Heti NAV-figyelő: 37. hét


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Feketelistákat és októberben elszámolható üzemanyagrakat közölt a NAV.


1. Megérkezik a kedvezményezettekhez az szja felajánlott 1%-a

A NAV szeptember folyamán elektronikus úton tájékoztatta azon kedvezményezetteket, akik részére a magánszemélyek 2015. évi személyi jövedelemadójából felajánlott összeg meghaladja a 100 forintot. A kedvezményezettek között a külön törvényben megjelölt egyházak, valamint civil kedvezményezettek szerepelnek. A NAV a felajánlott összeg átutalását hivatalból teljesíti, azonban ha a kedvezményezett köztartozást halmozott fel, akkor annak összegéig visszatartja az utalást. Ezért minden kedvezményezettnek érdemes időben gondoskodnia köztartozásának határidőben történő rendezéséről.

A regisztrált kedvezményezettek listája egész évben elérhető a NAV internetes honlapján az SZJA 1+1%-os menüpont alatt.

2. Kik mulasztották el a bejelentési vagy bejelentkezési kötelezettségüket?

Az elmúlt héten újra frissültek a NAV feketelistái.

A be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató munkáltatókról szóló lista tartalmazza az érintett adózók nevét, székhelyét, adószámát, a jogsértést megállapító határozat keltét és végrehajthatóvá válásának napját.

A közzétett adatok 2 évig szerepelnek a listában. Amennyiben nem történik újabb, foglalkoztatott bejelentésével kapcsolatos mulasztás, akkor a közzétételtől számított két év elteltével az adóhatóság törli az adózót a listából.

A másik listán szereplő személyek nem tettek eleget Art. szerinti bejelentkezési kötelezettségünknek.

3. Októberben alkalmazható üzemanyagárak

Az Szja tv. lehetővé teszi, hogy a kifizető a magánszemélynek adómentesen megtérítse saját személygépkocsi-használata miatt fizetett költségtérítés összegéből a kiküldetési rendelvényben feltüntetett km-távolság szerint az üzemanyag-fogyasztási norma és legfeljebb az állami adóhatóság által közzétett üzemanyagár, valamint 9 Ft/km általános személygépkocsi normaköltséget.

Az októberben használatos fogyasztási norma szerinti üzemanyagköltség-elszámolással kapcsolatosan alkalmazható üzemanyagárak már megtekinthetőek a NAV honlapján.

Amennyiben a közleményben szereplő árak szerint kerül az üzemanyag elszámolásra, akkor nem kell számlát leadnia a magánszemélynek az összeg megtérítése ellenében.

4. Frissített jövedéki adó fajtakódok

A NAV az elmúlt héten feltöltötte a honlapjára az október 1-től használatos jövedéki adó fajtakódok listáját, amit az előző havi listákkal együtt ezen a linken tudnak megtekinteni.

5. Koncerteket ajánlanak

Szeptember második felében sem maradunk kulturális programok nélkül. A Pénzügyőr Zenekar szeptember 16-án, 17-én és 24-én is különleges programokkal várja a látogatókat három különböző helyszínen. Részletek itt.

 

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.Kapcsolódó cikkek

2021. szeptember 17.

Nem tisztességes bírságkedvezményért elvenni a jogorvoslati jogot

„Fogadd el még akkor is, ha nem érzed jogszerűnek, mert fele annyit fizetsz.” Ez akár egy NAV hirdetés szlogenje is lehetne. És talán nem is lenne különös mindez, ha nem arról lenne szó, hogy a NAV egy hatósági jogalkalmazó, és az ezeknek a szlogeneknek teret engedő jogszabály az adóigazgatási eljárás szabályrendszere.

2021. szeptember 17.

Dante-700 – Dante élete (1. rész)

Dante, a világirodalom egyik legnagyobb alakja 700 éve hunyt el. Főműve, az Isteni színjáték nehéz olvasmány, de ennek ellenére az értő irodalmárok a legmagasztosabb jelzőkkel illetik. Nem véletlenül, hiszen a nyugati kultúrára gyakorolt hatása egyedülálló, az irodalom, a zene, a képzőművészet, a filmművészet egyaránt sokat merített Dante nagyeposzából.