Gáz van: vizsgálódik az APEH a támogatások körül


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nehéz volt az évkezdet az APEH-nek: az illetékhivatalokban lévő rendszer nem volt integrálható a hatóság rendszerébe. A speciális területekre nem volt elég ember. Az új feladatok miatt kevesebb ellenőr jut az áfavizsgálatokra, de többen nézik az egyéni vállalkozókat, és a napokban indul a gázár-támogatási adatok ellenőrzése – mondta el Szikora János, az APEH elnöke, a Népszabadságnak adott interjújában.

Az illetékhivatalok év eleji integrációjában az okozta a fennakadást, hogy az informatikai rendszereik megyénként eltérőek, ráadásul meglehetősen elavultak. A mai világban már alig alkalmazott programozási nyelveket használnak, így eleve nehéz konvertálni az adatokat. Az APEH az adóazonosító, illetve adószám alapján vezeti a nyilvántartást, ami az illetékhivatalokban nem volt kötelező. A folyamatban lévő mintegy egymillió illetékügyben újra azonosítani kellett az alanyokat az adószámok szerint. Az új informatikai rendszer ősszel indulhat el.

A központosított ellenőrzések esetében ügycsoportokról van szó – mondta el az elnök. Ezekhez több vizsgálat is tartozik – minthogy egy-egy ügyben több cég több vonatkozásban is érintett lehet. Most 13 ügycsoport van előkészítés alatt, húsznál pedig elkezdődtek az ellenőrzések. Mindez 251 vizsgálatot jelent, van olyan ügycsoport, ahol húsz vizsgálatot kell elvégezni. Eddig ilyen nem volt. Óriási dolog, hogy egyszerre tudunk az egy ügyhöz tartozó vizsgálatokkal foglalkozni.

Szikora szerint nem volt könnyű feladat az elektronikus bevallás kiterjesztése sem. A rendszerben több mint 730 ezer regisztrált adózó van. Becslésünk szerint 830 ezer vállalkozónak kellene elektronikus bevallást adnia, vagyis 98-99 ezren lehetnek azok, akiknek kellett volna regisztrálniuk, de nem tették. Ám ez nem egészen biztos, mivel csak annak kell bevallást adnia és regisztrálnia, akinek alkalmazottja van, vagy más módon kifizetőnek számít. S lehet, hogy a 830 ezerből van olyan, akinek tavaly volt alkalmazottja, akár az idén is lesz, de az év eleje óta még nem volt.

Az idén még nem bírságolnak az elmaradásért. Tavaly a nagyobb cégek közül 1578 esetben szabtak ki átlagosan 300 ezer forint bírságot. A teljes vállalkozói körben azonban nem tudják mindenkinél, hogy az adott időszakban kifizető-e, munkáltató-e. De eddig türelmes is volt a hatóság. Most fontolgatják, hogy elkezdjük a 98 ezres körben az ellenőrzést, és itt már szankcionálnak is, ha kell. Bevallás elmulasztása miatt viszont már ebben az évben is bírságoltak, 6200 esetben összesen 611 millió forint volt a bírság az első három hónapban. Ezzel együtt működik a rendszer, elenyésző a hibák aránya: a mostanáig beérkezett 1,25 millió havi járulékbevallásból mindössze 36 ezer hibás.

A vagyonosodási vizsgálatok kapcsán arra készül az APEH, hogy ha nem is az ideihez hasonló terjedelemben, de a korábbinál nagyobb intenzitással folytatják ezeket a vizsgálatokat, de ehhez értékelni kell az egész év tapasztalatait. Az államkincstár most adja át a gyanúsnak vélt adatokat, amelyeket az APEH összevet az szja-bevallási adatokkal. Ezt a havi adó- és járulékbevallások és az szja-bevallások alapján a napokban elkezdjük. – mondta Szikora.
De a vagyonosodási vizsgálatoknál is nézzük a támogatási adatokat. Közérdekű bejelentés alapján is elég feltűnő esetek akadnak, például van olyan menő fogorvos vagy ismert művész, aki kért támogatást, holott jövedelmi helyzete ezt valószínűleg nem indokolná.

Forrás: Pénzcentrum


Kapcsolódó cikkek

2024. április 12.

Niveus: milliókat nyerhetnek bizonyos cégek még néhány hétig

A 2024-es adótörvény módosítások egy egyszeri amnesztiát biztosítanak a társaságok számára, lehetővé téve a korábban be nem jelentett részesedések utólagos bejelentését. Így azok is mentesülhetnek a társasági adó (TAO) megfizetése alól, akik korábban nem jelentették be a NAV felé a más társaságokban szerzett tulajdonrészüket és azt most pótolják. Az utólagos bejelentésre május 31-ig van lehetőség-foglalja össze a Niveus Consulting Group.

2024. április 12.

A vélelmezett értékesítőkre vonatkozó szabályok alkalmazása – forgatókönyvek (7. rész)

A vélelmezett értékesítők minősége szinte kimeríthetetlen tárházát jelenti a témával foglalkozó cikkeknek. A következőkben olyan konkrét forgatókönyvekkel fogunk foglalkozni, amelyek a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó rendelkezések alkalmazására vonatkoznak. Ezek a forgatókönyvek sematikusan mutatják be, hogy a vélelmezett értékesítővé váló elektronikus felületekre az áfa, és adott esetben a vám tekintetében milyen feladatok hárulnak.