Hatályos a regadó módosítása


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hatályba lépett a regisztrációs adóról szóló törvény módosítása: az új gépjárművekre fizetendő adó átlagosan 6 százalékkal emelkedett, a külföldről behozott használt autók adóterhe ugyanakkor csökkent.

A személygépkocsik regisztrációs adója a korábbi 235 ezer – 6 millió 50 ezer forintról 250 ezer – 9 millió 622 ezer forintra nőtt. Az autókat – a környezetvédelmi szempontok és hengerűrtartalom alapján – a korábbi három helyett ezentúl négy kategóriába sorolják.

Az adóemelkedés mértéke a környezetvédelmi besorolástól függ: az EURO2-es vagy rosszabb besorolású járművek esetében a növekedés 60 százalék, míg az ennél jobb autók esetében 6 százalék. A hibrid hajtású járművek után továbbra is 190 ezer, míg a muzeális értékű autók után 380 ezer forintot kell fizetni egységesen.

Módosult az autók értékcsökkenését figyelembe vevő avulási táblázat is: az avultatási skála időtartama 25-ről 20 évre rövidült, az avulási skála egyben meredekebbé vált. A skála az első év végén 20 százalékos, a 20 évnél idősebb gépjárművek esetében 90 százalékos értékcsökkenést tartalmaz.

A motorkerékpárok regisztrációs adója nem változott, a hengerűrtartalomtól függően továbbra is 20 ezertől 230 ezer forintig terjed.

Forrás: FigyelőKapcsolódó cikkek

2022. június 27.

A magyar áfa-bevallás sajátosságai (3. rész)

A magyar áfabevallás progresszívnek tekinthető abból a szempontból, hogy az adóalanyoknak lehetőségük van kezdeményezni a bevallásuk alapján képződött követelésük faktorálását.