Lassabban fogyatkoztunk – infografika


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az idei első félév végén 9 millió 941 ezer ember élt Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy a lakosságszám – ha lassulva is – tovább csökkent. Az InfoTandem heti infografikája.

A születések száma nagyobb mértékben, 4,5 százalékkal nőtt az idei első félévben, mint a halálozásoké (ahol csupán 0,7 százalékos emelkedést regisztráltak), így 2011 hasonló időszakához képest valamelyest lassult a természetes fogyás. Ugyanakkor ezúttal is jóval kevesebben látták meg a napvilágot, mint ahányan távoztak az élők sorából. Így a KSH előzetes adatai szerint – a 43,6 ezer születés és a 66,8 ezer halálozás eredőjeként – összességében 23,2 ezerrel tovább fogyatkozott a magyarországi népesség. A tényleges lakosságszám ennél kevésbé, mintegy 17 ezer fővel apadt, ugyanis a nemzetközi vándorlás becsült értékei pozitív szaldót mutattak. Mindezek eredőjeként a félév végén 9 millió 941 ezer ember élt az országban.

A születésszám valamennyi régióban emelkedett, a halálozásoké viszont Közép-Dunántúlon, Közép-Magyarországon és Dél-Dunántúlon némiképp mérséklődött. Ezer élveszületésre 5,3 csecsemőhalálozás jutott.

Az év első hat hónapjában 14,38 ezer házasságot kötöttek, ami 1,7 százalékos visszaesésnek felel meg.


Kapcsolódó cikkek

2023. március 27.

SZJA-felajánlások és felváltva gondozott gyermek utáni adókedvezmény | NAV-Figyelő 12. hét

Az adóhatóság közleményt adott ki a családi kedvezmény érvényesítése kapcsán. Kiemelik, hogy gyakori hiba, hogy az adóalanyok a felváltva történő gondozást félreértelmezik, illetve, hogy egy szükséges lépést kihagynak, tekintettel arra, hogy a felváltva gondozás ténye sem alapozza meg a családi kedvezmény megosztását. Erről, az SZJA 1+1%-ról, valamint az adótrafipax helyszínekről ad számot az eheti NAV-Figyelő.