Gyorsabb lesz a cégbejegyzés


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jövő héten kezdi tárgyalni a parlament a cégtörvény módosítását. Amennyiben a képviselők elfogadják a törvényjavaslatot, jövőre már kisebb jegyzett tőkével, kevesebb illetékkel és gyorsabban lehet céget alapítani.

A törvényjavaslat szerint a jövőben vagy közjegyző készíti a társasági szerződést és az aláírási címpéldányt is, vagy ügyvéd fogja készíteni és ellenjegyezni ezeket az okiratokat, a cégbíróság el fogja fogadni az ügyvéd által ellenjegyzett aláírási címpéldányt is. Kft-alapításkor nem lesz kötelező a bankszámlanyitás a cégbejegyzéshez, elegendő lesz az ügyvezetőnek nyilatkoznia arról, hogy befizették a pénzbeli betéteket. A nyilatkozatot ügyvédnek kell ellenjegyeznie, vagy közjegyzőnek hitelesítenie. A cégbejegyzést követően 8 nap áll majd rendelkezésre a társaságnak ahhoz, hogy bankszámlát nyisson. Mindez gyorsabbá teszi a cégalapítást, hiszen egy helyen, egyszerre elkészülhet minden okirat, amit már csak be kell nyújtani a cégbíróságra.
A javaslat az egyszerűsített cégeljáráshoz (elektronikus úton, szerződésmintával beadott bejegyzési kérelem) már 2007. szeptember 1-jétől jóval alacsonyabb illetékfizetési kötelezettséget kapcsol. Ilyen cégalapításkor – cégformától függetlenül – 15 ezer forint illetéket kell csak fizetni. A hatályos szabályok értelmében a kft és zrt bejegyzési illetéke 100 ezer forint, a bt-é és kkt-é pedig 50 ezer forint. Az egyszerűsítetten benyújtott kérelmeknél nem kell majd közzétételi díjjal sem számolni.
A tervezet szerint a jegyzett tőke törvényi minimuma is csökkeni fog szeptember 1-től. A korlátolt felelősségű társaság általános tőkeminimuma a jelenlegi 3 millió forintról 500 ezer forintra csökkenhet, ráadásul az egyszemélyes kft egyedüli tagjának alapításkor csak 100 ezer forintot kell majd a társaság rendelkezésére bocsátania. A zártkörűen működő részvénytársaság tőkeminimuma pedig 20 millióról 5 millió forintra csökkenne.
2008. július 1-jétől általánossá és kötelezővé válik az elektronikus cégeljárás, már csak elektronikus úton terjeszthetők elő a cégbejegyzési és változásbejegyzési kérelmek, és a cégbíróság is kizárólag elektronikus okirat formájában tartja majd nyilván a cégre vonatkozó iratokat. Szintén elektronikus formában készül majd a cégbejegyzési kérelem benyújtásakor az a tanúsítvány, amely tartalmazza a bejegyzésre váró cég nevét, székhelyét, cégjegyzékszámát, adószámát és statisztikai számjelét. Ennek megfelelően a cégbíróság is elektronikus úton közli a jogi képviselővel az eljárásban hozott végzéseket, azonban a tanúsítványt, a bejegyző és a bejegyzési kérelmet elutasító végzést írásban is megküldi majd.Kapcsolódó cikkek

2022. december 7.

Adócsalás vádjában bűnösnek találták Donald Trump két cégét

Adócsalás, valamint üzleti adatok éveken át tartó meghamisítása vádjában bűnösnek talált egy New York-i esküdtszék kedden Donald Trump volt amerikai elnökhöz köthető két vállalatot. Donald Trump szerint a cége elleni eljárás politikailag motivált “boszorkányüldözés”.