Hatályos a regadó módosítása


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hatályba lépett a regisztrációs adóról szóló törvény módosítása: az új gépjárművekre fizetendő adó átlagosan 6 százalékkal emelkedett, a külföldről behozott használt autók adóterhe ugyanakkor csökkent.

A személygépkocsik regisztrációs adója a korábbi 235 ezer – 6 millió 50 ezer forintról 250 ezer – 9 millió 622 ezer forintra nőtt. Az autókat – a környezetvédelmi szempontok és hengerűrtartalom alapján – a korábbi három helyett ezentúl négy kategóriába sorolják.

Az adóemelkedés mértéke a környezetvédelmi besorolástól függ: az EURO2-es vagy rosszabb besorolású járművek esetében a növekedés 60 százalék, míg az ennél jobb autók esetében 6 százalék. A hibrid hajtású járművek után továbbra is 190 ezer, míg a muzeális értékű autók után 380 ezer forintot kell fizetni egységesen.

Módosult az autók értékcsökkenését figyelembe vevő avulási táblázat is: az avultatási skála időtartama 25-ről 20 évre rövidült, az avulási skála egyben meredekebbé vált. A skála az első év végén 20 százalékos, a 20 évnél idősebb gépjárművek esetében 90 százalékos értékcsökkenést tartalmaz.

A motorkerékpárok regisztrációs adója nem változott, a hengerűrtartalomtól függően továbbra is 20 ezertől 230 ezer forintig terjed.

Forrás: FigyelőKapcsolódó cikkek

2022. december 9.

Niveus: Továbbra is döbbenetes a magyar áfafegyelem

December 8-án hozta nyilvánosságra az Európai Bizottság az áfarésről* szóló legújabb jelentését, ami 2020-ig dolgozza fel az adatokat. Figyelemreméltó, hogy míg a tavalyi jelentésben a 2020-as becslés még 6,1%-os áfarést prognosztizált Magyarország esetén, a végső érték még ennél is egy nagyságrenddel jobb, 5,1% lett. Ezzel az EU tagállamok közül Magyarország érte el a legjobb eredményt az áfacsalással szembeni küzdelemben – derül ki a Niveus Consulting Group elemzéséből.

2022. december 9.

Brutálisan megemelték a telekadót Pilisjászfalun

A válság miatt Pilisjászfalu is a telek- és építményadó emelésére kényszerült a napokban; főként a telekadó emelése érinti súlyosan a falu lakosságának egy részét, esetükben sokszorosára, több százezer forintra ugorhat az éves kifizetendő összeg – adta hírül a Telex.