Gyermektáborok, szálláshelyek egészségügyi követelményei


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Augusztustól hatályos az a rendelet, amely rögzíti a gyermektáborok, vándortáborok, nomád táborhelyek minimális egészségügyi követelményeit. A táborozást az ÁNTSZ-nek is be kell jelenteni.

A 37/2007. (VII. 23.) EüM-SZMM együttes rendelet rögzíti, hogy a szálláshelyen szervezett üdülésen, táborozáson csak az vehet részt, aki arra egészségileg alkalmas és ezt a szervezett táborozás megkezdése előtt legfeljebb 4 nappal kiállított orvosi igazolással hitelt érdemlően igazolja. Az egészségügyi alkalmasságról szóló igazolást a résztvevő a táborba érkezésekor köteles átadni a szervezőnek. Az igazolást a táborozás ideje alatt a tábor helyszínén kell tartani.

A táborozást a táborozás szervezője a táborozás kezdete előtt legalább 6 héttel köteles az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnak a tábor helye szerint illetékes regionális intézeténél bejelenteni. A bejelentésnek tartalmaznia kell a táborozás helyét, időpontját, valamint a táborozásban részt vevők várható számát. Vándortábornál, ha az útvonal több regionális intézet illetékességét érinti, a vándortábort a kiindulási pont szerint illetékes regionális intézetnél kell bejelenteni.

A szálláshelyek üzemeltetésének egészségügyi feltételeit, valamint élelmezés- és táplálkozás-egészségügyi előírásait a rendelet mellékletei tartalmazzák. Többek között rögzítik, hogy

  • a szolgáltatónak a szálláshelyen elsősegélynyújtáshoz szükséges felszerelést kell biztosítania,
  • a tiszta és szennyes textíliát elkülönítve kell tárolnia,
  • a táborozás szervezőjének a táborozás megkezdése előtt tájékoztatnia kell a részvevőket arról, hogy védőoltással megelőzhető a kullancs-encephalitis, azonban a Lyme-kór ellen nem véd, ezért a kullancsirtószerek alkalmazása és a naponkénti “kullancsvizit”, valamint a felfedezett kullancsok azonnali eltávolítása szükséges. A tájékoztatásnak ki kell terjednie a nem szokványos viselkedésű vadonélő állatok simogatásával, érintésével kapcsolatos veszélyekre is.
  • Üdülőben, gyermeküdülőben, gyermek- és ifjúsági táborban, telepített sátortáborban az étkeztetési szolgáltatást a külön jogszabályban előírtak szerint működő vendéglátó, közétkeztető nyújthatja. Telepített sátortáborban étkeztetési szolgáltatás a nomád táborhelyre vonatkozó élelmezés- és táplálkozás-egészségügyi szabályok alapján is nyújtható.
  • A hűtőszekrények rendszeres tisztításáról, fertőtlenítéséről a szolgáltató köteles gondoskodni. Az élelmiszerek hűtött tárolását a szolgáltatónak kell biztosítania. Amennyiben a hűtött tárolás nem megoldható, csak tartósított élelmiszert vagy az elkészítést közvetlenül megelőzően vásárolt nyersanyagot szabad felhasználni.

Az előírások betartását az ÁNTSZ rendszeresen ellenőrzi.Kapcsolódó cikkek

2022. június 27.

A magyar áfa-bevallás sajátosságai (3. rész)

A magyar áfabevallás progresszívnek tekinthető abból a szempontból, hogy az adóalanyoknak lehetőségük van kezdeményezni a bevallásuk alapján képződött követelésük faktorálását.