Gyorsabb lesz a cégbejegyzés


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jövő héten kezdi tárgyalni a parlament a cégtörvény módosítását. Amennyiben a képviselők elfogadják a törvényjavaslatot, jövőre már kisebb jegyzett tőkével, kevesebb illetékkel és gyorsabban lehet céget alapítani.

A törvényjavaslat szerint a jövőben vagy közjegyző készíti a társasági szerződést és az aláírási címpéldányt is, vagy ügyvéd fogja készíteni és ellenjegyezni ezeket az okiratokat, a cégbíróság el fogja fogadni az ügyvéd által ellenjegyzett aláírási címpéldányt is. Kft-alapításkor nem lesz kötelező a bankszámlanyitás a cégbejegyzéshez, elegendő lesz az ügyvezetőnek nyilatkoznia arról, hogy befizették a pénzbeli betéteket. A nyilatkozatot ügyvédnek kell ellenjegyeznie, vagy közjegyzőnek hitelesítenie. A cégbejegyzést követően 8 nap áll majd rendelkezésre a társaságnak ahhoz, hogy bankszámlát nyisson. Mindez gyorsabbá teszi a cégalapítást, hiszen egy helyen, egyszerre elkészülhet minden okirat, amit már csak be kell nyújtani a cégbíróságra.
A javaslat az egyszerűsített cégeljáráshoz (elektronikus úton, szerződésmintával beadott bejegyzési kérelem) már 2007. szeptember 1-jétől jóval alacsonyabb illetékfizetési kötelezettséget kapcsol. Ilyen cégalapításkor – cégformától függetlenül – 15 ezer forint illetéket kell csak fizetni. A hatályos szabályok értelmében a kft és zrt bejegyzési illetéke 100 ezer forint, a bt-é és kkt-é pedig 50 ezer forint. Az egyszerűsítetten benyújtott kérelmeknél nem kell majd közzétételi díjjal sem számolni.
A tervezet szerint a jegyzett tőke törvényi minimuma is csökkeni fog szeptember 1-től. A korlátolt felelősségű társaság általános tőkeminimuma a jelenlegi 3 millió forintról 500 ezer forintra csökkenhet, ráadásul az egyszemélyes kft egyedüli tagjának alapításkor csak 100 ezer forintot kell majd a társaság rendelkezésére bocsátania. A zártkörűen működő részvénytársaság tőkeminimuma pedig 20 millióról 5 millió forintra csökkenne.
2008. július 1-jétől általánossá és kötelezővé válik az elektronikus cégeljárás, már csak elektronikus úton terjeszthetők elő a cégbejegyzési és változásbejegyzési kérelmek, és a cégbíróság is kizárólag elektronikus okirat formájában tartja majd nyilván a cégre vonatkozó iratokat. Szintén elektronikus formában készül majd a cégbejegyzési kérelem benyújtásakor az a tanúsítvány, amely tartalmazza a bejegyzésre váró cég nevét, székhelyét, cégjegyzékszámát, adószámát és statisztikai számjelét. Ennek megfelelően a cégbíróság is elektronikus úton közli a jogi képviselővel az eljárásban hozott végzéseket, azonban a tanúsítványt, a bejegyző és a bejegyzési kérelmet elutasító végzést írásban is megküldi majd.Kapcsolódó cikkek

2022. június 24.

Hamisított órákra csapott le a NAV

Több mint hétmillió forint értékben órát és csaknem egymillió forint értékben cigarettát találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy furgonban az M1-es autópálya Komárom-Esztergom megyei szakaszán.

2022. június 24.

Jönnek az ispánok – a középkor feltámadása?

A Kormány képviseletében Varga Mihály pénzügyminiszter benyújtotta az Országgyűlésnek Magyarország 2023. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvényjavaslatot. Az előterjesztés számos törvényben a kormánymegbízottról főispánra módosítja a kormányzat megyei elöljáróinak megnevezését. Kérdés, hogy valóban csak elnevezésbeli változásról van-e szó, vagy egy új kormányzati stílusról.