Hamarabb megnyílhat a német munkaerőpiac


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Már 2009 előtt megnyithatja munkaerőpiacát Németország a kelet-európai uniós országok előtt – mondta a német munkaügyi minisztérium államtitkára. Gerd Andres a Hannoverschen Allgemeinen Zeitungnak adott interjújában közölte, olyan szektorokba engednék be a keleti munkásokat, ahol munkaerőhiány van.

Elsősorban a mezőgazdaságban van munkaerőhiány, de mérnökből sincs elég Németországban. A kelet-európai uniós országokból eddig is fogadtak munkavállalókat, de csak meghatározott számban és csak munkavállalási engedéllyel.

Németország a jelenlegi állás szerint 2009-ig nem nyitja meg munkaerőpiacát a keleti munkavállalók előtt, sőt a korlátozást 2011-ig meghosszabbíthatja. Egyes szektorokban azonban komoly munkaerőhiány jelentkezett – idén a mezőgazdaságban a lehetséges 300 ezer lengyel vendégmunkásnak csak a töredéke jelentkezett munkára – a minisztérium szerint az alacsony bérek miatt.

A német kormány most azt tervezi, hogy a hiányszektorokban is kötelezővé teszi a minimálbért, így csábítóbbá téve a munkavállalást Németországban.

Németországban nincsen törvényben meghatározott minimálbér, egyes területeken (építőipar, tetőfedés, festés-mázolás, takarítás) az ágazat által meghatározott minimálbért fizetnek.

Forrás: UnoKapcsolódó cikkek

2022. december 9.

Niveus: Továbbra is döbbenetes a magyar áfafegyelem

December 8-án hozta nyilvánosságra az Európai Bizottság az áfarésről* szóló legújabb jelentését, ami 2020-ig dolgozza fel az adatokat. Figyelemreméltó, hogy míg a tavalyi jelentésben a 2020-as becslés még 6,1%-os áfarést prognosztizált Magyarország esetén, a végső érték még ennél is egy nagyságrenddel jobb, 5,1% lett. Ezzel az EU tagállamok közül Magyarország érte el a legjobb eredményt az áfacsalással szembeni küzdelemben – derül ki a Niveus Consulting Group elemzéséből.

2022. december 9.

Brutálisan megemelték a telekadót Pilisjászfalun

A válság miatt Pilisjászfalu is a telek- és építményadó emelésére kényszerült a napokban; főként a telekadó emelése érinti súlyosan a falu lakosságának egy részét, esetükben sokszorosára, több százezer forintra ugorhat az éves kifizetendő összeg – adta hírül a Telex.