Hiányzó sorszámú számla pótlása


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az APEH 2007/51. számú adózási kérdése a számlák sorszám-folyamatosságának a hiányával foglalkozik. A számlákról, nyugtákról szóló 24/1995. (XI. 22.) PM rendelet szabályai értelmében adóigazgatási azonosításra csak a folyamatos sorszámozással ellátott bizonylatok alkalmasak.

A kibocsátott számlanyomtatványokat a kibocsátónak szigorú számadás alá kell vonnia, amely a számítógéppel előállított bizonylatok esetén úgy valósul meg, hogy a program – beleértve az alaki hibás, vagy tartalmilag rontott, illetve megsemmisült vagy elveszett számla esetét is – kihagyás és ismétlés nélkül biztosítja a sorszámozást, és a másolatok alapján a hiánytalan elszámolás biztosított.

Ha a számítógéppel előállított számla kihagyás és ismétlés nélküli sorszámozása sérül, ezért a felelősséget az Áfa törvény előírása alapján a számla kibocsátója viseli. A 7003/2002. PM irányelv alapján ugyanis a számla befogadójának adólevonási joga – valós gazdasági eseményt dokumentáló bizonylat esetében – nem sérülhet olyan hiányosságok miatt, melyekre rálátással, befolyással nem bír. A fent említett hiba úgy korrigálható, hogy az adott számlákat sztornírozni kell, és helyettük új sorszámon, ugyanazon teljesítési időponttal új számlákat kell előállítani. Mind a sztornó számlák, mind a helyettük előállított új számlák eredeti példányait a vevő részére meg kell küldeni. Ugyanígy kell eljárni akkor is, ha a kiállított számlák fizikailag nem jöttek létre, pl. nyomtatási hiba miatt (pl. festékhiányos nyomtatás, vagy a nyomtató begyűrte az első példányt stb.), és a számla a következő példánysorszámon (2. példány) sem állítható elő. Ilyenkor a sikertelen előállítású számlát sztornírozni kell és helyette új sorszámon új számlát kell előállítani. A sztornírozás után ismételten elő kell állítani (az eredeti teljesítési időponttal) a számlákat, majd ezeket meg kell küldeni a vevő részére. Ha csak az első példány előállítása hiúsult meg, de a 2. példánysorszámú számla előállítható, akkor a vevő részére – az első példány megsemmisülését indokoló záradékkal – a második példány is megküldhető. Ilyenkor a számlát természetesen nem kell sztornírozni, és új számlasorszámot sem kell képezni. A program készítőjének a programhibára vonatkozó nyilatkozatát – a megfelelőségi nyilatkozatával együtt – a számlakibocsátó köteles megőrizni.Kapcsolódó cikkek

2022. június 27.

A magyar áfa-bevallás sajátosságai (3. rész)

A magyar áfabevallás progresszívnek tekinthető abból a szempontból, hogy az adóalanyoknak lehetőségük van kezdeményezni a bevallásuk alapján képződött követelésük faktorálását.