Parlament előtt a rokkantnyugdíjazás átalakítása


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Május közepén kezdődik az általános vitája a parlamentben a rokkantnyugdíj helyébe lépő rehabilitációs járdékról szóló törvényjavaslatnak. Az új szabályozást várhatóan 2008-tól vezetik be.

A benyújtott törvényjavaslat szerint kizárólag azok az aktív korúak részesülhetnek majd rokkantsági nyugdíjban, akik teljes értékű munka elvégzésére rehabilitációval sem tehetők képessé. A jelentős egészségkárosodást szenvedett, de teljes értékű munkavégzésre alkalmassá tehető személyek rehabilitációs járadékot igényelhetnek. Ez a járadék a jogosult
jövedelemarányos keresetpótlását biztosítja legfeljebb 3 éves átmeneti időre. Rokkantnyugdíj annak a személynek fog járni, aki 79 százalékot meghaladó egészségkárosodást szenvedett.

Rehabilitációs járadék, rehabilitációs megállapodás

A javaslat értelmében annak, aki egészségkárosodást szenvedett, a járadékjogosultság megállapítása után úgynevezett rehabilitációs megállapodást kell kötnie a munkaügyi központtal. A járadékos és a munkaügyi központ között létrejött megállapodás elsősorban a munkaképesség helyreállításához szükséges szolgáltatásokra, vállalásokra épül, azaz rögzíti, hogy az ellátásban részesülő személynek milyen lépéseket kell megtennie azért, hogy ismét munkába tudjon állni, illetve hogy ehhez milyen állami segítséget kap (pl. foglalkoztatási, egészségügyi, önkormányzati, szociális).

Korlátozott munkavégzés

A rehabilitációs járadék folyósítása mellett lehet dolgozni is, de ha az ebből származó jövedelem tartósan megközelíti a korábbi keresetet, akkor a rehabilitáció sikeresnek tekinthető, tehát az ellátás folyósítását meg kell szüntetni. A munkavégzést ezért a munkaügyi központnak be kell majd jelenteni. A járadék megszüntetésére akkor kerülhet sor, ha a munkavégzésből (ideértve a vállalkozás személyesen közreműködő tagját) származó jövedelem hat hónapon keresztül havi átlagban meghaladja a járadék összegének megállapításakor figyelembe vett utolsó két teljes év jövedelmének havi átlagát. Az összeghatár átlépését az érintettnek kell majd bejelentenie, de azt az adóhatóság is ellenőrizheti majd.

Támogatás a foglalkoztatónak, járadékosnak

A rehabilitációs járadékban részesülő, megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásához különféle támogatások és szolgáltatások vehetők majd igénybe. A rehabilitációs járadékban részesülők is jogosulttá válhatnak azokra a támogatásokra, amelyek rehabilitációjukat leginkább segítik, annak ellenére, hogy nem minősülnek álláskeresőnek.

A törvényjavaslat szövege itt olvasható.


Kapcsolódó cikkek

2024. május 21.

NAV: éjfélkor jár le az szja-bevallási határidő

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni hívta fel a figyelmet kedden a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

2024. május 21.

Szja: vármegye és BKK-bérlet térítése

A cég budapesti székhellyel rendelkezik, és a budapesti munkavállaló BKK bérlet helyett Pest vármegyei bérletet vásárol. Kérdés, hogy elszámolható-e adómentesen a vármegyebérlet a BKK bérlet helyett, illetve Budapest közigazgatási határán kívülről munkába járáshoz igénybe vett vármegyebérlet elszámolható-e számla nélkül adómentesen?