Gázár-támogatási para: 56 ezren többet keresnek, mint amit bevallottak


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az APEH az adóbevallások alapján egyezteti, hogy jogosak-e a támogatási igények. Eddig a vizsgált kérelmek harmadánál talált visszaélésre utaló jelet. 17 ezer embernek az adóbevallásában kisebb jövedelem szerepel, mint amit az illető a gázártámogatási kérelemben megjelölt.

Közösen ellenőrzi az APEH és a Magyar Államkincstár a lakossági gázártámogatások jogosságát. Az adóhatóság adatai szerint több mint 56 ezer igénylőnek magasabb a jövedelme annál, mint amit az igénylésben megjelölt – közölte a Kormányszóvivői Iroda.

Az APEH az adóbevallások alapján egyezteti a gázár-támogatási igénylések jogosságát. Az adóhatóság 180 ezer igénylő adatait kapta meg a Magyar Államkincstártól, és egyharmaduknál találtak eltéréseket.

A nem végleges adatok szerint ötvenezer igénylőnek nem volt adóbevallása. Közülük sokan nyugdíjasok, illetve nincs adóköteles jövedelmük, de volt, ahol az adóhatóság nem dolgozta még fel a tavalyi bevallásokat.

Több mint 56 ezer igénylő esetében az adóhivatalnak magasabb jövedelemről volt tudomása, mint amennyit a támogatás igénylésekor feltüntettek. 17 ezer adózónál ugyanakkor az APEH által kiszámolt jövedelem volt alacsonyabb annál, mint amit a kincstár jelzett.

Vitás esetekben először az Államkincstár egyeztet az igénylővel, ám ha ez nem vezet eredményre, akkor az adóhatóság tart jövedelemellenőrzést. Ha valakiről bebizonyosodik, hogy jogtalanul igényelt gázártámogatást, akkor a kedvezményt visszavonják, és a különbözetet a jegybanki alapkamat kétszeresével terhelve fizettetik vissza – derül ki a Kormányszóvivői Iroda közleményéből.

Forrás: Hírszerző


Kapcsolódó cikkek

2023. február 3.

IFRS és a nyereségadók

A pénzügyi kimutatásait az IFRS előírásai alapján összeállító társaságoknak az IAS 12 standard előírásait kell alkalmazni valamennyi nyereség jellegű adó esetében. Az adóhatásokkal szembeni tárgyidőszaki és jövőbeni elszámolásra az IFRS a magyar szabályoktól eltérő, speciális szabályokat alkalmaz függetlenül attól, hogy külföldi, vagy belföldi adókról van szó! Az RSM Hungary szakértőjének cikke.