Franciaországban 30-40 milliárd euró adót csalnak el


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Franciaország GDP-jének 1,7 és 2,3 százaléka közé tehető az éves adócsalás, amelynek összege 29,1 és 40,2 milliárd között mozog és ˝inkább alacsonynak˝ tekinthető – áll a Kötelező Befizetések Tanácsának jelentésében, amelyet kedden ismertetett a Les Échos című francia gazdasági napilap.

A legtöbb csalás Franciaországban az áfá-val történik (7,3 és 12,4 milliárd euró között) megelőzve a társasági adót (4,6 milliárd euró), a személyi jövedelemadót (4,3 milliárd euró) és a helyi adókat (1,9 milliárd euró). A 250 oldalas jelentés a szociális pénzügyi csalások összegét 8,4 és 14,6 milliárd euró közé becsüli, amelynek nagy része a feketemunkák után be nem fizetett szociális járulékokból adódik.

A 29,1 és 40,2 milliárd euró közé becsült adócsalásból be nem folyó összeg tulajdonképpen a francia állam 36,5 milliárd eurós költségvetési deficitjének felel meg. A jelentés nem foglalkozik a szociális juttatásokkal (családi segély, munkanélküli segély) való visszaélésekkel.

Az adóellenőrzések gyakorisága szektoronként nagyon változó (0,2 százalék a mezőgazdaságban szemben a 7 százalékos autóiparral), ezért a kisszámú céget érintő “hosszú és kimerítő” ellenőrzések helyett a jelentés a legnagyobb kockázatot mutató adózók ellenőrzését javasolja.

Mivel a pénzügyi csalások is egyre inkább határokon átnyúlóak és a szolgáltatások szabad áramlásával könnyebbé váltak nemzetközi szinten, a jelentést készítő francia hatóság az Europol mintájára az Európai Unió tagállamainak adminisztrációs szervezetei közti megerősített együttműködés keretében egy, az adócsalások ellen fellépő európai hivatal létrehozását kezdeményezi.

Forrás: PrivátBankárKapcsolódó cikkek

2021. szeptember 17.

Nem tisztességes bírságkedvezményért elvenni a jogorvoslati jogot

„Fogadd el még akkor is, ha nem érzed jogszerűnek, mert fele annyit fizetsz.” Ez akár egy NAV hirdetés szlogenje is lehetne. És talán nem is lenne különös mindez, ha nem arról lenne szó, hogy a NAV egy hatósági jogalkalmazó, és az ezeknek a szlogeneknek teret engedő jogszabály az adóigazgatási eljárás szabályrendszere.

2021. szeptember 17.

Dante-700 – Dante élete (1. rész)

Dante, a világirodalom egyik legnagyobb alakja 700 éve hunyt el. Főműve, az Isteni színjáték nehéz olvasmány, de ennek ellenére az értő irodalmárok a legmagasztosabb jelzőkkel illetik. Nem véletlenül, hiszen a nyugati kultúrára gyakorolt hatása egyedülálló, az irodalom, a zene, a képzőművészet, a filmművészet egyaránt sokat merített Dante nagyeposzából.