Hirtelen elfogytak a cégek


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Minden korábbinál erőteljesebben érezhető az adó- és járulékszabályok, valamint a munkaügyi ellenőrzések szigorításának hatása, meg is csappant a magyarok vállalkozási kedve.

A múlt év 2006 első félévében még 50 ezer új vállalkozást jegyeztek be, a második félévben már csupán 43 ezret – derül ki a KSH tegnap publikált adataiból. Még árulkodóbb az egyéni vállalkozások számának apadása, ami a második félévben elképesztő méreteket öltött. E folyamat eredményeképpen tavaly év végén 40 ezerrel kevesebb egyéni vállalkozót regisztrált a KSH, mint egy évvel korábban.

Más gazdálkodási formáknak köszönhető, hogy 2006 végén „csak” 1,276 millióra csökkent a regisztrált gazdasági szervezetek száma, ami „csak” 23 ezerrel kevesebb az egy évvel korábbinál. Vitathatatlanul a legnépszerűbb cégforma manapság a korlátolt felelősségű társaság. Összesen 508 ezer társas vállalkozást tartottak nyilván a múlt év végén (szemben az egy évvel korábbi 498 ezerrel), ezen belül a legnagyobb mértékben a kft.-k száma bővült (22 008 céggel), így már több mint 238 ezren vannak. E vállalkozások gyarapodásának döntő részét az ingatlanügyletek felfutása okozta, ahol tízezerrel, 180 ezerre nőtt a cégszám. Az ingatlanszektor aktivitása nem meglepő, már az előző esztendőkben is stabilan, évi 9,5-10 ezerrel nőtt e területen a cégek száma. Szakértők szerint ennek két fő mozgatórugója van: a lakáscélú ingatlanvásárlásokra a külföldiek jelentős része előszeretettel alapít hárommillió forint jegyzett tőkéjű „minimál-kft.-t”, ezek száma évente elérheti akár az 5-6 ezret is; a másik irány pedig az ingatlanfejlesztési céllal bejegyzett projektcégek létrehozása. Ezenkívül a másik ágazat az építőipar volt 2006-ban, ahol kétezerrel, 50 ezerre nőtt a cégszám. Érdekes módon egyik más ágazatban sem volt érdemi csökkenés.

A másik, a korábbi években igencsak népszerűnek számító gazdálkodási formából, a bt.-ből csak 9630 újat jegyeztek be, miközben csaknem ennyi meg is szűnt, így számuk maradt 221 ezer. E két gazdálkodási forma teszi ki egyébként az összes társas vállalkozás mintegy 89 százalékát. Az adószabályok változása nyomán az utóbbi két esztendőben látványosan megváltozott a két cégforma viszonya. Amíg a korábbi években a jóval olcsóbban alapítható, viszont a beltag számára korlátlan vagyoni felelősséget jelentő bt.-ből volt hagyományosan több, addig fokozatosan „feljöttek” a nagyobb költséggel létrehozható, valamint jóval nagyobb tőkével működő, ám a tulajdonosok számára csak korlátozott felelősséget jelentő kft.-k. (A részvénytársaságok száma 2006-ban csupán kettővel emelkedett.)

A cégalapítás ma könnyebben mehetne, mint korábban. Számos lehetőség adott az elektronikus cégeljárásra, de a cégek, illetve az ügyvédek egyelőre nem élnek vele. A cégalapítási procedúra néhány napra rövidülhet és a hozzá kapcsolódó adminisztrációs teher is csökkenhet az igazságügyi törvény tervezete szerint, amely hamarosan a kormány elé kerül.

Forrás: Napi Gazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. április 12.

Niveus: milliókat nyerhetnek bizonyos cégek még néhány hétig

A 2024-es adótörvény módosítások egy egyszeri amnesztiát biztosítanak a társaságok számára, lehetővé téve a korábban be nem jelentett részesedések utólagos bejelentését. Így azok is mentesülhetnek a társasági adó (TAO) megfizetése alól, akik korábban nem jelentették be a NAV felé a más társaságokban szerzett tulajdonrészüket és azt most pótolják. Az utólagos bejelentésre május 31-ig van lehetőség-foglalja össze a Niveus Consulting Group.

2024. április 12.

A vélelmezett értékesítőkre vonatkozó szabályok alkalmazása – forgatókönyvek (7. rész)

A vélelmezett értékesítők minősége szinte kimeríthetetlen tárházát jelenti a témával foglalkozó cikkeknek. A következőkben olyan konkrét forgatókönyvekkel fogunk foglalkozni, amelyek a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó rendelkezések alkalmazására vonatkoznak. Ezek a forgatókönyvek sematikusan mutatják be, hogy a vélelmezett értékesítővé váló elektronikus felületekre az áfa, és adott esetben a vám tekintetében milyen feladatok hárulnak.