Három kis adót vonnak csak össze


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Több ponton is változott a kormány által az Országgyűlés elé terjesztett adótörvénycsomag az eredeti tervekhez képest.

Ahhoz képest, hogy a kormány csak egy egyszerű adócsomagot terjesztett a parlament elé – mondván, a reformtörvények elfogadását 2008 tavaszára halasztják -, meglehetősen vaskosra sikeredett a 488 paragrafusból álló módosítás, amely az indoklással együtt 350 oldalnyi. A parlament elé beterjesztett javaslat több ponton eltér a korábbi javaslatoktól. Az eredetileg tervezett öt kis adó helyett csak hármat vonnak össze a legújabb javaslat szerint, így a szakképzési, a rehabilitációs hozzájárulást, valamint az innovációs járulékot váltja ki az új ˝erőforrás-fejlesztési hozzájárulás˝. A kulturális járulék és a munkaadói járulék megőrzi önállóságát, azokat az arra kötelezetteknek továbbra is fizetniük kell. Az erőforrás-fejlesztési hozzájárulást (efeho) gyakorlatilag minden cégnek fizetnie kell a korrigált nettó árbevétel (vagyis az iparűzési adó alapja) után. Az adó mértéke a cég nagyságától, pontosabban a cég által foglalkoztatott munkavállalóktól függ.

A 19 fősnél kisebb cégek az árbevételük 0,3 százalékát, a 19-50 fős cégek 0,35 százalékát adózzák, míg az ötvenfősnél nagyobb vállalkozások 0,6 százalékot. Az ötvenfősnél nagyobb cégek azért fizetnek fajlagosan dupla annyi adót, mint a legkisebbek, mivel a kicsik eddig sem fizettek innovációs járulékot. A kormány számításai szerint makroszinten nem változik a kis adók összevonásával a cégek terhelése. Ami igaz lehet makrogazdasági szinten, az nem feltétlenül érvényesül minden vállalkozásnál.

A kis adók összevonásával kapcsolatos tervek az elmúlt napokban folyamatosan változtak: a kulturális járulék a múlt szerdai kormánydöntéssel került ki az összevonás alól, ám a munkaadói járulék a kormány múlt heti döntése szerint bekerült volna az efehóba, emiatt lényegesen magasabb kulcsokról beszélt akkor a döntést ismertetve Veres János pénzügyminiszter.

A parlament előtt fekvő adócsomagból kimaradt az ekho (egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulás) kiterjesztése. Az eredeti elképzelések szerint ugyanis ezt az adónemet januártól választhatták volna egyes színházi dolgozók is, nem csupán a színészek. Valószínűsíthető, hogy a módosító javaslattal a kormánypárti képviselők pótolják a kormány eme ˝mulasztását˝. Az adótörvények vitája a jövő héten kezdődhet a parlamentben és a honatyáknak az év eleji hatálybalépéshez legkésőbb november 12-ig el kell fogadniuk.

Forrás: Napi Gazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

Fontos transzferár-kötelezettségek és határidők | A pénz beszél

Május 31-ig kell elkészíteniük a társasági adóbevallásukat a naptári éves adózóknak. Azon cégek esetében, amelyek kapcsolt ügyleteket is bonyolítottak az adóévben, transzferár-nyilvántartás készítési, valamint transzferár-adatszolgáltatási kötelezettség is felmerülhet. Összefoglaljuk a legfontosabb teendőket.

2024. május 17.

Törvényi kötelezettség lett a fenntarthatóság: új jelentéstételi és beszámolási követelmények (2. rész)

Az Országgyűlés 2023. decemberében elfogadta a fenntarthatósági jelentéstételi kötelezettségről és fenntarthatósági átvilágítási kötelezettségről szóló törvényt, amelynek az érintett vállalkozásokra irányadó fenntarthatósági célú átvilágítási, valamint jelentéstételi és beszámolási kötelezettségeket megállapító rendelkezései már január 1-jétől hatályosak. A törvényt feldolgozó cikksorozatunk második részében a fenntarthatósági jelentéssel és az ESG beszámolóval foglalkozunk.

2024. május 16.

A transzferárazás rejtett csapdái

A NAV ellenőrzési gyakorlatában egyre komolyabb szerepet kap a transzferárazás auditja. Ráadásul a vonatkozó szabályok is évről-évre egyre összetettebbek. A transzferár-dokumentációs határidők közeledtével érdemes végigtekinteni, hogy mik azok a rejtett csapdák, amelyeket kerüljünk el a dokumentáció és az adatszolgáltatás elkészítésekor. Ebben van segítségünkre a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértője.