Haladékot kérnek az APEH-től a gyógyszergyártók


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A gyógyszergyártók szövetségei egységes kérelemmel fordultak az APEH-hez, hogy a jövő hét pénteken esedékes, a gyógyszer-gazdaságossági törvényben előírt önbevallás és adófizetés tekintetében haladékot kérjenek – közölték a szövetségek kedden.

A gyógyszer-gazdaságossági törvény által előírt gyógyszergyártói befizetési kötelezettség 2007. április 20-án lenne először esedékes, ám jelen pillanatban nem állnak rendelkezésre azok a feltételek, melyek alapján a gyártók teljesíteni tudják befizetési kötelezettségüket – olvasható a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete, a Generikus Egyesület és a Védettség Egyesület MTI-hez eljuttatott közleményében.

A közlemény szerint nem tisztázott, hogy ezen befizetés adónak minősül-e, és nincs egységes megoldás arra, hogy hogyan kell eljárni abban az esetben, ha a befizetés alanya nem Magyarországon bejegyzett cég. Nem történt meg még továbbá teljes körűen a bevallás elkészítéséhez szükséges adatszolgáltatás, amelynek határideje 2007. március 10. volt. Mindezek hiányában a gyártók nem tudják teljesíteni bevallási és befizetési kötelezettségüket a megadott határidőre.

A tavaly novemberben elfogadott törvény szerint a gyógyszergyártóknak a közfinanszírozott gyógyszereik termelői árára eső éves tb-támogatás 12 százalékát kell befizetniük a gyógyszerkasszába. A befizetés első részlete április 20-án esedékes.

Forrás: FigyelőNetKapcsolódó cikkek

2022. június 27.

A magyar áfa-bevallás sajátosságai (3. rész)

A magyar áfabevallás progresszívnek tekinthető abból a szempontból, hogy az adóalanyoknak lehetőségük van kezdeményezni a bevallásuk alapján képződött követelésük faktorálását.