Gondban lehet az APEH – a tét: a Zsolnay-szobor felújítása


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Első fokon megnyerte az APEH ellenében indított keresetét a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara. A gazdasági önkormányzat azért élt panasszal, mert az APEH visszatartotta a pécsi Zsolnay-szobor felújítására szervezett szja 1% felajánlási akcióból származó adományokat.

Mint dr. Síkfői Tamástól, a kamara titkárától megtudtuk, az első fokon eljáró Baranya Megyei Bíróság állásfoglalása szerint a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara rendelkezik az szja 1%-os felajánlások fogadásához szükséges kiemelten közhasznú státussal.

Az ügyben központilag eljáró APEH-nek két hét áll rendelkezésére a fellebbezésre, amenynyiben kifogásolják az elsőfokú döntést, az ügy a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik. Mint annak idején hírt adtunk róla, az adóhivatal elutasító határozatát azzal indokolta, hogy munkaadói, munkavállalói érdekképviselet nem lehet a felajánlások kedvezményezettje, ugyanakkor a kamarai törvény rendelkezése szerint a kamarák nem is láthatnak el érdek-képviseleti feladatokat.

Az előzetes becslések szerint a Zsolnay-szobor felújítására szervezett kamarai gyűjtés több millió forinttól esett el a fennakadás miatt. Dr. Síkfői Tamás ugyanakkor hozzátette, hogy ennél jóval többet buktak, ugyanis az idei felajánlásokra a bizonytalanság miatt nem is szervezhettek gyűjtőkampányt.

A kamara titkára – az önkormányzat és a PVV Zrt. illetékeseivel tartott rendszeres egyeztetés alapján – arról tájékoztatott, hogy a 100 millió forintot meghaladó ráfordítással zajló szoborfelújítás ütemesen halad. A költségekhez a kamara mintegy 16 millió forinttal járul hozzá az adománygyűjtés eredményeként. A felújított szobor újraavatását október 13-án tartja a kamara, már megkezdődött az ünnepség előkészítése.

Forrás: Világgazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. május 29.

NAV: 2025-től lesz teljes az eÁFA rendszer

Számos új funkció bevezetésén van már túl a Nemzeti Adó- és Vámhivatal eÁFA rendszere, melynek fejlesztése egészen 2025-ig el fog tartani. A könyvelőszoftverekre ezen a téren is egyre nagyobb szerep hárulhat, a hagyományos nyomtatványkitöltő rendszer, az ÁNYK kivezetése ugyanis már napirenden van – derült ki a Kulcs-Soft által szervezett kerekasztal-beszélgetésen.

2024. május 29.

Értesítést küld a NAV-Mobil a jogviszonyváltozásokról

A foglalkoztatási adatok bármikor ellenőrizhetők a NAV-Mobilban, májustól pedig már push üzenetet is küld az alkalmazás a biztosítotti jogviszony változásairól – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden.