Hatályos a regadó módosítása


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hatályba lépett a regisztrációs adóról szóló törvény módosítása: az új gépjárművekre fizetendő adó átlagosan 6 százalékkal emelkedett, a külföldről behozott használt autók adóterhe ugyanakkor csökkent.

A személygépkocsik regisztrációs adója a korábbi 235 ezer – 6 millió 50 ezer forintról 250 ezer – 9 millió 622 ezer forintra nőtt. Az autókat – a környezetvédelmi szempontok és hengerűrtartalom alapján – a korábbi három helyett ezentúl négy kategóriába sorolják.

Az adóemelkedés mértéke a környezetvédelmi besorolástól függ: az EURO2-es vagy rosszabb besorolású járművek esetében a növekedés 60 százalék, míg az ennél jobb autók esetében 6 százalék. A hibrid hajtású járművek után továbbra is 190 ezer, míg a muzeális értékű autók után 380 ezer forintot kell fizetni egységesen.

Módosult az autók értékcsökkenését figyelembe vevő avulási táblázat is: az avultatási skála időtartama 25-ről 20 évre rövidült, az avulási skála egyben meredekebbé vált. A skála az első év végén 20 százalékos, a 20 évnél idősebb gépjárművek esetében 90 százalékos értékcsökkenést tartalmaz.

A motorkerékpárok regisztrációs adója nem változott, a hengerűrtartalomtól függően továbbra is 20 ezertől 230 ezer forintig terjed.

Forrás: Figyelő


Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

Fontos transzferár-kötelezettségek és határidők | A pénz beszél

Május 31-ig kell elkészíteniük a társasági adóbevallásukat a naptári éves adózóknak. Azon cégek esetében, amelyek kapcsolt ügyleteket is bonyolítottak az adóévben, transzferár-nyilvántartás készítési, valamint transzferár-adatszolgáltatási kötelezettség is felmerülhet. Összefoglaljuk a legfontosabb teendőket.

2024. május 17.

Törvényi kötelezettség lett a fenntarthatóság: új jelentéstételi és beszámolási követelmények (2. rész)

Az Országgyűlés 2023. decemberében elfogadta a fenntarthatósági jelentéstételi kötelezettségről és fenntarthatósági átvilágítási kötelezettségről szóló törvényt, amelynek az érintett vállalkozásokra irányadó fenntarthatósági célú átvilágítási, valamint jelentéstételi és beszámolási kötelezettségeket megállapító rendelkezései már január 1-jétől hatályosak. A törvényt feldolgozó cikksorozatunk második részében a fenntarthatósági jelentéssel és az ESG beszámolóval foglalkozunk.

2024. május 16.

A transzferárazás rejtett csapdái

A NAV ellenőrzési gyakorlatában egyre komolyabb szerepet kap a transzferárazás auditja. Ráadásul a vonatkozó szabályok is évről-évre egyre összetettebbek. A transzferár-dokumentációs határidők közeledtével érdemes végigtekinteni, hogy mik azok a rejtett csapdák, amelyeket kerüljünk el a dokumentáció és az adatszolgáltatás elkészítésekor. Ebben van segítségünkre a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértője.