Hiányzó sorszámú számla pótlása


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az APEH 2007/51. számú adózási kérdése a számlák sorszám-folyamatosságának a hiányával foglalkozik. A számlákról, nyugtákról szóló 24/1995. (XI. 22.) PM rendelet szabályai értelmében adóigazgatási azonosításra csak a folyamatos sorszámozással ellátott bizonylatok alkalmasak.

A kibocsátott számlanyomtatványokat a kibocsátónak szigorú számadás alá kell vonnia, amely a számítógéppel előállított bizonylatok esetén úgy valósul meg, hogy a program – beleértve az alaki hibás, vagy tartalmilag rontott, illetve megsemmisült vagy elveszett számla esetét is – kihagyás és ismétlés nélkül biztosítja a sorszámozást, és a másolatok alapján a hiánytalan elszámolás biztosított.

Ha a számítógéppel előállított számla kihagyás és ismétlés nélküli sorszámozása sérül, ezért a felelősséget az Áfa törvény előírása alapján a számla kibocsátója viseli. A 7003/2002. PM irányelv alapján ugyanis a számla befogadójának adólevonási joga – valós gazdasági eseményt dokumentáló bizonylat esetében – nem sérülhet olyan hiányosságok miatt, melyekre rálátással, befolyással nem bír. A fent említett hiba úgy korrigálható, hogy az adott számlákat sztornírozni kell, és helyettük új sorszámon, ugyanazon teljesítési időponttal új számlákat kell előállítani. Mind a sztornó számlák, mind a helyettük előállított új számlák eredeti példányait a vevő részére meg kell küldeni. Ugyanígy kell eljárni akkor is, ha a kiállított számlák fizikailag nem jöttek létre, pl. nyomtatási hiba miatt (pl. festékhiányos nyomtatás, vagy a nyomtató begyűrte az első példányt stb.), és a számla a következő példánysorszámon (2. példány) sem állítható elő. Ilyenkor a sikertelen előállítású számlát sztornírozni kell és helyette új sorszámon új számlát kell előállítani. A sztornírozás után ismételten elő kell állítani (az eredeti teljesítési időponttal) a számlákat, majd ezeket meg kell küldeni a vevő részére. Ha csak az első példány előállítása hiúsult meg, de a 2. példánysorszámú számla előállítható, akkor a vevő részére – az első példány megsemmisülését indokoló záradékkal – a második példány is megküldhető. Ilyenkor a számlát természetesen nem kell sztornírozni, és új számlasorszámot sem kell képezni. A program készítőjének a programhibára vonatkozó nyilatkozatát – a megfelelőségi nyilatkozatával együtt – a számlakibocsátó köteles megőrizni.Kapcsolódó cikkek

2022. december 9.

Niveus: Továbbra is döbbenetes a magyar áfafegyelem

December 8-án hozta nyilvánosságra az Európai Bizottság az áfarésről* szóló legújabb jelentését, ami 2020-ig dolgozza fel az adatokat. Figyelemreméltó, hogy míg a tavalyi jelentésben a 2020-as becslés még 6,1%-os áfarést prognosztizált Magyarország esetén, a végső érték még ennél is egy nagyságrenddel jobb, 5,1% lett. Ezzel az EU tagállamok közül Magyarország érte el a legjobb eredményt az áfacsalással szembeni küzdelemben – derül ki a Niveus Consulting Group elemzéséből.

2022. december 9.

Brutálisan megemelték a telekadót Pilisjászfalun

A válság miatt Pilisjászfalu is a telek- és építményadó emelésére kényszerült a napokban; főként a telekadó emelése érinti súlyosan a falu lakosságának egy részét, esetükben sokszorosára, több százezer forintra ugorhat az éves kifizetendő összeg – adta hírül a Telex.