Vállalkozások ismételt besorolása – a kétéves szabály


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Adó és Ellenőrzési Értesítő 2007. évi 4. számában megjelent 2007/46. Adózási kérdés a 2007-ben esedékes újra besorolás kérdéskörével foglalkozik. A kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló 2004. évi XXXIV. törvény (Kk. tv.) értelmében a vállalkozások kötelesek saját magukat mikro-, a kis-, a középvállalkozási kategóriába (KKV) besorolni, vagy a KKV-n kívüli státusukat megállapítani, illetve kötelesek a minősítésüket megváltoztatni.

Az úgynevezett kétéves szabály értelmében, ha egy vállalkozás két egymást követő beszámolási időszakban – éves szinten – túllépi a meghatározott foglalkoztatotti létszámot vagy pénzügyi határértékeket, illetve elmarad azoktól, akkor a minősítését köteles módosítani. Ennek eredményeként veszítheti el, vagy nyerheti el a közép-, kis- vagy mikrovállalkozói minősítést.

A törvény 2005. január 1-jei módosítása folytán minden működő vállalkozás újra be kellett sorolnia magát a 2005-ben kezdődő üzleti évének első napján fennálló állapot szerint, e napra vonatkozóan. Az újraminősítést az üzleti év első napján (rendszerint január 1-jén) rendelkezésre álló, elfogadott utolsó beszámoló alapján kellett végrehajtani. Általános esetben tehát a 2003-as beszámoló képezte a besorolás alapját. Ehhez képest kell a fent ismertetett kétéves szabályt alkalmazni.

Változás – a 2005. január 1-jei, illetve a 2005-ben vagy azt követően kezdődő üzleti év első napján fennálló állapothoz képest – csak akkor következik be, ha a vállalkozásnál a minősítést megalapozó határértékeket két egymást követő beszámoló adatai meghaladják, vagy attól elmaradnak. Ennek megállapítása érdekében azonban – vagyis hogy a két egymást követő beszámoló szerint vált-e, s ha igen, akkor hogyan vált kategóriát a vállalkozás – a minősítést minden évre szükséges elvégezni. Például egy 2005. január 1-jén mikrovállalkozásként besorolt társaság 2006. december 31-én középvállalkozásnak minősül, ha mind a 2004., mind a 2005. évi beszámolója adatai alapján középvállalkozás. A példa szerinti társaság azonban akkor is középvállalkozási méretre vált, ha a 2004. évi beszámolója szerint kis-, vagy nagyvállalkozás, s a 2005. évi beszámolója szerint középvállalkozás, tekintve, hogy a besorolást az utolsó beszámoló adatai alapján kell elvégezni.

Ha a besorolást illetően változás következett be, akkor újabb két egymást követő beszámoló viszonylatában vizsgálandó – a kétéves szabály szerint – az újabb változás felmerülése. Így határozható meg, hogy a vállalkozás – általános esetben 2005. január 1-jei – besorolása két, vagy bármely további beszámolási időszak elteltével változik vagy nem. Például, egy 2005. január 1-jén kisvállalkozásnak minősülő (illetve bármilyen méretű) társaságnál, ha a két egymás utáni (a 2004. és a 2005. évi) beszámolójának adatai az eredeti besorolás adataihoz képest eltérő irányban váltakoznak (az egyik beszámoló adatai alatta maradnak, a másiké meghaladják az eredeti besorolást meghatározó kategóriára előírt értékeket) a második beszámolója adatai alapján sem vált kategóriát. Viszont, ha mind a második, mind a harmadik (2006. évi) beszámolója szerinti mutatói meghaladják az eredeti besorolásához előírt értékeket, vagy mind a két beszámoló adatai alatta maradnak annak, akkor a harmadik évtől változik a vállalkozás besorolása, a harmadik évi beszámoló adatainak megfelelő kategóriára.


Kapcsolódó cikkek

2024. május 29.

NAV: 2025-től lesz teljes az eÁFA rendszer

Számos új funkció bevezetésén van már túl a Nemzeti Adó- és Vámhivatal eÁFA rendszere, melynek fejlesztése egészen 2025-ig el fog tartani. A könyvelőszoftverekre ezen a téren is egyre nagyobb szerep hárulhat, a hagyományos nyomtatványkitöltő rendszer, az ÁNYK kivezetése ugyanis már napirenden van – derült ki a Kulcs-Soft által szervezett kerekasztal-beszélgetésen.

2024. május 29.

Értesítést küld a NAV-Mobil a jogviszonyváltozásokról

A foglalkoztatási adatok bármikor ellenőrizhetők a NAV-Mobilban, májustól pedig már push üzenetet is küld az alkalmazás a biztosítotti jogviszony változásairól – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden.