Haladékot kérnek az APEH-től a gyógyszergyártók


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A gyógyszergyártók szövetségei egységes kérelemmel fordultak az APEH-hez, hogy a jövő hét pénteken esedékes, a gyógyszer-gazdaságossági törvényben előírt önbevallás és adófizetés tekintetében haladékot kérjenek – közölték a szövetségek kedden.

A gyógyszer-gazdaságossági törvény által előírt gyógyszergyártói befizetési kötelezettség 2007. április 20-án lenne először esedékes, ám jelen pillanatban nem állnak rendelkezésre azok a feltételek, melyek alapján a gyártók teljesíteni tudják befizetési kötelezettségüket – olvasható a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete, a Generikus Egyesület és a Védettség Egyesület MTI-hez eljuttatott közleményében.

A közlemény szerint nem tisztázott, hogy ezen befizetés adónak minősül-e, és nincs egységes megoldás arra, hogy hogyan kell eljárni abban az esetben, ha a befizetés alanya nem Magyarországon bejegyzett cég. Nem történt meg még továbbá teljes körűen a bevallás elkészítéséhez szükséges adatszolgáltatás, amelynek határideje 2007. március 10. volt. Mindezek hiányában a gyártók nem tudják teljesíteni bevallási és befizetési kötelezettségüket a megadott határidőre.

A tavaly novemberben elfogadott törvény szerint a gyógyszergyártóknak a közfinanszírozott gyógyszereik termelői árára eső éves tb-támogatás 12 százalékát kell befizetniük a gyógyszerkasszába. A befizetés első részlete április 20-án esedékes.

Forrás: FigyelőNet


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.

2024. június 20.

Illeték: cserét pótló vétel

Életünk során adunk-veszünk dolgokat, akár ingatlanokat is. Változunk is változtatunk. Abban az esetben, ha ingatlant szerzünk ellenérték fejében, általában vagyonszerzési illetéket kell fizetni. Az ingatlan szerzése, átruházása, hasznosítása jogi esemény is, mely akár csere formájában is megvalósulhat. Jelen cikkben az illetéktörvényben szereplő csere, illetve cserét pótló vétel szabályait, érdekességeit mutatjuk be.

2024. június 19.

Varga Mihály: Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben az uniós országok között

Az Európai Unión belül Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést 2010 óta: az áfarés mértéke 22 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke pedig 40 százalékról 35 százalékra csökkent – jelentette ki Varga Mihály az Adóigazgatások Európai Szervezete (IOTA) éves közgyűlésének szerdai nyitó napján Budapesten.