Hamarabb megnyílhat a német munkaerőpiac


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Már 2009 előtt megnyithatja munkaerőpiacát Németország a kelet-európai uniós országok előtt – mondta a német munkaügyi minisztérium államtitkára. Gerd Andres a Hannoverschen Allgemeinen Zeitungnak adott interjújában közölte, olyan szektorokba engednék be a keleti munkásokat, ahol munkaerőhiány van.

Elsősorban a mezőgazdaságban van munkaerőhiány, de mérnökből sincs elég Németországban. A kelet-európai uniós országokból eddig is fogadtak munkavállalókat, de csak meghatározott számban és csak munkavállalási engedéllyel.

Németország a jelenlegi állás szerint 2009-ig nem nyitja meg munkaerőpiacát a keleti munkavállalók előtt, sőt a korlátozást 2011-ig meghosszabbíthatja. Egyes szektorokban azonban komoly munkaerőhiány jelentkezett – idén a mezőgazdaságban a lehetséges 300 ezer lengyel vendégmunkásnak csak a töredéke jelentkezett munkára – a minisztérium szerint az alacsony bérek miatt.

A német kormány most azt tervezi, hogy a hiányszektorokban is kötelezővé teszi a minimálbért, így csábítóbbá téve a munkavállalást Németországban.

Németországban nincsen törvényben meghatározott minimálbér, egyes területeken (építőipar, tetőfedés, festés-mázolás, takarítás) az ágazat által meghatározott minimálbért fizetnek.

Forrás: Uno


Kapcsolódó cikkek

2024. május 21.

NAV: éjfélkor jár le az szja-bevallási határidő

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni hívta fel a figyelmet kedden a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).