Januárban 8 milliárd illetéket fizettünk


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Januárban 8,404 milliárd forint illetékbevétel keletkezett, ennek kétharmada (5,538 milliárd forint) a háztartások, egyharmada (2,865 milliárd forint) a vállalkozások befizetéseiből származik – derül ki az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal honlapján közzétett adatsorokból. A pénzforgalmi bevétel – ami figyelembe veszi a túlfizetéseket, visszatérítéseket, függő és átfutó tételeket is – 1.025,8 milliárd forint volt januárban.

Az illetékhivatalok 2007. január 1-vel az APEH szervezetébe integrálódtak, az adóhatóság az illetékbevételekről és felosztásukról minden hónap 15-éig tájékoztatást tesz közzé honlapján a Szervezet/Üvegzseb menüpont alatt. A most publikált adatok szerint januárban a legnagyobb illetékbevétel a visszterhes ingatlan-átruházások (6,17 milliárd forint) és a visszterhes gépjármű-átruházások (1,27 milliárd forint) kapcsán keletkezett. A háztartások a fenti címeken 3,55 milliárd, illetve 1,12 milliárd forint illetéket róttak le, míg az öröklési illeték közel 626 millió, az ajándékozási illeték 143 millió forintot vett ki a kasszájukból. A bírósági eljárási illetékekre januárban 61 millió, az államigazgatási eljárási illetékekre mintegy 38 millió forintot költöttek a háztartások.

A vállalkozások befizetései között a legnagyobb tétel szintén az ingatlan-átruházási illeték (2,616 milliárd forint). A januárban képződött 8,404 milliárd forint illetékbevételből 4,196 milliárd forintra a központi költségvetés jogosult, míg az önkormányzatokat – a beszedéssel kapcsolatos költségek levonása után – 3,682 milliárd forint illeti meg.

Forrás: PrivátBankár



Kapcsolódó cikkek

2021. október 27.

Közeleg az idő: csoportos adózás választása a társasági adóban

November 1-je és 20-a között jelenthetik be a vállalkozások, hogy csoportos társasági adóalannyá szeretnének válni. „E forma választása számos előnnyel járhat, például a veszteség csoporton belüli megosztásával adót lehet megtakarítani, és csökkenthetők a transzferárazással járó adminisztrációs költségek is. Ráadásul bizonyos esetekben az adókedvezményeket is jobban ki lehet használni” – emelte ki Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója, partnere.

2021. október 27.

A kriptovaluták adózása 2022-ben

A kriptovaluta olyan digitális eszköz, amely csereeszközként vagy – egyre elterjedtebb körben – fizetőeszközként is szolgál. A kriptovaluták virtuális pénzek, matematikai algoritmusra épülnek, fizikai megjelenéssel nem bírnak. A kriptovaluta lényegében kriptográfiai eszközök segítségével előállított vagyon, amely csak elektronikus megjelenésében létezik, és amelynek tulajdonjogát az adott tulajdonra vonatkozóan a digitális tranzakciók nyilvántartásában tett digitális bejegyzések támasztják alá. Az Adó szaklap cikkében a kriptovaluták, azon belül is még mindig a legismertebb és legnagyobb népszerűségnek örvendő bitcoin adózási kérdéseit mutatja be.