Hamis parfümöket találtak az M1-es Komárom-Esztergom vármegyei szakaszán


Majdnem kétezer doboz hamis parfümöt találtak a pénzügyőrök az M1-es autópálya Komárom-Esztergom vármegyei szakaszán egy Romániából Spanyolországba tartó furgonban – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden.

Mint írták, a fuvarokmányok szerint a járműben tisztálkodási szereket vittek, ám az autó rakterének átvizsgálásakor kiderült, hogy 1 993 doboz ismert márkájú, ám hamis parfümöt rejtettek a kartondobozokba, amelyekkel az elkövetők több mint hetvenmillió forint kárt okoztak a jogtulajdonosoknak.

A fuvarozó vállalkozásnak ráadásul közösségi engedélye sem volt – tette hozzá a NAV. A pénzügyőrök ezért iparjogvédelmi jogok megsértése miatt indítottak eljárást, a közösségi engedély hiánya miatt pedig milliós bírságot kapott a fuvarozó.

A közleményben kiemelték, hogy a hamis termékek kiszűrése nem csak azért fontos, mert a gazdaság szereplőinek okoznak károkat, hanem mert a vásárlókra nézve egészségügyi vagy minőségi kockázatot is jelenthetnek.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. november 29.

Újkatás vállalkozó számlázhat-e adószámos magánszemélynek (bérbeadó, szállásadó)?

Egy újkatás egyéni vállalkozónak lehet-e bevétele adószámos magánszemélytől? Legyen szó egy airbnb-ző szállásadóról, lakást kiadó bérbeadóról vagy akár őstermelőről. Bár már több, mint egy éve szigorították a KATA feltételeit, még mindig vannak félreértések. Íme a teljeskörű és érthető válasz a Tudatosadózótól, majd ráadásként egy állásfoglalás a NAV-tól. Van egy varázsmondat, amit a bölcs újkatás minden számlájára ráírt, 100%-os védőpajzsot húzva az újkatája köré. 

2023. november 29.

Áfa és átalakulás

Adózás szempontjából lehetséges a nem kedvezményezett átalakulás és a kedvezményezett átalakulás. Nem kedvezményezett átalakulások esetében adóalap módosító tételeket szükséges figyelembe venni. A társaságiadó-törvény adókedvezményeket biztosít a kedvezményezett átalakulás választása és feltételeinek teljesülése esetére. A szabályozáson túl érdekes jogesetet ismertetünk.