Lassabban fogyatkoztunk – infografika


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az idei első félév végén 9 millió 941 ezer ember élt Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy a lakosságszám – ha lassulva is – tovább csökkent. Az InfoTandem heti infografikája.


A születések száma nagyobb mértékben, 4,5 százalékkal nőtt az idei első félévben, mint a halálozásoké (ahol csupán 0,7 százalékos emelkedést regisztráltak), így 2011 hasonló időszakához képest valamelyest lassult a természetes fogyás. Ugyanakkor ezúttal is jóval kevesebben látták meg a napvilágot, mint ahányan távoztak az élők sorából. Így a KSH előzetes adatai szerint – a 43,6 ezer születés és a 66,8 ezer halálozás eredőjeként – összességében 23,2 ezerrel tovább fogyatkozott a magyarországi népesség. A tényleges lakosságszám ennél kevésbé, mintegy 17 ezer fővel apadt, ugyanis a nemzetközi vándorlás becsült értékei pozitív szaldót mutattak. Mindezek eredőjeként a félév végén 9 millió 941 ezer ember élt az országban.

A születésszám valamennyi régióban emelkedett, a halálozásoké viszont Közép-Dunántúlon, Közép-Magyarországon és Dél-Dunántúlon némiképp mérséklődött. Ezer élveszületésre 5,3 csecsemőhalálozás jutott.

Az év első hat hónapjában 14,38 ezer házasságot kötöttek, ami 1,7 százalékos visszaesésnek felel meg.


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.

2024. június 20.

Illeték: cserét pótló vétel

Életünk során adunk-veszünk dolgokat, akár ingatlanokat is. Változunk is változtatunk. Abban az esetben, ha ingatlant szerzünk ellenérték fejében, általában vagyonszerzési illetéket kell fizetni. Az ingatlan szerzése, átruházása, hasznosítása jogi esemény is, mely akár csere formájában is megvalósulhat. Jelen cikkben az illetéktörvényben szereplő csere, illetve cserét pótló vétel szabályait, érdekességeit mutatjuk be.

2024. június 19.

Varga Mihály: Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben az uniós országok között

Az Európai Unión belül Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést 2010 óta: az áfarés mértéke 22 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke pedig 40 százalékról 35 százalékra csökkent – jelentette ki Varga Mihály az Adóigazgatások Európai Szervezete (IOTA) éves közgyűlésének szerdai nyitó napján Budapesten.