E-kereskedelem: a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó szabályok alkalmazása – forgatókönyvek (1. rész)

A vélelmezett értékesítők minősége szinte kimeríthetetlen tárházát jelenti a témával foglalkozó cikkeknek. A következőkben olyan konkrét forgatókönyvekkel fogunk foglalkozni, amelyek a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó rendelkezések alkalmazásáról szólnak. Ezek a forgatókönyvek sematikusan mutatják be, hogy a vélelmezett értékesítővé váló elektronikus felületekre az áfa, és adott esetben a vám tekintetében milyen feladatok hárulnak.