Gyurcsány és Veres merőben másképp látja az adóügyek jövőjét


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hacsak nem történik valami rendkívül kedvezőtlen fordulat a világgazdaságban, az idei államháztartási hiány érdemben kisebb lesz a tervezettnél – mondta konkrét szám említése nélkül Gyurcsány Ferenc az Economist Conferences üzleti fórumán.

Noha a miniszterelnök a kormánytagok közül elsőként jelentette be, hogy a költségvetés érzékelhetően jobb szaldót produkál majd a 6,8 százalékos GDP-arányos célnál, szavai nem kelthetnek meglepetést a szakemberek számára. Piaci elemzők és gazdaságkutató cégek ugyanis már jó pár hónapja 6,5 százalék körüli deficitre számítanak, vagyis a kormányfő tegnapi kijelentésével lényegében a konszenzushoz igazodott. (Néhány hete a pénzügyi tárca az óvatosság jegyében még csak 6,7 százalékot ˝mert felvállalni˝.)

Az eddigi folyamatokat a kiadások vártnak megfelelő alakulása és a reméltnél magasabb bevételek jellemezték Gyurcsány szerint. Előbbi tényező a pontos tervezésnek és a kiadások kézben tartásának köszönhető, míg a korábban gondoltnál – részint a gazdaság kifehérítése révén – jobb bevételi számok kapcsán a miniszterelnök sietett leszögezni: nincs szándékukban elkölteni a pluszpénzt.

Abban biztosnak látszott: a ˝fejnehéz˝ kiigazítás haszna abban is megmutatkozik, hogy a konvergenciaprogramban lefektetett egyensúlyi pályára Magyarország rá fog állni.
Az adórendszerhez hozzá kell nyúlni, átfogó átalakításra van szükség – kötelezte el magát a kabinet első embere. Igaz, időpontra még halvány utalást sem tett. Hozzáfűzte: a versenyképesség javításához, a gazdasági növekedés serkentéséhez ennél több kell, az adórendszer korrigálása csak más lépésekkel (például a kutatás-fejlesztés ösztönzésével vagy a szektorspecifikus fejlesztéspolitikával) együtt válthatja ki áldásos hatását.

Pénzügyminisztere azonban szemlátomást másképp képzeli el az adóügyek jövőjét. Veres János a tegnapi Napkeltében nyilatkozva elmondta: nem látja egy átfogó adóreform esélyét. Ugyanakkor elképzelhetőnek nevezte néhány kisebb adófajta megszüntetését és ennek révén a terhek arányainak a megváltoztatását.

Forrás: VilággazdaságKapcsolódó cikkek

2022. december 2.

Nemzetközi számlagyár vezetője ellen emeltek vádat

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség vádat emelt egy az Egyesült Államokban elfogott férfi és 43 társa ellen, akiket azzal gyanúsítanak, hogy fiktív számlákkal 4,7 milliárd forint forgalmi adót csaltak el – közölte a főügyészség helyettes sajtószóvivője.

2022. december 2.

Orbán: a globális minimumadó munkahelygyilkos adóemelés

A globális minimumadó “munkahelygyilkos adóemelés”, ezért a kormány nem járul hozzá, hogy Magyarországon bevezessék – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.